Η άποψή μας
Η άποψή μας: Μηνύματα κλιμάκωσης

Μαζικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο, 8/10

Η βδομάδα που πέρασε έδωσε τα πιο καθαρά δείγματα για τους δρόμους της εργατικής αντίστασης ενάντια στα Μνημόνια, τους Νεοναζί και τον ρατσισμό.

Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία βγήκαν σε απεργία και διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας την Πέμπτη 6 Οκτώβρη με εντυπωσιακή μαζικότητα και συντονισμό για να απαιτήσουν λεφτά και προσλήψεις για τη δημόσια Υγεία. Είναι μια εξέλιξη που, όπως τονίζει το ΣΕΚ στην ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την απεργία «δείχνει πόσες δυνατότητες ανοίγονται για κλιμάκωση των αγώνων που βάζουν τις ανάγκες της εργατικής τάξης πάνω από τις μνημονιακές πολιτικές της κυβέρνησης και πάνω από τα κέρδη των καπιταλιστών».

Δυο μέρες αργότερα, το Ρέθυμνο συγκλονίστηκε από το Παγκρήτιο αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Ενωμένοι νεολαία και εργαζόμενοι, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι μαζί με εκπαιδευτικούς και μαθητές έδωσαν τρανταχτή απάντηση στις ομάδες «αγανακτισμένων πατριωτών» που μεθοδεύουν επιθέσεις κατά των προσφύγων.

Και τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, γονείς, δάσκαλοι και μικροί μαθητές αγκάλιασαν τα πρώτα προσφυγόπουλα που πήγαν στα σχολεία στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και απαιτώντας με τη σειρά τους λεφτά και προσλήψεις για τη δημόσια Παιδεία.

Τεράστιο βήμα

Ο συνδυασμός αυτών των κινητοποιήσεων μέσα σε λίγες μέρες δείχνει όχι μόνο τις δυνατότητες να παλέψουμε αλλά και πόσο αλληλένδετα είναι τα μέτωπα. 

Το αίτημα για προσλήψεις και χρηματοδότηση ενώνει σχολεία, δήμους, νοσοκομεία και αποδεικνύεται ταυτόχρονα αντιμνημονιακό και αντιρατσιστικό καθώς συγκρούεται και με τις περικοπές Τρόικας και κυβέρνησης αλλά και με την ακροδεξιά που προσπαθεί να καπηλευτεί την οργή του κόσμου και να την αποπροσανατολίσει.

Τώρα, το βάρος πέφτει στην Αριστερά να οργανώσει τη συνέχεια και την κλιμάκωση σε όλα τα μέτωπα.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Διεθνής Συνάντηση που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα είναι ένα τεράστιο επόμενο βήμα. Έρχονται αγωνιστές και αγωνίστριες από πολλές πρωτεύουσες της ΕΕ για να συντονίσουμε τον κοινό αγώνα ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό. 

Δεν είμαστε μόνοι σε αυτόν τον αγώνα, αντίθετα, έχουμε στο πλευρό μας δυνατά κινήματα μέσα στην καρδιά της Τρόικας. Το Λονδίνο, η πρωτεύουσα του Brexit, στέλνει αντιπροσώπους της κίνησης Stand Up to Racism που έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα το περασμένο Σάββατο. Το ίδιο κάνει το Βερολίνο. Μαζί μπορούμε πραγματικά να παλέψουμε για μια Ευρώπη χωρίς φράχτες και χωρίς νεοναζί, όπως λέει το σύνθημα της Συνάντησης.

Η σύνδεση ενός τέτοιου μαζικού μέχρι πλειοψηφικού κινήματος με το απεργιακό κίνημα της εργατικής τάξης είναι τεράστια δύναμη και είναι απόλυτα εφικτή, ιδιαίτερα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Μπορούμε και πρέπει να απλώσουμε τις απεργίες από τα Νοσοκομεία στους Δήμους και στα Σχολεία. Μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε αυτές τις μάχες με την αντίσταση στις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στο νερό, στο ρεύμα και στις συγκοινωνίες που ξεσηκώνουν πλατιές λαϊκές ευαισθησίες. 

Τώρα είναι η στιγμή για να απαιτήσουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προχωρήσουν σε Πανεργατική Απεργία ενάντια σε όλες τις επιθέσεις της λεγόμενης «δεύτερης αξιολόγησης». Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε για απεργία στις 10 Νοέμβρη και περιμένει την ανταπόκριση της ΓΣΕΕ. Εμπρός, λοιπόν, για Πανεργατική. 

Να αναδείξουμε έτσι χειροπιαστά ότι η εναλλακτική απέναντι στην κατρακύλα του Τσίπρα δεν είναι η επιστροφή στα αίσχη του Μητσοτακέικου, αλλά ένα εργατικό κίνημα που βάζει τις ανάγκες των πολλών, χωρίς διακρίσεις, πάνω από τα κέρδη.