Εργατικό κίνημα
11 Σεπτέμβρη: Τα Νοσοκομεία απεργούν για όλους μας

16/6, Απεργία στα Νοσοκομεία

Στο... γάμο του καραγκιόζη στοχεύει η κυβέρνηση τον κορονοϊό, παίζοντας με την υγεία όλων. Ο καθημερινός αριθμός των κρούσματων βρίσκεται κατά μέσο όρο λίγο κάτω πριν τα 300 και οι υγειονομικοί εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία το προσεχές διάστημα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αντί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που θα δυναμώσουν το Ε.Σ.Υ, βάζει στο στόχαστρο τη μεταμεσονύχτια κατανάλωση αλκοόλ και συνεχίζει τα περί ατομικής ευθύνης, αμφισβητώντας όλες τις αυτονόητες διεκδικήσεις των εργαζόμενων, όπως αυτές των εκπαιδευτικών για μικρότερες τάξεις.

Άμεσες μαζικές προσλήψεις και χρηματοδότηση στην Υγεία, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, άφθονα δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας, μαζικά τεστ, θα έπρεπε να είναι τα άμεσα μέτρα που θα έπαιρνε μια κυβέρνηση για τα νοσοκομεία της, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία.  Αντί αυτού οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αναγκάζονται να κατέβουν σε κινητοποίηση την Τετάρτη 2/9 γιατί η δουλειά σε ένα νοσοκομείο ακόμα δεν θεωρείται αυτονόητη Βαριά κι Ανθυγιεινή Εργασία. Στις 11/9 απεργούν και διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη καθώς, όχι μόνο δεν προσλήφθηκαν οι εργαζόμενοι που έχει ανάγκη το ΕΣΥ –οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν τις 35.000– αντίθετα από την αρχή της χρονιάς μειώθηκε το προσωπικό κατά 5.000 εργαζόμενους! 

Και οι καταγγελίες από νοσοκομεία και κέντρα Υγείας, έρχονται από παντού.

Στη Χαλκίδα ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου καταγγέλει ότι οι εργαζόμενοι “που νοσήλευσαν, χωρίς να το γνωρίζουν, ασθενή θετικό στον ιό... προσέρχονται κανονικά στις βάρδιες και θα εξετασθούν για τον  covid19 πέντε ημέρες μετά την έκθεση. Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν ότι “δυστυχώς, ο χρόνος που κερδήθηκε από τους 2,5 μήνες εγκλεισμού του Ελληνικού Λαού, δεν επενδύθηκε για να στελεχωθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, επαρκώς, για να αντιμετωπίσει την πανδημία! Αυτοί, που κατηγορούν τα παιδιά μας ότι κυκλοφορούν στα μπαρ και διαδίδουν τον ιό, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για την υγεία και την ασφάλεια του υγειονομικού προσωπικού, των ασθενών και των επισκεπτών, όχι μόνο του δικού μας νοσοκομείου αλλά και όλων των νοσοκομείων της χώρας”.

Στην Ξάνθη των δεκάδων κρουσμάτων το νοσοκομείο μένει ξανά χωρίς μοριακό αναλυτή για τη διενέργεια τεστ κορονοϊού. Ο μοριακός αναλυτής έχει γίνει ένα μπαλάκι ανάμεσα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης απ' όπου είχε μεταφερθεί και στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Με την άνοδο των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη όμως ο μοριακός αναλυτής είναι απαραίτητος στο Ιπποκράτειο. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, “το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο είναι το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, νοσοκομείο αναφοράς για παιδιά που πάσχουν από κορονοϊό. Και όμως έμεινε χωρίς μοριακό αναλυτή αφού μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Εξυπηρετήθηκε για μικρό χρονικό διάστημα από το ΑΧΕΠΑ. Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων καθυστερούν. Έτσι αποφάσισαν να μεταφέρουν τον μοριακό αναλυτή από το Νοσοκομείο της Ξάνθης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Πάλι τώρα το Νοσοκομείο της Ξάνθης είναι χωρίς μοριακό αναλυτή”. 

Στην Αλεξανδρούπολη, όπως καταγγέλει το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου που αποτελεί νοσοκομείο αναφοράς για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, “οι μάσκες υψηλής προστασίας ffp2 που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο από το Υπουργείο Υγείας ήταν ακατάλληλες για την περίθαλψη περιστατικών κορωνοϊού. Δεν προσφέρουν καμία ατομική προστασία στο προσωπικό σύμφωνα με την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου η οποία ενημέρωσε εγγράφως την Διοίκηση, την ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Οι εν λόγω μάσκες σύμφωνα με τις προδιαγραφές είναι για άλλη χρήση και αποσύρθηκαν”.

 Η Λέσβος από την εβδομάδα του δεκαπεντάυγουστου ήρθε αντιμέτωπη με μια κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τα κρούσματα άγγιξαν τα 100. Αρχικά τα κρούσματα που εντοπίστηκαν είχαν σχέση με την εκκλησία. Παπάδες, ψάλτες, οι οικογένειές τους και πιστοί που είχαν σχέση μαζί τους. Η κυβέρνηση πήρε το δραστικό μέτρο να επιβάλλει το κλείσιμο των μπαρς τα μεσάνυχτα και απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 9 ατόμων! Σχεδόν δυο εβδομάδες μετά ο ιός χτυπάει χώρους εργασίας του δήμου, γηροκομείο του νησιού και εργαζόμενους του νοσοκομείου, ενώ μόλις στις 31 Αυγούστου κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μετέβη στο νησί για ελέγχους στους μαζικούς χώρους. Την ίδια ώρα το νοσοκομείο της Μυτιλήνης δεινοπαθεί από τις ελλείψεις και εξετάζεται η χρήση της νέας Υγειονομικής Μονάδας στη Μόρια για νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό. Όπου Υγειονομική Μονάδα Μόριας, σημαίνει μια μεγάλη τέντα που έχει στηθεί, με 67 κρεβάτια, η οποία προοριζόταν για να καλύψει τις ανάγκες των χιλιάδων προσφύγων και μέχρι σήμερα δεν έχει μπει σε λειτουργία. 

