Η Αριστερά
ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Mε την όπισθεν ξεκίνησε την πολιτική πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς το μαχόμενο κόσμο της Αριστεράς, το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο του μετώπου που συνεδρίασε στην Αθήνα την Κυριακή 22 Γενάρη. 

Στο πάρα πέντε κυριολεκτικά της κατάληξης του πανελλαδικού και συγκεκριμένα στην τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε πάνω στην εισήγηση που είχε συμφωνηθεί στην Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή, επιχειρήθηκε να μπούνε όροι στη συμμετοχή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συλλαλητήριο που οργανώνεται στις 18 Μάρτη στην Ομόνοια στα πλαίσια της μέρας διεθνούς δράσης ενάντια στον φασισμό και το ρατσισμό. 

Ήταν ένα άτυχο τέλος σε μια διαδικασία που κύλησε σε γενικές γραμμές ομαλά με μια γόνιμη συζήτηση και εξώστρεφη διάθεση. Ανάμεσα στις περίπου 25 τοποθετήσεις που έγιναν:

Ο Γιάννης Σηφακάκης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που έγιναν την προηγούμενη μέρα διεθνώς και στην Ελλάδα ενάντια στη διακυβέρνηση Τραμπ, κάνοντας λόγο για μια νέα 15 Φλεβάρη, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που γεννάει για την επαναστατική αριστερά, φτάνει να δράσει εναιαιομετωπικά, η σημερινή περίοδος. 

Ο Δημήτρης Δεσύλλας μίλησε για την ανάγκη στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων που ξεκινάνε αναπτύσσοντας τις προτάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στο θέμα. 

Ο Κώστας Παπαδάκης τόνισε ότι η πολιτική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι καταγεγραμμένη στη συνείδηση των αγωνιστών ακόμη και αυτών που ακολούθησαν την αυταπάτη ενός «εύκολου δρόμου» και την ανάγκη για εξωστρέφεια, «ο κόσμος να ξαναδεί την πολιτική μας πρόταση». 

Η Λίλιαν Μπουρίτη από το Περιστέρι, (όπως και νωρίτερα η Αντωνία Βαφειάδου) αναφέρθηκε σε μια πρωτοβουλία που πέτυχε να συσπειρώσει τον κόσμο και να ενώσει την Αριστερά ενάντια στα σχέδια των χρυσαυγιτών να εμφανιστούν στα σχολεία της γειτονιάς.

Από τα κάτω

Ο Τάσος Αναστασιάδης τόνισε το ρόλο που έχουν παίξει στο ξεπέρασμα των κωλυμάτων που βάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, προσπάθειες από τα κάτω, όπως ο Συντονισμός ενάντια στα Μνημόνια, το Συντονιστικό των νοσοκομείων κ.α.

Ο Παναγιώτης Μαυροειδής αναφέρθηκε στις ενδοαστικές αντιθέσεις που σήμερα φέρνουν πόλεμο, ενώ τόνισε ότι το σύστημα δεν μπορεί σήμερα να ενσωματώνει εύκολα με τον τρόπο που το έκανε παλιά και γι’ αυτό χρησιμοποιεί το χαρτί του εθνικισμού.

 Η Αργυρή Ερωτοκρίτου στάθηκε στο πως το Συντονιστικό των νοσοκομείων έχει πετύχει εκμεταλλευόμενο όλες τις ρωγμές που ανοίγουν στη γραφειοκρατία, με αποτέλεσμα στα νοσοκομεία όχι μόνο να υπάρχουν αγώνες αλλά και νίκες. Στις σημερινές συνθήκες μνημονίων, κάθε αίτημα για αυξήσεις, ενάντια στις απολύσεις ή ενάντια στο μητρώο αγροτών γίνεται ένα μεταβατικό αίτημα που γενικεύει τη σύγκρουση.

Στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, θύμισε ότι η απόφαση για τις 18 Μάρτη είχε παρθεί στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση που οργανώθηκε στις 15-16 Οκτωβρίου στο γήπεδο του Ρουφ, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από μια σειρά χώρες μετά από πρόταση του βρετανικού United Against Fascism. Ότι η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε από το σύνολο των μελών και συνδικαλιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, όπου μετά από μάζεμα υπογραφών, κατατέθηκε και ψηφίστηκε. Ότι το ίδιο συνέβη σε άλλα συνδικάτα και ομοσπονδίες και ότι τέλος ακολούθησε, την περασμένη βδομάδα, ανοιχτή σύσκεψη που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων και σωματείων για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου. 

 Θα ακολουθήσουν συνελεύσεις στις τοπικές και κλαδικές της επιτροπές το επόμενο διάστημα.