Εργατικό κίνημα
11-12 Σεπτέμβρη: Η καρδιά της εργατικής αντίστασης χτυπάει στη Θεσσαλονίκη

Πανεργατική απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβρη 2016. Φωτό: Αρχείο Εργατική Αλληλεγγύη

Το αγωνιστικό διήμερο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία την Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη, που θα ξεκινήσει στις 8:30πμ από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και Πανεργατικό Συλλαλητήριο το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη με προσυγκέντρωση του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης, στην Εγνατίας και Αγ. Σοφίας στις 5.30μμ. Όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη της Αθήνας, λεωφορεία για την απεργιακή διαδήλωση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία θα φύγουν στις 11.30 το βράδυ της Πέμπτης 10/9 από το νοσοκομείο Αγ.Σάββας και για το πανεργατικό συλλαλητήριο, στις 8 το πρωί του Σαββάτου 12/9 από το Μουσείο.


Σύσκεψη για την οργάνωση του διημέρου εργατικών κινητοποιήσεων 11 και 12 Σεπτέμβρη οργάνωσαν ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό Νοσοκομείων, τη Δευτέρα 31/8 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Μια βδομάδα πριν είχε προηγηθεί ανάλογη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη. 

Στη συζήτηση στο ΕΚΑ συμμετείχαν εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, από τα νοσοκομεία Γεννηματάς, Αγ.Σάββας, Αγ.Όλγα, την Ιδ. Υγεία, το Δήμο Αθήνας, τον τουρισμό, την εκπαίδευση, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας κ.α. 

Τη συζήτηση άνοιξε ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο ΓΝΑ Γεννηματάς και μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: “Η κυβέρνηση μόλις ένα χρόνο από την εκλογή της βρίσκεται σε κρίση. Υποσχόταν ανάπτυξη και έχουμε μπροστά μας τη χειρότερη ύφεση. Η ανεργία φτάνει τα επίπεδα του 2010. Η 'επιτυχία' απέναντι στον κορονοϊό, αποδείχτηκε φιάσκο. Την ώρα της μεγαλύτερης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, επιλέγει να σέρνεται σε πολεμικούς ανταγωνισμούς στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Μια πτήση F-16 την ημέρα, ισοδυναμεί με ο,τι θα στοίχιζαν 2 επικουρικοί γιατροί για ένα εξάμηνο. Γι' αυτό και πρέπει, αλλά και είναι ρεαλιστικό να τσακίσουμε αυτή την κυβέρνηση. Το διήμερο 11 και 12 Σεπτέμβρη είναι μια κρίσιμη αφετηρία για ένα καυτό φθινόπωρο. Στις 11 Σεπτέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οργανώνουν απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη με αφετηρία τις 8:30πμ στο Ιπποκράτειο. Οργανώνουμε τη μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση και διεκδικούμε ότι θα πλαισιωθεί με κινητοποιήσεις στις πύλες κάθε νοσοκομείου της χώρας και όχι μόνο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε δήμους και παντού. Στις 12 Σεπτέμβρη πάμε για ένα μαζικό ενωτικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη που θα δώσει απάντηση στις εξαγγελίες του Μητσοτάκη στο Φόρουμ που οργανώνει αντί της ΔΕΘ. Δεν αφήνουμε το διήμερο στην τύχη του. Το οργανώνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό σημαίνει επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο και κλείσιμο συμμετοχών στα λεωφορεία. Θα τηρήσουμε όλους τους κανόνες ασφάλειας αλλά δεν θα βάλουμε κανένα περιορισμό στο πόσοι θα ανέβουμε, ακόμα κι αν χρειαστεί να βάλουμε περισσότερα λεωφορεία”. 

Απεργιακές κινητοποιήσεις

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Σταυρούλα Πανίδου, εκπαιδευτικός, ανοίγοντας το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων. “Τα αιτήματα που έβαζε η επαναστατική αριστερά στον χώρο της εκπαίδευσης, τα διεκδικεί τώρα πια ολόκληρος ο κλάδος κι έτσι μπαίνει η πίεση στις ηγεσίες και τα υιοθετούν και οι ομοσπονδίες. Το ζήτημα πλέον είναι το πώς θα βγούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Η εμπειρία εργατικών κομματιών που κατέβαιναν σε κινητοποιήσεις άλλων κλάδων για συμπαράσταση, όπως έγινε π.χ με τις διαδηλώσεις των υγειονομικών, είναι πολύτιμη. Αυτόν τον συντονισμό πρέπει να το συνεχίσουμε” σημείωσε. Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στους ΟΤΑ μίλησε η Μαρία Αμπελιώτη, εργαζόμενη στο δήμο Αθήνας. 

Αξιοσημείωτη ήταν η τοποθέτηση εργαζόμενης σε Κέντρο Φροντίδας Ηλικιωμένων για τις τραγικές συνθήκες εργασίας: “Θεωρητικά τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Στην πραγματικότητα όμως η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι τέτοια που εμποδίζει την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Δεν προλαβαίνουμε πολλές φορές να πλύνουμε τα χέρια μας. Τις μάσκες μιας χρήσης είτε είμαστε αναγκασμένες να τις επαναχρησιμοποιούμε, είτε να τις αγοράζουμε από την τσέπη μας. Πάμε στη δουλειά στις 7 το πρωί και μπορεί να φύγουμε στις 11 το βράδυ. Πέντε συνάδελφοι έφυγαν τους τελευταίους δυο μήνες, είτε γιατί απολύθηκαν, είτε γιατί δεν άντεξαν το φόρτο εργασίας και παραιτήθηκαν”. 

