Εργατικό κίνημα
Αναδρομή στο 2014: Έγινε η χρονιά της ανατροπής

Γενάρης 

\r\n
\r\n
Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ. Η φιέστα της επίσημης ανάληψης στο Ζάππειο και στο Μέγαρο Μουσικής συνοδεύτηκε με μπαράζ υποσχέσεων Σαμαρά - Βενιζέλου. Ωστόσο η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιβάλει απαγόρευση διαδηλώσεων από το αεροδρόμιο μέχρι ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να μπορέσει να υποδεχτεί στην Αθήνα τους ηγέτες της ΕΕ. Στις 8 Γενάρη χιλιάδες διαδηλωτές σπάνε την απαγόρευση, όταν με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργανώνεται διαδήλωση στα Χαυτεία και στη Σταδίου.
\r\n
 
\r\n
Η αντίσταση στην κυβέρνηση κλιμακώνεται μέσα στους εργατικούς χώρους. Οι απεργοί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία διαρκείας κόντρα στον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αναγκάζεται να αποσύρει το 25ευρω χαράτσι για επίσκεψη στην εφημερία των νοσοκομείων. 
\r\n
 
\r\n
Δίπλα στο έγκλημα της ανεργίας, της λιτότητας και της φτώχειας, έρχεται να προστεθεί το στυγνό ρατσιστικό έγκλημα της κυβέρνησης Σαμαρά και της ΕΕ στο Φαρμακονήσι. 9 μικρά παιδιά και 3 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη διάρκεια της “επαναπροώθησης” προς την Τουρκία του σκάφους στο οποίο επέβαιναν.
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n

Φλεβάρης 

\r\n
\r\n
Οι αγρότες απαντούν στα νέα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης με πάνω από 40 μπλόκα πανελλαδικά. Οι συνταξιούχοι και ο κόσμος σε κάθε τοπικό ΕΟΠΥΥ μαζί με τους εργαζόμενους πραγματοποιούν συγκεντρώσεις για να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία. 
\r\n
Στις 6 Φλεβάρη όλες οι Ομοσπονδίες της Υγείας καλούν απεργιακή κινητοποίηση με τεράστια επιτυχία. Την επόμενη μέρα στις 7/2 με αφορμή τη συνεδρίαση του ΣτΕ για το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων των εκπαιδευτικών, η ΟΛΜΕ και ΠΟΕ ΟΤΑ καλούν σε 24ωρη. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ 8 μήνες μετά το κλείσιμο οργανώνουν μία πολύ επιτυχημένη συναυλία στο κλειστό γήπεδο Περιστερίου, δίνοντας την υπόσχεση ότι η «επόμενη θα γίνει μέσα στο Ραδιομέγαρο».
\r\n

\r\n
\r\n
\r\n
\r\n

Μάρτης 

\r\n
\r\n
Οι υπουργοί της ΕΕ εκβιάζουν για άλλη μια φορά με την επόμενη «δόση» και ο Σαμαράς τρέχει να “κλειδώσει” μια σειρά από μέτρα με το “νέο μεσοπρόθεσμο” πριν από τις Ευρωεκλογές. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με τον συνδυασμό απεργιών και αντιφασιστικής κινητοποίησης.
\r\n
 
\r\n
Οι καθαρίστριες, οι σχολικοί φύλακες και οι εκπαιδευτικοί που απεργούν ξεσηκώνουν όλους τους χώρους και η ΑΔΕΔΥ προχωράει σε 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μάρτη. Στις 30 Μάρτη μέσα στη Βουλή η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο με ισχνή πλειοψηφία των 151. 
\r\n
 
\r\n
Παράλληλα, η αντιφασιστική δράση παίρνει διεθνείς διαστάσεις. Δίπλα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Χανιά, στις 22 Μάρτη γίνονται αντιφασιστικές κινήσεις σε άλλες 23 πόλεις σε όλο τον πλανήτη. Η δύναμη αυτού του κινήματος είναι που αναγκάζει τη Βουλή να ψηφίσει την άρση της ασυλίας των νεοναζί βουλευτών. Ο Κασιδιάρης επέλεξε να δημοσιεύσει το βίντεο της συνομιλίας του με τον Μπαλτάκο, αναδεικνύοντας στην ουσία τη συνεργασία ΝΔ-Χρυσής Αυγής.
\r\n
\r\n
\r\n
\r\n

