Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
16 ΜΑΡΤΗ: Εξορμήσεις μέσα στις γιορτές

Με εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις και εκδηλώσεις συνεχίζεται σε όλες τις πόλεις και τις γειτονιές η καμπάνια της ΚΕΕΡΦΑ για τη Διεθνή Ημέρα Δράσης ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες στις 16 Μάρτη. Παντού, η πρωτοβουλία για τη συντονισμένη κινητοποίηση, την οποία στηρίζουν ήδη αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές κινήσεις από 12 χώρες, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση.

Οι εκδηλώσεις που ξεκίνησαν να οργανώνουν οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων με κέντρο τη δίκη της Χρυσής Αυγής και τη μάχη για την ισόβια καταδίκη των ναζί δολοφόνων είχαν μεγάλη επιτυχία. Από τα Πετράλωνα, το Μαρούσι, τους Αμπελόκηπους και την Αγία Παρασκευή μέχρι το Ελληνικό, το Περιστέρι, το Βύρωνα, τον Κεραμεικό και την Πάτρα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές, αγωνιστές της Αριστεράς και των κινημάτων, ντόπιοι και μετανάστες, έχουν ήδη ενημερωθεί και συζητήσει για τη σημασία της 16Μ. Ο κύκλος των εκδηλώσεων που συνεχίζεται τις επόμενες βδομάδες θα απλώσει ακόμα περισσότερο το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μήνυμα.

Αντίστοιχα αποτελέσματα είχαν τα «αντιφασιστικά κάλαντα» που οργανώθηκαν παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε πολλές γειτονιές από μεικτά συνεργεία μελών της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ. Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που μίλησαν στην Εργατική Αλληλεγγύη ήταν ενθουσιασμένοι/ες από την εμπειρία που είχαν σε αυτές τις εξορμήσεις.

Χαμός

Στον Πειραιά «έγινε χαμός, οι προκηρύξεις για τις 16 Μάρτη εξαφανίστηκαν», μας είπε ο Αρτέμης. «Προσωπικά πρώτη φορά συμμετείχα σε εξόρμηση με τόσους πολλούς συντρόφους και συντρόφισσες με πικέτες και ντουντούκα, η εικόνα από μόνη της τραβούσε τον κόσμο να σταματήσει και να συζητήσει μαζί μας. Σε μια περιοχή όπου έχουν δοθεί πολλές αντιφασιστικές μάχες ενάντια στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής και όπου ακόμα είναι ανοιχτή η μάχη ενάντια στα γραφεία της ναζιστικής συμμορίας, ο κόσμος μας κοιτούσε με χαρά και ήθελε κουβέντα για το πώς θα καταφέρουμε να τους τσακίσουμε. Το πρωτοσέλιδο της Εργατικής Αλληλεγγύης “Στη φυλακή οι νεοναζί” κέρδιζε επίσης τα βλέμματα, όπως και η αντιφασιστική εκδήλωση που οργανώνουμε στον Πειραιά στις 13 Γενάρη.  Πολύ μεγάλη ανταπόκριση είχε και η αντίστοιχη εξόρμηση στο Κερατσίνι με όλο τον κόσμο να λέει ότι ναι, πρέπει επιτέλους να βάλουμε στη φυλακή τους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα».

«Η βροχή δεν έγινε εμπόδιο στο να γίνει μια από τις καλύτερες παρεμβάσεις μας στη γειτονιά», μας είπε η Κατερίνα για την εξόρμηση στο Παγκράτι, «Ξεκινήσαμε ένα μεγάλο συνεργείο από την πλατεία Βαρνάβα και κάναμε περιοδεία στην γειτονιά, στους δρόμους και τα μαγαζιά, φτάνοντας στο Άλσος του Παγκρατίου. Όλοι μας υποδέχονταν με χαμόγελα, έπαιρναν την προκήρυξη για τις 16Μ, πολλοί αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη και το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω».

«Πότε επιτέλους θα μπουν οι χρυσαυγίτες στη φυλακή; Αυτό ήταν το ερώτημα που μας έκανε ο περισσότερος κόσμος στη Λαϊκή της Πανόρμου και άνοιγε τη συζήτηση για την κλιμάκωση της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής μάχης», μας είπε ο Βασίλης για την εξόρμηση στους Αμπελόκηπους, «Να μην τους αφήσουμε να εμφανιστούν τώρα που έρχονται οι εκλογές, έλεγαν πολλοί».

«Στη φυλακή οι φασίστες-να κλιμακώσουμε τους αγώνες για να τα πάρουμε όλα πίσω, ήταν το δίπτυχο της εξόρμησης στην πλατεία Αναλήψεως», μας είπε ο Θοδωρής για την εξόρμηση στα Βριλήσσια, «Σε μια περίοδο που όλες οι πολιτικές δυνάμεις κυκλοφορούν εν όψει των εκλογών, η παρουσία μας για την οργάνωση τις 16Μ και όλων των αγώνων του κινήματος είναι πολύ σημαντική».

«Πόσο διατεθειμένοι είναι όλοι να ενισχύσουν οικονομικά κάθε φωνή που αγωνίζεται ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και περικοπών, μας έδειξε η περιοδεία μας στα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης», μας είπε η Μαργαρίτα, για την εξόρμηση στα Χανιά, «Η πλειοψηφία μας γνωρίζει ήδη από τις απεργιακές, τις αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές μάχες και εκτιμά τη συνέπεια με την οποία παλεύουμε και συνεχίζουμε τον αγώνα».