Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η πάλη των γυναικών: Οι καμαριέρες του Παρισιού νίκησαν

Σε υποχώρηση ανάγκασαν την εργοδοσία τους οι καμαριέρες του πεντάστερου ξενοδοχείου Park Hyatt Vendome στο Παρίσι, μετά από τρεις μήνες απεργία. Οι εργαζόμενες που δούλευαν στο ξενοδοχείο μέσω εργολαβικής εταιρίας, κέρδισαν αυξήσεις στους μισθούς, αναγνώριση των συνδικαλιστριών εκπροσώπων τους στο χώρο καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Από τις εξήντα καμαριέρες στην εργολαβική εταιρία απήργησαν οι πενήντα και δεν έκαναν πίσω ακόμα και όταν η εργοδοσία και η διοίκηση του ξενοδοχείου προσπάθησαν να τις αντικαταστήσουν με άλλες, πιο κακοπληρωμένες. Συνέχισαν την απεργία για 87 μέρες, και την τελευταία μέρα, πριν μπουν νικήτριες για δουλειά, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο με σημαίες της CGT και τύμπανα, φωνάζοντας συνθήματα. Στο πλευρό τους ήταν όλο αυτό το διάστημα μέλη του κλαδικού σωματείου του Παρισιού, εργαζόμενοι του “Θεάτρου της Κομμούνας” που βρίσκονταν επίσης σε απεργία, καθώς και εννιά εργαζόμενοι του ίδιου του ξενοδοχείου.

Η απεργία ήταν συνέχεια αντίστοιχων αγώνων στον χώρο, που στο παρελθόν είχαν κερδίσει 13ο μισθό, διάλειμμα και γεύμα στο χώρο του ξενοδοχείου και όχι στο πάρκινγκ (!), σταμάτημα της αμοιβής με το δωμάτιο και καθορισμένο ωράριο. Η νίκη της νέας απεργίας είναι ένα χαστούκι στους νόμους του Μακρόν που δεν επιτρέπουν στους εργολαβικούς εργαζόμενους να έχουν συνδικαλιστές εκπροσώπους στο χώρο εργασίας.