Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Black Lives Matter: Γαλλία - Το κύμα μεγαλώνει

Ο αντιρατσιστικός ξεσηκωμός συνεχίστηκε και στη Γαλλία. Μετά την κινητοποίηση της Τρίτης 16/6, όπου οι Sans Papier (μετανάστες χωρίς χαρτιά), ενώθηκαν στο δρόμο με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, οι διαδηλώσεις του Σαββάτου 20/6 ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. 

“Είναι μια ιστορική κινητοποίηση: πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε πάρα πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα για να απαιτήσουν τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς έγγραφα, το κλείσιμο κέντρων κράτησης και διαμονή για όλους. Περίπου 50.000 διαδηλωτές διαδήλωσαν στο Παρίσι” λένε οι Marche des Solidarites (Πορεία της Αλληλεγγύης), που οργάνωσαν την κινητοποίηση.

Η διαδήλωση του Σαββάτου ξεπέρασε ακόμα κι αυτή της 30ής Μαΐου, η οποία θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. Τότε, αψηφώντας την απαγόρευση 10.000 διαδηλωτές βάδισαν στο Παρίσι ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν σε άλλες 20 πόλεις. Ακόμα μαζικότερη ήταν η συμμετοχή των Sans Ρapiers, πιο οργανωμένοι και με περισσότερες κοινότητες να δίνουν το παρών. Εργαζόμενοι όπως αυτοί του δήμου Σεβρ, κήρυξαν απεργία και κατέβηκαν στη διαδήλωση.

“Είναι ένα κίνημα που χτίζεται, είναι ήδη ισχυρό, γίνεται όλο και πιο δυνατό, όλο και πιο οργανωμένο. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία.

Είπαμε: εάν η εξουσία δεν ακούει, πρέπει να φωνάξουμε πιο δυνατά. Είναι σίγουρο σήμερα ότι έχουμε αυξήσει σοβαρά την ένταση. Επομένως, εάν η εξουσία εξακολουθεί να μην ακούγει, θα είναι κωφοί. Κωφοί στην καταπολέμηση του ρατσισμού, κωφοί στο απλό αίτημα για δικαιοσύνη και ισότητα, το οποίο, από τις 30 Μαΐου, εκφράστηκε με τις διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Η σημερινή ημέρα έδειξε την εντυπωσιακή δύναμη που μπορεί να πάρει αυτό το κίνημα. Μπορεί να είναι ακόμα πιο πολυάριθμο, πιο οργανωμένο, πιο συντονισμένο.

Οι από πάνω δεν ήθελαν να ακούσουν; Είναι πολύ αργά. Η σημερινή κινητοποίηση έδειξε ότι δεν θα σταματήσουμε: για τη νομιμοποίηση των μεταναστών χωρίς έγγραφα, για ελευθερία, ισότητα και αξιοπρέπεια” σημείωναν ενθουσιασμένοι οι σύντροφοι και συντρόφισσες της Πορείας Αλληλεγγύης που σε κοινή συνάντηση με τους Sans Papiers, τη Δευτέρα 22/6, θα συζητούσαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.