Εργατικό κίνημα
Σύσκεψη Συντονισμού 22/7

Κοινή εργατική σύσκεψη οργανώνουν την Δευτέρα 22 Ιούλη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων. Ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός, μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τη σημασία της εργατικής σύσκεψης στις 22/7.

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπεσε και ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλώντας την οργή εκατομμυρίων εργαζομένων που καταλαβαίνουν το αντεργατικό-αντιλαϊκό πρόσημο στο πρόγραμμα και τις διαθέσεις του Μητσοτάκη.

Από τη μεριά μας επιμένουμε πως το εργατικό κίνημα έχει το δικό του πρόγραμμα. Γι'αυτό προχωράμε σε κοινή σύσκεψη του Συντονιστικού Νοσοκομείων και του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα των μαχών που έχουμε μπροστά μας. 

Ακόμα και μέσα στην προεκλογική περίοδο είχαμε απεργίες τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα απάντησαν με επιτυχημένη απεργία στο λοκ άουτ που προσπάθησαν να επιβάλουν τα αφεντικά τους. Είδαμε απεργίες των εργαζόμενων με προγράμματα ΟΑΕΔ που ζητούσαν μονιμοποίηση. Είδαμε απεργίες για υπογραφή ΣΣΕ στο επισιτισμό, στα πλοία, στην ΕΥΑΘ, είδαμε τους εργολαβικούς της ΔΕΠΑ να απεργούν για μέρες ζητώντας μονιμοποίηση. 

Χρειάζεται να αναδείξουμε ξανά το τεράστιο ζήτημα των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων, όπως είναι οι εργαζόμενοι με προγράμματα ΟΑΕΔ, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά παντού, στα υπουργεία, στους δήμους και σε όλες τις υπηρεσίες. Το ζήτημα των μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων στις ΔΕΚΟ, δεμένο με τη μάχη απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις.

Ήδη μέσα στο καλοκαίρι στα νοσοκομεία αντιλαμβανόμαστε τις τρομερές ελλείψεις προσωπικού αφού δεν μπορούν να βγουν οι βάρδιες και όλοι παίρνουμε άδειες με το σταγονόμετρο για να βγει το καλοκαιρινό πρόγραμμα.

Πολιτικές μάχες

Τους οικονομικούς και εργατικούς αγώνες χρειάζεται να τους συντονίσουμε και με τις πολιτικές μάχες που έχει να δώσει το εργατικό κίνημα, ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Όλες αυτές οι μάχες δεν είναι καινούριες, είναι συνέχεια των αγώνων που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και θα συνεχίσουμε να τους παλεύουμε ακόμα πιο δυναμικά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γι'αυτό χρειάζεται να κάτσουμε να συζητήσουμε και να βγάλουμε ένα πρόγραμμα εργατικών κινητοποιήσεων. Χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες από τα κάτω για ενωτικές απεργιακές κινητοποιήσεις που θα συνεχίσουν τους μεγάλους αγώνες που δώσαμε τα προηγούμενα χρόνια. 

Δεν περιμένουμε κανέναν και τίποτα. 

Το πρόγραμμα του εργατικού κινήματος λέει ξεκάθαρα πως την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι καπιταλιστές και όχι οι εργαζόμενοι και οι φτωχοί. Για να οργανώσουμε τις μάχες της επόμενης περιόδου προχωράμε στη σύσκεψη στις 22 Ιούλη, μια βδομάδα μετά το φεστιβάλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2019 (11 με 14 Ιούλη). Ο φετινός Μαρξισμός ούτως ή άλλως, και μέσα στις μετεκλογικές συνθήκες που γίνεται, είναι ένα μεγάλο και σημαντικό ραντεβού για το εργατικό κίνημα. Για να μπορέσουμε να συζητήσουμε διεξοδικά τα αποτελέσματα των εκλογών, να οργανώσουμε τις δυνάμεις μας και να καθορίσουμε σαν τάξη τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Και μετά το Μαρξισμό χρειάζεται να βρεθούμε και να συζητήσουμε ένα  πρόγραμμα εργατικού ξεσηκωμού και αντίστασης. Να οργανώσουμε την ατζέντα του εργατικού κινήματος ταξικά, ενωτικά και απεργιακά”.