Εργατικό κίνημα
Επιτυχία στην ΕΜΔΥΔΑΣ

Πρώτη δύναμη με 46,23% αναδείχθηκε η Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Δημοσίου (ΑΑΣΜΔ), στην οποία συμμετείχε η Εργατική Αλληλεγγύη, στις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Γενάρη. 

Είναι μια μεγάλη επιτυχία, ειδικά αν πάρουμε υπόψη πως η συμμετοχή ήταν αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πριν δυο χρόνια, ενώ την ημέρα των εκλογών γράφτηκαν στο συνδικάτο των μηχανικών δημόσιων υπάλληλων πάνω από 250 νέοι συνάδελφοι και συναδέλφισσες. Συνολικά, οι δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ βγήκαν ενισχυμένες αφού η ΑΑΣΜΔ, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα και η Αγωνιστική Παρέμβαση συγκέντρωσαν μαζί το 66,6% των ψήφων.

Η ΑΑΣΜΔ μπόρεσε να αξιοποιήσει την αριστερή δυναμική που εκφράστηκε στις εκλογές γιατί έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα που αγκάλιασε μια αγωνιστική πλειοψηφία των μηχανικών, μέσα από τη συνεργασία της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών (που παραδοσιακά συσπείρωνε μεγάλο μέρος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στο χώρο) με την Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών (που αποτελείται από αγωνιστές και αγωνίστριες που αποσχίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ). Η δυναμική θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αν η Αγωνιστική Παρέμβαση (ΝΑΡ, ΜΛ ΚΚΕ) είχε δεχτεί να συμμετάσχει σε αυτή την εκλογική συνεργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελάχιστοι εναπομείναντες δεν κατόρθωσαν να σχηματίσουν ψηφοδέλτιο προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η νίκη της αριστερής αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσει δυναμική και να βοηθήσει στην αναπτέρωση του ηθικού του κόσμου που θέλει να παλέψει για προσλήψεις, αυξήσεις, κόντρα στις ιδιωτικοποιήσεις μέσα στο χώρο των μηχανικών του δημοσίου. Αυτό είναι το στοίχημα από εδώ και μπρος. Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών είναι:

Για το ΔΣ: ΑΑΣΜΔ 46,23% (έδρες 5), ΔΑΚΜΗ (δεξιά) 19,8% (2), ΔΕ (ΠΑΜΕ) 14,73% (2), ΕΔΑΚ (πρ. ΠΑΣΚΕ) 16,61 (2), ΑΠ 5,63%. Για την Ομοσπονδία: ΑΑΣΜΔ 42,94 (αντιπρόσωποι 15), ΔΑΚΜΗ 20,22 (7), ΔΕ 16,39 (6), ΕΔΑΚ 14% (5), ΑΠ 6,46 (2).

Κώστας Πίττας