Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Απεργούν οι Γιατροί, 31/1

Φωτό από την απεργιακή συγκέντρωση στο υπ. Υγείας, 25 Γενάρη

24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα και 4ωρη στάση εργασίας στην Αττική πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων την Πέμπτη 25 Γενάρη. 

Δίπλα στις πάγιες διεκδικήσεις του κινήματος των υγειονομικών προστέθηκε το ζήτημα της υπεράσπισης του Βαρύ κι Ανθυγιεινού χαρακτήρα της εργασίας στο δημόσιο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε, το ανθυγιεινό επίδομα μπαίνει υπό εξέταση από μια 15μελή επιτροπή η οποία από μηδενική βάση θα αποφασίσει ποιοι κλάδοι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και σε ποιό ύψος μπορεί να λαμβάνουν ανθυγιεινό επίδομα. 

Απεργοί από μια σειρά νοσοκομεία έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας. Με τα πανό τους συμμετείχαν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι του Αγ.Σάββα, του ΓΝΑ Γεννηματάς, του Ελπίς, όπως επίσης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων, οι συμβασιούχοι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και το ΠΑΜΕ Υγείας. 

“Τους ήδη κομμένους μισθούς πάνε να τους κόψουν κι άλλο, βάζοντας ξανά ζήτημα εξαιρέσεων από τα Βαρέα κι Ανθυγιεινά. Ο βασικός λόγος που απεργώ σήμερα και κατέβηκα στη συγκέντρωση είναι αυτός” μας λέει η Γιώτα, εργαζόμενη στο νοσοκομείο Γεννηματάς. “Δεν μπορούμε να ζήσουμε. Πόσα πια λιγότερα χρήματα να πάρουμε; Δεν πάει άλλο. Και μας κόβουν χρήματα την ίδια στιγμή που συνεχίζουμε να δουλεύουμε σε απαράδεκτες συνθήκες. Είμαι νοσηλεύτρια Τ.Ε και ξέρουμε πολύ καλά ποιά είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία. Το προσωπικό είναι πολύ λίγο σε αριθμό. Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες. Και μπαίνει ζήτημα για το αν το επάγγελμά μας είναι βαρύ κι ανθυγιεινό, τη στιγμή που δουλεύουμε με εξοντωτικά ωράρια, μέσα σε μικρόβια κι αρρώστιες;”.

Σκυτάλη

Τη σκυτάλη από την ΠΟΕΔΗΝ που προκήρυξε την απεργιακή κινητοποίηση στις 25/1, παίρνει αυτή τη βδομάδα η ΟΕΝΓΕ, η πανελλήνια ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Οι γιατροί απεργούν στις 31/1 και θα διαδηλώσουν έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12μεσ. Την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί απεργιακή συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη στην 3η-4η ΥΠΕ (πεζόδρομος Αριστοτέλους).

Αφορμή για την κινητοποίηση είναι η απόφαση του κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις των επικουρικών που λήγουν στις 31/12/18, θεωρούνται μη νόμιμες. Πάνω από 1000 επικουρικοί γιατροί κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός νοσοκομείων ακόμα και πριν τη λήξη της σύμβασής τους, στο τέλος της χρονιάς. 

“Γνωρίζει πολύ καλά η κυβέρνηση ότι οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν ένα ελάχιστο τμήμα των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν. Ότι κανείς δεν περισσεύει. Ότι οι προσλήψεις που έχει εξαγγείλει όχι μόνο δεν καλύπτουν τις οργανικές θέσεις αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν... ώστε ο λαός να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου, απολύτως δωρεάν, υπηρεσίες Υγείας. Ας σταματήσει λοιπόν τα ανέξοδα λόγια κι ας δώσει λύσει” τονίζει μεταξύ άλλων η ομοσπονδία.

 

Φωτό από την απεργιακή συγκέντρωση στο υπ. Υγείας, 25 Γενάρη