Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Για απόπειρα ανθρωποκτονίας ο Δεβελέκος

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατηγορείται ο Σ. Δεβελέκος, πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Πειραιά, για την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα» τον Φλεβάρη του 2018. Δεύτερος κατηγορούμενος για την επίθεση αυτή είναι ο Β. Θεοδώρου, επίσης ενεργό στέλεχος του πυρήνα Χρυσής Αυγής Πειραιά. Το τάγμα εφόδου του Πειραιά εισέβαλε στη «Φαβέλα», με την απειλή «μουνιά, θα πεθάνετε, θα σας κάψουμε σήμερα», έβαλε φωτιά στο χώρο και άνοιξε το κεφάλι της Ε. Τομπατζόγλου, συνηγόρου πολιτικής αγωγής της οικογένειας Φύσσα.

Η δράση του Δεβελέκου στη Χρυσή Αυγή είναι εκτενής και διαβόητη. Ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στις επιθέσεις που έγιναν στο συλλαλητήριο για το μακεδονικό τον περασμένο Γενάρη. Έχει αναγνωριστεί στην επίθεση σε βάρος της Ε. Κουνιάκη, μέλους της ομάδας της πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της ΧΑ τον Νοέμβρη του 2017. Ήταν στο χρυσαυγίτικο τάγμα που, μαζί με το Λαγό, επιτέθηκαν σε εκπαιδευτικούς, γονείς και προσφυγόπουλα στο Ικόνιο Περάματος. 

Το δικαστήριο τον έχει ακούσει σε τηλεφωνικές συνομιλίες να συμμετέχει στην οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψης της δράσης της ΧΑ: παίρνει εντολή από τον Λαγό να εξαφανίσει όπλα από το σπίτι του κατηγορούμενου Θ. Μπαρέκα, ενώ αργότερα, μιλώντας με Λαγό, Κασιδιάρη και Μιχαλολιάκο παίρνει εντολή να πει ότι δεν γνωρίζει τον Ρουπακιά σε περίπτωση που κληθεί να καταθέσει. 

Προσπάθειες τρομοκράτησης

Ο Δεβελέκος είναι αυτός στον οποίο ο Λαγός περηφανεύεται για την επίθεση στους συνδικαλιστές του Περάματος, λέγοντάς του «τους μακελέψαμε». Επίσης, το δικαστήριο τον έχει ακούσει να παίρνει πληροφορίες στο τηλέφωνο από ΜΑΤατζή για το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο-απεργία της 25ης Σεπτέμβρη, που κατευθυνόταν προς τα κεντρικά της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων.

Τα χρόνια της δίκης ο Δεβελέκος είναι στους πρωταγωνιστές της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής. Πέρα από τις επιθέσεις, ήταν αυτός που οργάνωνε και την προσπάθεια τρομοκράτησης των αντιφασιστών/τριών που παρακολουθούσαν τις συνεδριάσεις της δίκης. Όταν αποκαλύφθηκε η συμμετοχή του στην επίθεση στη «Φαβέλα» ο αρχηγός, όπως κάνει συνήθως, τον άδειασε. Έτσι το Σεπτέμβρη του 2018 ο Δεβελέκος ανακοίνωσε ότι έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή. Δεν γλιτώνει όμως έτσι ούτε τον εαυτό του, ούτε την ναζιστική συμμορία του. Έχει φτάσει πλέον η ώρα να λογοδοτήσουν και τα ηγετικά στελέχη που δεν κάθονται στο σκαμνί της μεγάλης δίκης της ΧΑ.