Απρίλης 

\r\n
\r\n
Οι δολοφόνοι του Σαχζάτ Λουκμάν, Λιακόπουλος και Στεργιόπουλος, καταδικάζονται σε ισόβια, τρία χρόνια μετά το έγκλημά τους. Η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην αγόρευσή της ανέδειξε τον ρατσιστικό χαρακτήρα του εγκλήματος, γεγονός που αποτελεί κόλαφο για την ΕΛΑΣ, που δεν διερεύνησε ποτέ το ρατσιστικό κίνητρο, προσπαθώντας να κουκουλώσει τη νεοναζιστική δολοφονία.
\r\n
 
\r\n
Στις 9 Απρίλη έχει καλεστεί πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Είναι η απάντηση στη φιέστα Σαμαρά – Μέρκελ που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα για να στείλουν το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία βγαίνει στις αγορές. “Μerkel Go Home” ήταν η απάντηση γραμμένη στα πανό των διαδηλωτών την ημέρα της πανεργατικής. 
\r\n
 
\r\n
Λίγες μέρες αργότερα ξεκινούν καταλήψεις σε όλα τα δημαρχεία από την ΠΟΕ ΟΤΑ αντιδρώντας στην αξιολόγηση. Η κυβέρνηση αναγκάζεται με τον φόβο ενός νέου ξεσηκωμού να αναβάλει τη διαδικασία της αξιολόγησης, με όριο τις 18/7 για τα υπουργεία και την 1/9 για τους ΟΤΑ.
\r\n

Μάης 
\r\n
\r\n
\r\n
Παρά το γεγονός ότι είναι ο μήνας των Δημοτικών εκλογών και των Ευρωεκλογών οι αγώνες κλιμακώνονται. Με καθιστική διαμαρτυρία – κατασκήνωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, από τις 7/5, οι ηρωικές καθαρίστριες, που παλεύουν από τον Οκτώβρη ενάντια στις απολύσεις, γίνονται σύμβολο αντίστασης. Απεργιακό λουκέτο σε όλα τα νοσοκομεία βάζουν οι υγειονομικοί στις 14/5, ημέρα απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ.
\r\n
 
\r\n
Τα αποτελέσματα των Δημοτικών - Περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών είναι μια συντριπτική ήττα για την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορούν πια να κρύψουν την πολιτική τους κρίση. Η ΝΔ χάνει εφτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνη του 2012 και το ΠΑΣΟΚ τέσσερεις. Μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, που χάνει πέντε μονάδες, όλοι μαζί έχασαν 16 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά στο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους. 
\r\n
 
\r\n
Το μαχητικό ρεύμα εργατικής αντίστασης έδωσε τη νίκη στην Αριστερά για πρώτη φορά. Τα ψηφοδέλτια που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφουν μεγάλα ποσοστά σε πάνω από 20 από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας, με το μέσο ποσοστό αυτών των δημοτικών σχημάτων να φτάνει στο 2,63%.
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n

Ιούνης 

\r\n
\r\n
Σε κέντρο αγώνα εξελίσσεται η κατασκήνωση διαμαρτυρίας των καθαριστριών στην οδό Καραγιώργη Σερβίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών αφού οι σχολικοί φύλακες και οι διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί ενώνονται μαζί τους.
\r\n
 
\r\n
Στις 11 Ιούνη, ημέρα που συμπληρώθηκε ένα χρόνος από το κλείσιμο της ΕΡΤ γίνεται απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και συλλαλητήριο στην Αγ.Παρασκευή, έξω από το Ραδιομέγαρο.
\r\n
 
\r\n
Η κυβέρνηση προχωρά σε ανασχηματισμό. Απεργιακό “καλωσόρισμα” ετοιμάζουν οι υγειονομικοί στον πρώην τσεκουροφόρο επενίτη και νέο, ακροδεξιό, υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, με την πανελλαδική απεργία στις 18/6. Σε όλη την Ελλάδα οι Δάσκαλοι μπλοκάρουν τα σεμινάρια αξιολόγησης. 
\r\n
 
