Γράμματα και σχόλια
Μυκήνες: Αποψίλωση του πολιτισμού

Το ιστορικό μνημείο των Μυκηνών κατεστραμμένο από τη φωτιά

Aνακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων για την την πυρκαγιά που έκαψε τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών το περασμένο Σαββατοκύριακο. Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: 

“Αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είχαμε καμένους ούτε πνιγμένους συμπολίτες μας. Τα ΜΜΕ δεν θα απαιτηθεί να υμνήσουν την κυβέρνηση, καταμετρώντας διασωθέντες (και προσπερνώντας γρήγορα τον αριθμό των θυμάτων).

Αυτό το Σαββατοκύριακο «απλώς» λαμπάδιασε ο Αρχαιολογικός Χώρος των Μυκηνών. Το υπουργείο Πολιτισμού εξηγεί με Δελτίο Τύπου του πώς σώθηκαν από την πυρκαγιά «το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη» χάρη στις σχετικές πρόνοιες για «ριζική αποψίλωση» του αρχαιολογικού χώρου. Η υπουργός  ξέχασε να εξηγήσει πώς μεταδόθηκε η φωτιά εντός των τειχών της αποψιλωμένης μυκηναϊκής ακρόπολης, στην Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, στις Βόρειες Αποθήκες, στην περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, στην άνω δυτική κλιτύ της Ακρόπολης, στη ΝΔ Συνοικία και την περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

Η «ριζική αποψίλωση» όμως δεν είναι ολότελα ψέμα. Πραγματοποιείται. Αφορά τα Μουσεία, τους Αρχαιολογικούς χώρους, τα Μνημεία και τους εργαζόμενους σε αυτά, αφορά ολόκληρο τον τομέα του Πολιτισμού, και αφορά, συνολικά, τα ευρύτερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας που πλήττονται ανεξαίρετα. Ορθότερα, πρέπει να ονομάζεται «κοινωνική ριζική αποψίλωση». Ευτυχώς, δεν κάηκαν τα κυκλώπεια τείχη, πανηγυρίζει τώρα το ΥΠΠΟΑ. Πράγματι, μόνο ό,τι δεν είναι δυνατό να καεί ή να καταποντιστεί, περισώζεται αυτήν τη στιγμή από τις αντικοινωνικές και αντιπολιτιστικές πολιτικές της κυβέρνησης και των υπουργείων της...”