Εργατικό κίνημα
Συμπαράσταση στις καθαρίστριες

Με κατά τόπους συσκέψεις και μαζέματα για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας τους οι καθαρίστριες των σχολείων όλης της χώρας ετοιμάζονται για την μεγάλη 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Δευτέρα 12 /2. Την απεργία που έχει καλέσει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) στηρίζουν με αποφάσεις τους πολλά εργατικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι/ες στην Καθαριότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το σύνολο μηνιαίων αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 300,00 ευρώ ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίδουν κάθε μέρα το σχολείο καθαρό και ασφαλές. 

“Εδώ και καιρό έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη κινητοποίηση για να αλλάξουμε τις συμβάσεις μας που ακόμα παραμένουν συμβάσεις έργου. Αυτό σημαίνει πως πληρωνόμαστε όχι με τα τετραγωνικά αλλά με τις αίθουσες διδασκαλίας. Τα προαύλια, τα γυμναστήρια, οι αίθουσες υπολογιστών, αγγλικών, γαλλικών, τα γραφεία, κλπ δεν πληρώνονται. Επίσης με τη σύμβαση έργου δεν δικαιούμαστε να ασθενήσουμε, ενώ τα λεφτά είναι πενιχρά. Επίσης ζητάμε να ενταχθούμε ξανά στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα που έχουν κοπεί πολλά χρόνια τώρα. Αν δεν πάρει βαρέα ο καθαριστής ποιος θα πάρει;”, αναρωτιέται μιλώντας στην ΕΑ η Νατάσα, καθαρίστρια.

“Αυτό που προτείνω εγώ για να ακουστούμε είναι να κάνουμε απεργία διαρκείας 5 μέρες, και ειδικά να σταματήσουμε να καθαρίζουμε τα γραφεία των διευθυντών και των δασκάλων, και να πηγαίνουμε ένα μισάωρο να κάνουμε μόνο τις τουαλέτες των παιδιών. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να αποδείξουμε πως χωρίς εμάς δεν γίνεται να λειτουργήσουν τα σχολεία”, αναφέρει η Νατάσα.