\r\n
Στις 6 Ιούνη ξεκινά στην Πάτρα η δίκη των μπράβων που εξαπέλυσαν δολοφονική επίθεση στους μετανάστες εργάτες γης της Μανωλάδας τον Απρίλη του 2013. Στις 12 Ιούνη η Εργατική Αλληλεγγύη, η εφημερίδα του εργατικού και αντιφασιστικού κινήματος, που δικάζονταν μετά από μήνυση συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, αθωώνεται πανηγυρικά.
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n

Ιούλης 

\r\n
\r\n
Ξεκινά στις 3/7 η απεργία διαρκείας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Τα δικαστήρια τη βγάζουν «παράνομη και καταχρηστική».
\r\n
 
\r\n
Πανελλαδικό απεργιακό λουκέτο μπαίνει στις 9 Ιούλη σε όλο το δημόσιο στέλνοντας μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι η αξιολόγηση, οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις και οι περικοπές δεν θα περάσουν. Εν τω μεταξύ συνεχίζεται η αποχή-απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ σε όλο το δημόσιο από κάθε διαδικασία αξιολόγησης.
\r\n
 
\r\n
Απεργία διαρκείας ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στην Cosco από το πρωί της Παρασκευής 18/7, με βασικό αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, ενάντια στην εργασιακή βαρβαρότητα των εργατικών ατυχημάτων και της δουλειάς λάστιχο. Μέσα σε δύο μέρες η εργοδοσία αναγκάζεται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και λίγες μέρες μετά οι εργαζόμενοι της Cosco ιδρύουν σωματείο. 
\r\n
 
\r\n
Στις 28/7 το Σύνταγμα πλημμυρίζει από 20.000 συμπαραστάτες στις αγωνιζόμενες καθαρίστριες που κλείνουν 10 μήνες αγώνα, σε μία συναυλία αλληλεγγύης. Εν τω μεταξύ στη φυλακή μπαίνει ο νο2 φυρερίσκος της Χρυσής Αυγής, Κασιδιάρης δέκα ολόκληρους μήνες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αλλά στις 30 Ιούλη βγαίνει αθωωτική απόφαση σκάνδαλο στη δίκη των μπράβων της Βαγγελάτος Α.Ε. για την επίθεση κατά των εργατών γης της Μανωλάδας.
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n

Αύγουστος

\r\n
\r\n
Η τροπολογία που κατέθεσε ο Μητσοτάκης επιβεβαιώνει με τον πιο τρανταχτό τρόπο το πλήρες αδιέξοδο που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση η μαζική αντίσταση κόντρα στην αξιολόγηση. Για τρίτη φορά o Μητσοτάκης αναγκάζεται να αναβάλλει τις προθεσμίες για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη αφού έληξε χωρίς αποτέλεσμα και η δεύτερη «διορία» στις 31 Ιούλη χωρίς να έχουν παραδοθεί παρά ελάχιστα «αξιολογόχαρτα».
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n

Σεπτέμβρης 

\r\n
\r\n
Το σύνθημα “μπουρλότο στην κυβέρνηση - βαμπίρ” στο πανό των εργαζομένων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης εκφράζει με το καλύτερο τρόπο το κλίμα που επικρατούσε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη. 
\r\n
 
\r\n
Στις 18 Σεπτέμβρη, στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χιλιάδες αντιφασίστες αποφασισμένοι να σβήσουν τους ναζί της Χρυσής Αυγής και να ανατρέψουν την κυβέρνηση των Μπαλτάκων, βγήκαν στους δρόμους όχι μόνο στο Κερατσίνι αλλά σε πάνω από 30 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Στις 19/9 πλημμύρισε το Σύνταγμα στη συναυλία που κάλεσε η πρωτοβουλία των φίλων του Παύλου Φύσσα.
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n

Οκτώβρης 

\r\n
\r\n
Με διήμερο πανελλαδικών κινητοποιήσεων απαντούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στο νέο κύκλο επιθέσεων στη δημόσια Υγεία, που φέρνει ο Βορίδης. Το διήμερο αποκτά πανδημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα καθώς και η ΑΔΕΔΥ, καλεί σε συμμετοχή. Η ΠΟΕ ΟΤΑ συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στον επανέλεγχο των συμβάσεων, αναγκάζοντας τους Δημάρχους να αρνηθούν να στείλουν στοιχεία στο υπουργείο.
\r\n
 