Η Κατερίνα Θωίδου, εργαζόμενη στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, έφερε την εικόνα των μεγάλων ελλείψεων σε αίμα και το ρόλο που έχουν παίξει σε αυτό οι ανταγωνισμοί με την Τουρκία: “Ένας μεγάλος τροφοδότης των αποθεμάτων ήταν οι αιμοδοσίες που έκανε ο στρατός. Από την ώρα που μπήκε σε επιφυλακή, αυτές σταμάτησαν με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλες ελλείψεις. Πρόσφατα έγινε κινητοποίηση των ασθενών με μεσογειακή αναιμία έξω από το Αγ.Σοφία” είπε και μετέφερε το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τους συμβασιούχους ΟΑΕΔ στην Υγεία, για την κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης. 

Την εικόνα από τη συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ που μόλις είχε τελειώσει μετέφερε ο Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ.Σάββα, ενώ η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γεννηματάς, θύμισε ότι πέρυσι με μόλις τριών μηνών κυβέρνηση, η διαδήλωση των υγειονομικών την παραμονή των εγκαινίων της ΔΕΘ, ήταν η μεγαλύτερη που είχε γίνει. “Την επόμενη μέρα προσπάθησαν να μας σταματήσουν με τα ΜΑΤ και πάλι δεν το κατάφεραν. Αν αυτά έγιναν με φρεσκοεκλεγμένη κυβέρνηση, φέτος με την εμπειρία της κρίσης, των χειρισμών περί κορονοϊού κλπ πρέπει να πάμε για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση”. 

Παρέμβαση μέσω διαδικτύου έκανε και ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και μέλος στο Δ.Σ της ΕΝΙΘ και του σωματείου του νοσοκομείου, ο οποίος μετέφερε τα βήματα οργάνωσης του διημέρου στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορά στη συζήτηση έγινε και σχετικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την προσπάθεια να βγει απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο τη μέρα της απόφασης, με τους παρευρισκόμενους να παίρνουν σχετικά ψηφίσματα προκειμένου να τα περάσουν στα σωματεία τους.

Στέλιος Μιχαηλίδης


Συντονιζόμαστε

Την Τρίτη το απόγευμα στις 25 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του Συντονιστικού των Νοσοκομείων στο πάρκο μπροστά από Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για την οργάνωση του αγωνιστικού διημέρου στις 11 & 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. 

Την συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Χατζάρας από το ΔΣ των εργαζομένων στο Βοήθεια στο Σπίτι και των Εργαζομένων στο Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης.  

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Κούτρας, ακτινολόγος και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μεταφέροντας την εικόνα των νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη. Το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, νωρίτερα από ό,τι το περίμεναν, αναδεικνύει τους άθλιους χειρισμούς της κυβέρνησης για την προστασία των ίδιων των εργαζομένων στην Υγεία αλλά και τις τεράστιες ελλείψεις που έχουν τα νοσοκομεία έξι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα. 

H Μαρία Κ., εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, στάθηκε στα προκλητικά σχέδια ιδιωτικοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια Υγεία. Τέτοιες επιθέσεις χρειάζεται να πάρουν την απάντηση που πρέπει, με πρώτο σταθμό το αγωνιστικό διήμερο του Σεπτέμβρη. 

Κοινός τόπος όλων όσων συμμετείχαν στην σύσκεψη ήταν ότι δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή αλλά χρειάζεται άμεση οργάνωση των αγώνων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Εάν δεν μπουν μπροστά οι εργαζομένοι στους δήμους, τα νοσοκομεία, τα σχολεία μαζί με τον κόσμο που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα για αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις και μονιμοποιήσεις, θα θρηνήσουμε ακόμα πολλά θύματα όπως έγινε πρόσφατα στα γηροκομεία στον Εύοσμο και στο Ασβεστοχώρι. 

Παράλληλα έγινε αναφορά στην ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ για την παρωδία διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Α.), με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του κύκλου διαχείρισης απορριμμάτων μέσω των γνωστών Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), ενώ δεν έχουν σβήσει ακόμα οι "εγκληματικές" φωτιές στα εργοστάσια ανακύκλωσης.

Η σύσκεψη έγινε την ίδια μέρα όπου οι εκπαιδευτικοί άνοιξαν την αυλαία των κινητοποιήσεων διεκδικώντας να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας εν όψει του ανοίγματος των σχολείων. 

Έκλεισε με την οργάνωση των παρεμβάσεων μέσα στα νοσοκομεία για να ξεσηκώσουμε τους εργαζομένους στην Υγεία για την μαζική συμμετοχή τους στις 11 Σεπτεμβρίου στη διαδήλωση που θα ξεκινήσει από το Ιπποκράτειο, αλλά και όλους τους εργαζομένους για την πανεργατική διαδήλωση στις 12 Σεπτεμβρίου. 

Δήμητρα Κομνιανού