Άλλωστε, η κρατική αντιμετώπιση των προσφύγων σε σχέση με τον κορονοϊό, είναι μια ακόμη πτυχή που δείχνει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε τη Μόρια πριν δυο εβδομάδες για να εγκαινιάσει με πολλές τυμπανοκρουσίες την Υγειονομική Μονάδα. Ταυτόχρονα όμως 25.000 πρόσφυγες συνεχίζουν να ζουν είτε κλεισμένοι στο στρατόπεδο, είτε στην τεράστια παραγκούπολη που απλώνεται απ' έξω, χωρίς τις στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και με ανανεούμενες καραντίνες. Τις τελευταίες ημέρες 60 κρατούμενοι στο κέντρο κράτησης της Μόριας ξεκίνησαν απεργία πείνας γιατί χωρίς κανένα λόγο βρίσκονται φυλακισμένοι σε άθλιες συνθήκες. 

Από τον Έβρο έρχεται η άλλη καταγγελία αυτή τη φορά από τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Σουφλίου: “τα ύποπτα κρούσματα εξετάζονται σε μια ακατάλληλη σκηνή την οποία παραχώρησε ο Ερυθρός Σταυρός όπου το χειμώνα η θερμοκρασία είναι κάτω του μηδενός και το καλοκαίρι βράζει. Ζητήθηκε οικίσκος και το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε. Απολύμανση μετά από επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού δεν γίνεται άμεσα. Ο ΕΟΔΥ παραπέμπει στο Δήμο και ο Δήμος ανταποκρίνεται μετά από ημέρες. Μεγάλη είναι η έλλειψη υγειονομικού υλικού. Αναγκάζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αγοράζουν Μέσα Ατομικής Προστασίας. Διαμαρτύρονται για την επικινδυνότητα και εκφράζουν κραυγή αγωνίας”.


Οργανώνουμε την απεργία στις 11/9

Νοσοκομείο Aγ. Σάββας
Πέμπτη 3/9, 1μμ, προαύλιο
συνεδρίαση Επιτροπής Αγώνα κι ανοιχτό Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων
 
ΓΝΑ Γεννηματάς 
Πέμπτη 3/9, 1μμ, γραφείο σωματείου
συνεδρίαση Επιτροπής Αγώνα
Το σωματείο εργαζομένων του ΓΝΑ Γεννηματάς αποφάσισε
στάση εργασίας στις 11/9 10πμ - 12μες
 
Νοσοκομείο Aγ. Όλγα:
Πέμπτη 3/9, 1μμ, Κυλικείο 
συνεδρίαση Επιτροπής Αγώνα 
 
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Πέμπτη 3/9, 2μμ, Κυλικείο 
συνεδρίαση Επιτροπής Αγώνα
 
Παίδων Αγλ.Κυριακού
Δευτέρα 7/9, 1μμ, Ακτινολογικό
συνεδρίαση Επιτροπής Αγώνα

Οι αγώνες στα νοσοκομεία δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα τεστ στους εργαζόμενους που γυρνάνε από διακοπές είναι μια κατάκτηση αυτών των αγώνων.

Η διασπορά του ιού έχει να κάνει με τις συνθήκες που είναι αναγκασμένη να ζει η εργατική τάξη. Γι' αυτό και χρειάζεται να απαιτήσουμε ότι αυτό που έγινε με την εξέταση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, θα γίνει στα σχολεία, στους δήμους, σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση όπου ο κόσμος συνωστίζεται για να εργαστεί. Την ίδια ώρα στα νοσοκομεία όχι μόνο δεν προσλαμβάνουν αλλά απολύουν. 

Γι' αυτό έχει σημασία η μαζική συμμετοχή στις 11 και 12 Σεπτέμβρη. Γιατί μπορεί να ακύρωσαν τη ΔΕΘ, αλλά ο Μητσοτάκης θα πάει να συνεννοηθεί με τα αφεντικά στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό σημαίνει νέα μνημόνια στις πλάτες μας. Η απεργία των υγειονομικών και το πανεργατικό συλλαλητήριο θα είναι η αρχή μιας αλυσίδας αγώνων για να μην περάσουν αυτά τα νέα μνημόνια.

Στον Αγ. Σάββα προγραμματίζουμε την Πέμπτη 3/9, 1μμ, ανοιχτό ΔΣ - επιτροπή αγώνα στο προαύλιο του νοσοκομείου για την οργάνωση της συμμετοχής στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης και κάνουμε την προσπάθεια να γίνει και στην πύλη του νοσοκομείου συγκέντρωση από όσους συναδέλφους δεν ανέβουν.   

Κατερίνα Πατρικίου
γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων νοσοκομείο Αγ.Σάββας