\r\n
Χωρίς να κερδίσει ούτε έναν παραπάνω βουλευτή από ό, τι υπολόγιζε, η κυβέρνηση συγκέντρωσε 155 ψήφους στην διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ο πανικός στις αγορές που ακολουθεί είναι ένα πολιτικό κραχ για τον Σαμαρά.
\r\n
 
\r\n
Τη σκυτάλη της αντίστασης παίρνει η νεολαία. Οι αντιδράσεις των μαθητών ενάντια στο Νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, κλιμακώνονται με κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι οργανώνουν συνελεύσεις που αποφασίζουν σύγκρουση με το υπουργείο για τις διαγραφές φοιτητών. Ο Φορτσάκης δίνει ρεσιτάλ αυταρχισμού με την παρουσία των ΜΑΤ. Οι Διοικητικοί του ΕΚΠΑ απαντάνε με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις στο κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθήνας και οι καταλήψεις εξαπλώνονται. 
\r\n
 
\r\n
Τρεις μήνες από τότε που έκλεισε ο φάκελος της ανάκρισης, περίπου το ανώτατο χρονικό περιθώριο που υπήρχε, ήρθε η εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δίκη. 
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n

Νοέμβρης 

\r\n
\r\n
Μεγάλο συλλαλητήριο οργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, το απόγευμα της 7ης Νοέμβρη, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εισβολή των ΜΑΤ, στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
\r\n
 
\r\n
Στις 13 Νοέμβρη ο Φορτσάκης κλείνει τη Νομική και στέλνει τα ΜΑΤ να διαλύσουν τις φοιτητικές διαμαρτυρίες. Το ίδιο απόγευμα πάνω από 8.000 φοιτητές και εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα των φοιτητικών συλλόγων, δίνουν μαζική απάντηση στην καταστολή. 
\r\n
 
\r\n
Το τριήμερο και οι πορείες για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ήταν η επιβεβαίωση ότι η εργατική αντίσταση και η αντίσταση της νεολαίας κλιμακώνεται. 
\r\n
 
\r\n
Η Γενική Απεργία στις 27 Νοέμβρη ήταν η κορύφωση. Όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια συναντιούνται στο δρόμο πλημμυρίζοντας όλες τις πόλεις. 
\r\n
 
\r\n
Σύριοι πρόσφυγες πολέμου πραγματοποιούν κατασκήνωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, απαιτώντας άσυλο, στέγη, τροφή και διαβατήρια, ξεσηκώνοντας συμπαράσταση αλλά και οργή ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ για το κλείσιμο των συνόρων που οδηγεί τους πρόσφυγες του πολέμου σε απόγνωση.
\r\n
\r\n
\r\n

\r\n
\r\n

Δεκέμβρης 

\r\n
\r\n
Λίγες μέρες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκέμβρη, η συγκυβέρνηση αναγκάζεται να υποχωρήσει στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού, οποίος βρίσκεται από τις 10 Νοέμβρη σε απεργία πείνας ζητώντας εκπαιδευτική άδεια για να σπουδάσει. Στις 10 του Δεκέμβρη, μέσω μιας τροπολογίας που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα στη βουλή, ο Σαμαράς αναγκάζεται να υποχωρήσει.
\r\n
 
\r\n
Υποτίθεται ότι κάπου εδώ, τον τελευταίο μήνα του 2014 θα τελείωναν τα μνημόνια, όμως αυτή που φτάνει στο τέλος της είναι η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, που αναγκάζεται να επισπεύσει την Προεδρική εκλογή.
\r\n
 
\r\n
Η εργατική αντίσταση πέταξε όλα τα σενάρια στα σκουπίδια και έβαλε για άλλη μία φορά τη δικιά της σφραγίδα στις εξελίξεις, κάνοντας τη νέα χρονιά τη χρονιά της ελπίδας για να ξαναπάρει πίσω όλα όσα της έκλεψαν.
\r\n