Πολιτική
Aνεπιθύμητος ο Σίσι - Όχι στον άξονα του πολέμου
Σε διαδήλωση ενάντια στην επίσκεψη του δικτάτορα της Αιγύπτου Σίσι στην Αθήνα καλούσαν στο Σύνταγμα το απόγευμα της Τρίτης 8/12, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, μια σειρά από οργανώσεις ανάμεσά τους, η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, ο Σύλλογος Απόδημων Ελεύθερων Σύρων Ελλάδας, η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Η διήμερη παραμονή του Σίσι στην Αθήνα θα είναι γεμάτη από συναντήσεις: Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, κοινή συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Intercontinental, τριμερή Συνάντηση Κορυφής στην οποία θα συμμετέχουν ο Tσίπρας, ο Σίσι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αναστασιάδης και τέλος επίσκεψη στη Βουλή.
«Η επίσκεψη του δικτάτορα στρατηγού Σίσι είναι μια τεράστια πρόκληση» αναφέρεται στο δελτίο τύπου που καλεί στη διαδήλωση. «Ο Σίσι είναι ο σφαγέας της επανάστασης στην Αίγυπτο που ανέτρεψε το 2011 τον προηγούμενο δικτάτορα-χασάπη Μουμπάρακ. Ανέβηκε στην εξουσία τον Ιούλιο του 2013, μετά την πτώση του προέδρου Μόρσι και ένα μήνα μετά εξαπέλυσε πογκρόμ επιθέσεων ενάντια στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον του, δολοφονώντας χιλιάδες. Έστησε σωρεία από χαλκευμένες δίκες κατά των πολιτικών του αντιπάλων και οδήγησε στις φυλακές δεκάδες χιλιάδες αντικαθεστωτικούς, μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων αλλά και της αριστεράς, όπως η ακτιβίστρια δικηγόρος Μαχιενούρ αλ Μάσρι που καταδικάστηκε για στάση κατά της αρχής για «αδικήματα» κατά τη διάρκεια της επανάστασης…Είναι ντροπή για μια κυβέρνηση που μιλάει στο όνομα της αριστεράς να συνεργάζεται με δικτάτορες…Απαιτούμε από την κυβέρνηση Τσίπρα να διακόψει κάθε σχέση με το δικτατορικό καθεστώς της Αιγύπτου και το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ. Ο Αλ Σίσι είναι ανεπιθύμητος! Να διαλυθεί ο αντιδραστικός άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου!».
Τριμερής
Η τριμερής συνάντηση των αρχηγών κρατών στην Αθήνα είναι η τρίτη που πραγματοποιείται μέσα στον τελευταίο χρόνο, μετά από εκείνες που προηγήθηκαν την άνοιξη στη Λευκωσία και το περασμένο φθινόπωρο στο Κάιρο με πρωθυπουργό ακόμη τότε το Σαμαρά.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει με συνέπεια την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ενισχύοντας τον κοινό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Είναι μια επικίνδυνη πολιτική γιατί εντάσσει την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των χωρών που δραστηριοποιούνται στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» σε μια από τις πιο καυτές ζώνες του πλανήτη. Γιατί, με τη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ και το καθεστώς Σίσι, στηρίζει τη βία και την τρομοκρατία ενάντια στους αραβικούς πληθυσμούς της Αιγύπτου και ολόκληρης της περιοχής. Φέρνει πιο κοντά το Παρίσι στην Αθήνα. Ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο σε νέα θερμά επεισόδια με την Τουρκία, γιατί οξύνει τους τοπικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στα τοπικά μαντρόσκυλα του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς προσπάθησε να τα αντιπαρέλθει αυτά επαναλαμβάνοντας –σε πρόσφατη ομιλία του- ότι η Αθήνα απλά «ακολουθεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική επιδιώκοντας να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής». Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στο Ισραήλ θύμισε ότι στις 21 Δεκεμβρίου ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα επισκεφτεί την Αθήνα, και έκφρασε την ελπίδα «ότι η ελληνική Βουλή θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο τόνισε: «Χάρη σε αυτή την πολυδιάστατη πολιτική γίναμε αποδεκτοί στο Ιράν ως πραγματικοί φίλοι... Γνωρίζω ότι πολλοί έχουν πρόβλημα με την πολυδιάστατη πολιτική. Μόλις βλέπουμε τους Αμερικάνους μάς λένε αμερικανόφιλους. Την επομένη στη Μόσχα μάς λένε ρωσόφιλους. Πάμε στην Κίνα, μάς λένε κινεζόφιλους… Μια ορισμένη εγχώρια κριτική στη δράση μάς θυμίζει κακόγουστα παραμύθια, στα οποία ο κακός και άσχετος δράκος φτερουγίζει μόνος του απευθείας από το Ισραήλ στο Ιράν…».
Ο υπουργός Εξωτερικών, ένα περιστέρι που πετάει από χώρα σε χώρα μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης; Ενδεικτική του πόσο «ειρηνικά» είναι τα παιχνίδια που παίζονται πίσω από αυτήν τη διπλωματική σκακιέρα είναι η αποκάλυψη του Reuters ότι η Ελλάδα βοήθησε το Ισραήλ να δοκιμάσει τρόπους αντιμετώπισης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300 τα οποία η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Μέση Ανατολή (την οποία τα στρατιωτικά επιτελεία Ελλάδας-Ισραήλ «διέψευσαν» παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι οι κοινές ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις διαδέχονται η μια την άλλη).
Μπορεί ο υπουργός Εξωτερικών να δηλώνει ότι τάχα η Ελλάδα δεν «εμπλέκεται στρατιωτικά» σε επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή (αποσιωπώντας σκόπιμα τον τεράστιο ρόλο της Σούδας και του Άκτιου σαν τη σημαντικότερη βάση ανεφοδιασμού και επιχειρήσεων για τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή) αλλά, δυστυχώς γι’ αυτόν μας το θύμισε η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι που επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αυτή η “πολυδιάστατη” εξωτερική πολιτική ούτε ειρήνη φέρνει ούτε ουδετερότητα. Αντίθετα, έχοντας σαν κύριο στόχο την αναβάθμιση του ελληνικού καπιταλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα στην πιο επικίνδυνη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, στήνει συμμαχίες με τους χειρότερους ιμπεριαλιστές, συντάσσεται στα πολεμικά τους σχέδια, παίζει με τους ανταγωνισμούς τους. Με δράκο ή χωρίς, αυτή η πολιτική παίζει με τη φωτιά.