Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ρατσιστικός αποκλεισμός καθαριστριών στο Δήμο Αθήνας

Το ρατσιστικό αποκλεισμό μεταναστριών σχολικών καθαριστριών στους Δήμους καταγγέλλει η “Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας”. Μόνο στα σχολεία του Δήμου της Αθήνας απολύονται 40-50 μετανάστριες καθαρίστριες. Με βάση τη νέα ρύθμιση της κυβέρνησης δεκτοί στη διαδικασία επιλογής για πρόσληψη είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες, πολίτες της ΕΕ και κάποιοι ομογενείς.

“Αντί για μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονταν εδώ και πολλά χρόνια στα σχολεία, αντί για δραματική αύξηση των προσλήψεων ώστε να τηρούνται με επάρκεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της πανδημίας, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε σε κριτήρια προσλήψεων με ρατσιστικό αποκλεισμό των μεταναστριών καθαριστριών και σε ελαχιστοποίηση των προσλήψεων”, δηλώνει ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. “Έτσι στο Δήμο της Αθήνας αντί για πάνω από 500 σχολικές καθαρίστριες που ζητούσαν οι υπηρεσίες προσγειώθηκαν οι προσλήψεις στις 264!

Είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο, μια άκαρδη ρατσιστική πρακτική, ότι πάνω από σαράντα μετανάστριες καθαρίστριες που εργάζονταν για πολλά χρόνια στα σχολεία τώρα αποκλείονται εξ αιτίας της ιθαγένειας τους. Θυμίζουμε ότι στα νοσοκομεία, όταν προσλήφθηκαν από τις διοικήσεις οι καθαρίστριες που εργάζονταν σε εργολάβους, η νομοθεσία προέβλεψε την εξαίρεση όσων μεταναστριών καθαριστριών εργάζονταν στα συνεργεία και έτσι συνέχισαν να εργάζονται στο νέο καθεστώς.

Απαιτούμε την άμεση τροποποίηση και την ανάκληση του ρατσιστικού αποκλεισμού των μεταναστριών καθαριστριών ώστε να συμμετέχουν ισότιμα στην προκήρυξη των θέσεων που έχουν γίνει.

Απαιτούμε την αύξηση του αριθμού των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθαρισμού των δημόσιων σχολείων με βάση τις ανάγκες.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ, την ΟΛΜΕ, την ΔΟΕ, τα σωματεία της εκπαίδευσης και των Δήμων να παρέμβουν αμέσως ώστε να ανατραπεί αυτή η ρατσιστική ρύθμιση”.