Εργατικό κίνημα
Νοσοκομεία: Όλοι στην απεργία 16 Mάη!

Δέκα μέρες πριν τις εκλογές στις 16 Μάη, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε Πανελλαδική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 9πμ μπροστά στην πυλη του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, με βασικά αιτήματα προσλήψεις, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, ένταξη στα ΒΑΕ για όλους τους εργαζόμενους, αύξηση του προϋπολογισμού για την δημόσια Υγεία. 

Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο νοσοκομείο Γεννηματά της Αθήνας και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας μιλάει στην ΕΑ για την σημασία της απεργίας.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου. Στις 26 του Μάη έχουμε τριπλές εκλογές και βλέπουμε όλους του συνδυασμούς δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων, αλλά ακόμα και από τα διάφορα κόμματα εν όψει ευρωεκλογών, να κάνουν συνεχείς επισκέψεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Αυτό δεν γίνεται απλά γιατί είναι μεγάλοι και μαζικοί εργασιακοί χώροι αλλά γιατί τα νοσοκομεία έχουν δυο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι προφανές. Μπαίνοντας μέσα σε ένα νοσοκομείο καταλαβαίνεις τι σημαίνει λιτότητα, μνημόνια, περικοπές και ελάχιστο προσωπικό. Το δεύτερο χαρακτηριστικό που όλοι ξέρουν είναι ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν σταματήσει να απεργούν και να διαδηλώνουν σε όλα τα χρόνια των μνημονίων.

Τα νοσοκομεία βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή σε όλες τις μάχες. Από το να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ και του Άδωνη το 2015 αλλά και στη συνέχεια. Αφού έπεσε η κυβέρνηση της ΝΔ τα νοσοκομεία ήταν από τους πρώτους κλάδους που μαζικά και με συστηματικό τρόπο κατέβαιναν σε απεργίες ζητώντας προσλήψεις, αυξήσεις, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ και να σταματήσει το αίσχος της περικοπής των προϋπολογισμών των νοσοκομείων που έχουν διαλυθεί από τα μνημόνια που συνεχίστηκαν και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και στη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες απεργίες. Για να λέμε την πραγματικότητα ήταν ο σημαντικότερος κλάδος του δημόσιου τομέα σε κινητοποιήσεις όλη αυτή την περίοδο. Ακριβώς γιατί κάθε τρεις και λίγο βρισκόμαστε στο δρόμο και κάνουμε κινητοποιήσεις, γι' αυτό διαλέγουν όλοι προεκλογικά να έρχονται στα νοσοκομεία, γιατί καταλαβαίνουν πως πρόκειται για ένα κλάδο σε διαρκή κίνηση.

 Αυτή η απεργιακή κίνηση δεν προέκυψε στο κενό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε ότι είχαμε φτιάξει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, στην περίοδο ακόμα της κυβέρνησης Σαμαρά. Πρόκειται για έναν οριζόντιο συντονισμό που δίνει το δικαίωμα σε εκλεγμένους και μη, σε απλούς εργαζόμενους και σε παλιούς ή καινούριους συνδικαλιστές, να μαζεύονται να ενημερώνονται, να συνεννοούνται και να παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις. 

35.000 κενά

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα η οργή των συναδέλφων απέναντι στη διάλυσή των νοσοκομείων να μεταφραστεί σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Γιατί σε αντίθεση με τις “μεταμνημονιακές” κορώνες της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι συμβασιούχοι μέσα στα νοσοκομεία όχι μόνο δεν μειώθηκαν αλλά αυξήθηκαν. Τα κενά παραμένουν στο εξωπραγματικό νούμερο των 35.000 ενώ πάνω από 13.000 είναι οι συμβασιούχοι μέσα στα νοσοκομεία.

 Αυτοί είναι οι λόγοι που αμέσως μετά τα πανελλαδικά καραβάνια που οργάνωσε η ΠΟΕΔΗΝ, και το Συντονιστικό Νοσοκομείων στήριξε με όλες του τις δυνάμεις, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια μέσα από το Συντονιστικό των Νοσοκομείων να απαντήσουμε με απεργίες. 

Μετά από πρόταση των του συντονιστικού των νοσοκομείων βγήκε η απόφαση στις 29 Νοέμβρη του 2017 για παναττική στάση εργασίας που τελικά την υιοθέτησε η ΠΟΕΔΗΝ και στη συνέχεια η ΑΔΕΔΥ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση για πρώτη φορά να δώσει παράταση στους εργαζόμενους με ΟΑΕΔ.

