Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Black Lives Matter: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους των μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλώτριες και διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων στις ΗΠΑ το Σάββατο 6 Ιούνη. Ήταν η δωδέκατη μέρα των διαδηλώσεων από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη. 

Στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον χιλιάδες περικύκλωσαν τον Λευκό Οίκο και γέμισαν το μεταλλικό φράχτη που έχει στήσει η αστυνομία γύρω του με πανό με συνθήματα που απαιτούν τέλος στην αστυνομική βαρβαρότητα και τον ρατσισμό. Ο Ντάνιελ Ντάρμπι ένας 57χρονος που διαδήλωσε στην Ουάσιγκτον συνόψισε με μια φράση, μιλώντας στην Ουάσιγκτον Ποστ, το μέγεθος και το βάθος του κινήματος που ξεδιπλώνεται στις ΗΠΑ: «Είναι κάτι περισσότερο από μια στιγμή, επιτέλους, είναι κάτι περισσότερο από απλά μια στιγμή». 

Η πανδημία έχει λειτουργήσει σαν μεγεθυντικός φακός για όλες τις ανισότητες στις ΗΠΑ, σαν συμπυκνωτής για όλη την οργή ενάντια στον Τραμπ κι ό,τι εκπροσωπεί. 

Για παράδειγμα η διαδήλωση του Σαββάτου στο Σιάτλ, είχε στο κεφάλι της χιλιάδες εργαζόμενους στην υγεία -γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό- πολλοί από αυτούς διαδήλωναν με τα ρούχα της δουλειάς. Ένα αυτοσχέδιο πλακάτ στα χέρια μιας διαδηλώτριας έγραφε «Η αστυνομική βαρβαρότητα και ο ρατσισμός είναι απειλή για τη δημόσια υγεία». Σε πολλές πόλεις, όπως στη Μινεάπολη νοσοκομειακοί πηγαίνουν κατευθείαν στις διαδηλώσεις μετά από εξαντλητικές βάρδιες.