Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι πρόσφυγες από τη Μόρια είναι καλοδεχούμενοι!

Βερολίνο

Ένα διεθνές κύμα αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων ξεδιπλώνεται όλες αυτές τις μέρες σε αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες της Μόρια. Το μήνυμα που έρχεται από το Βερολίνο μέχρι το Σίδνεϊ είναι κλείστε τη Μόρια και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες!

Το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς τα νέα της πυρκαγιάς έκαναν το γύρο των διεθνών ΜΜΕ, περισσότεροι από 10.000 αντιρατσιστές και αντιρατσίστριες διαδήλωσαν στο Βερολίνο. Οργισμένες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως το Αμβούργο, η Φρανκφούρτη. Είχε προηγηθεί, την Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη, η διαμαρτυρία έξω από το Ράιχσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο, όπου οκτιβιστές από διάφορες κινήσεις τοποθέτησαν 13.000 άδειες καρέκλες, δηλαδή τον αριθμό των ανθρώπων που ήταν στοιβαγμένοι στο κολαστήριο της Μόρια. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο σε συντονισμό με τη διεθνή μέρα δράσης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν το Έχουμε Χώρο! Wir Haben Platz!

Αυτό ήταν και το σύνθημα της κινητοποίησης στο κέντρο της Βιέννης το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη. Η συγκέντρωση ήταν μαζική, και την καλούσαν εκτός από την Πλατφόρμα για μια Ανθρώπινη Πολιτική Ασύλου, οι Πράσινοι και η Σοσιαλιστική Νεολαία της Βιέννης. Η δεξιά κυβέρνηση του Κουρτζ παίζει το χαρτί του ρατσισμού. Όμως σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση το 61% τάχθηκε υπέρ της υποδοχής των προσφύγων στην Αυστρία. 

Δεκάδες ακτιβιστές/τριες συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της ΕΕ στην Βαρκελώνη το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη, μετά από κάλεσμα της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό της Καταλονίας και άλλων αντιρατσιστικών πρωτοβουλιών. Το σύνθημά τους “οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι” και “Μόρια η ντροπή της Ευρώπης”. Την ίδια ώρα κινητοποίηση αλληλεγγύης γινόταν στη Λωζάνη της Ελβετίας. Ακτιβιστές στην Νορβηγία κρέμασαν πανό έξω από το κοινοβούλιο και καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης τη Δευτέρα στο Όσλο. 

Αντιρατσιστική κινητοποίηση έγινε το Σάββατο και στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας, στο ελληνικό προξενείο. Τις προηγούμενες μέρες κινητοποιήσεις είχαν γίνει σε πανεπιστήμια και άλλες πόλεις της Αυστραλίας.

 

Σίδνεϋ

 

Άμστερνταμ

 

Λωζάνη

 

Bαρκελώνη

 

Βιέννη