Μέσα στο 2018, η απεργία στις 25 Απρίλη προέκυψε πάλι μετά από απόφαση του Συντονιστικού που την υιοθέτησε η ΠΟΕΔΗΝ και μετατράπηκε σε πανελλαδική απεργία και διαδήλωση χιλιάδων από την πλ. Μαβίλη μέχρι το κέντρο. Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι του 2018 που απολύονταν χιλιάδες επικουρικοί γιατροί και επικουρικό προσωπικό βγάλαμε πάλι την ΠΟΕΔΗΝ μαζί με την ΟΕΝΓΕ στο δρόμο. Το ίδιο είδαμε το φθινόπωρο του 2018 πρώτα με την μεγάλη κινητοποίηση πριν την ΔΕΘ και στη συνέχεια με την εμβληματική απεργία που βγήκε από τα σπλάχνα του Συντονιστικού Νοσοκομείων με χιλιάδες στο δρόμο στις 10 Οκτώβρη 2018. Και αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου στις 3 Γενάρη δεν αφήσαμε σε ησυχία το υπουργείο και την κυβέρνηση με κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις επικουρικών που έδωσε παράταση στη δουλειά σε χιλιάδες γιατρούς.

Εδώ φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε την τεράστιας σημασίας απεργία των καθαριστριών του Αγ. Σάββα τον Μάρτη του 2019 που ξεσήκωσε την αλληλεγγύη και αποκάλυψε στην πράξη τα ψέμματα του Πολάκη που από τη μία έλεγε ότι διώχνει τους εργολάβους, που έπρεπε πράγματι να πεταχτούν έξω από τα νοσοκομεία, αλλά στην ουσία αυτό που έκανε ήταν να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενες/ους στην καθαριότητα που δούλευαν δέκα και δεκαπέντε χρόνια. 

Το νοσοκομείο του Αγ. Σάββα έγινε το κέντρο του Συντονιστικού Νοσοκομείων ακριβώς γιατί οι δυνάμεις μας κατάφεραν μέσα από τις μάχες να κερδίσουν την προεδρία του σωματείου μπαίνοντας στην πρωτοπορία να οργανώσει όλους αυτούς τους αγώνες

Όλα αυτά έγιναν ακριβώς γιατί υπήρχε αυτός ο οριζόντιος συντονισμός μόνιμων και συμβασιούχων, νέων και παλιών εργαζόμενων, γιατρών και μη γιατρών, γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία του Συντονιστικού Νοσοκομείων. Βάζουμε την πίεση στα συνδικαλιστικά μας όργανα. Έτσι φτάσαμε στις 28 Μάρτη του 2019 στη συνέλευση του Συντονιστικού Νοσοκομείων στον Αγ. Σάββα να έρθουν μαζικά εργαζόμενοι ΟΑΕΔ από νοσοκομεία όλης της Αθήνας και να επιβάλουν πως χρειαζόμαστε νέα κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων πριν τις εκλογές. Λίγες μέρες αργότερα η πρότασή μας υιοθετήθηκε από την ΠΟΕΔΗΝ, που έβγαλε πανελλαδική 24ωρη απεργία μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Αυτό που επιμένει το Συντονιστικό των Νοσοκομείων είναι η οργάνωση των αγώνων από τα κάτω. Γι' αυτό έχουμε όλες αυτές τις επιτυχίες μέσα στο υγειονομικό κίνημα. Ό,τι και αν είναι η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, ό,τι και να είναι οι ηγεσίες της ΟΕΝΓΕ ή της ΕΙΝΑΠ, εμείς συνεχίζουμε νοσοκομείο το νοσοκομείο από τα κάτω με υλικό, με επιτροπές αγώνα να οργανώνουμε και να μαζικοποιούμε τις απεργίες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τους δεξιούς να βγαίνουν και να λένε ότι ο κόσμος δεν κάνει απεργία. Γιατί εμείς βλέπουμε με την ίδια μας τη δουλειά πως ο κόσμος βγαίνει και διεκδικεί. Το ίδιο βλέπουμε τώρα και με την απεργία στις 16 Μάη μέσα στην προεκλογική περίοδο.

Είναι υπόθεση της αριστεράς και μάλιστα της επαναστατικής αριστεράς να οργανώσει τις απεργίες και να συγκροτήσει επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. 

Και επειδή είμαστε επαναστατική αριστερά που συγκροτούμε τα σωματεία  μας μπαίνουμε και εμείς προεκλογικά με εκδηλώσεις από τη μεριά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ, ετοιμάζοντας εκδηλώσεις με κεντρικό τίτλο: Ψηφίστε τους αγώνες σας σε όλες τις κάλπες. Αυτή η απεργία είναι η δική μας μομφή στον Παύλο Πολάκη, η μομφή των εργαζόμενων στα νοσοκομεία απέναντι στις πολιτικές λιτότητας και στη διάλυση των νοσοκομείων. 


Εκδηλώσεις 
Στη μάχη της απεργίας και των εκλογών

 
Άγιος Σάββας
14/5, 1μμ,
Αμφιθέατρο
 
Αλεξάνδρα 
14/5 
12μεσ Περιοδεία
 
Αγία Όλγα
14/5
Περιοδεία 12.30μμ  
Εκδήλωση 2μμ
Αμφιθέατρο
 
Ερυθρός 
15/5 2μμ
Αμφιθέατρο
 
Γεννηματάς-Σωτηρία 
17/5, 1.30μμ 
Αμφιθέατρο ΚΟΦΚΑ
 
ΓΟΝΚ 
17/5, 1.30μμ
Αμφιθέατρο 
 
Αγλαΐα Κυριακού
21/5, 1μμ
Αμφιθέατρο 
Ακτινολογικού