Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι διασώστες δεν είναι εγκληματίες

Την ώρα που διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και ανθρωπιστικοί φορείς κατηγορούν το ελληνικό κράτος για παράνομες βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων, αυτό σχηματίζει δικογραφία με κακουργηματικές κατηγορίες, σε βάρος διασωστών κι εργαζόμενων σε ΜΚΟ που βοηθούσαν τους πρόσφυγες να μην βρεθούν πνιγμένοι ή στα χέρια των ένοπλων καουμπόιδων του Αιγαίου.  

Τριανταπέντε άτομα κατηγορούνται για “ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, κατασκοπία, παραβίαση μυστικών της Πολιτείας και του κώδικα Μετανάστευσης”. Τα 33 από αυτά είναι μέλη οργανισμών με διεθνή αναγνώριση στον τομέα της διάσωσης προσφύγων, αρκετοί από αυτούς μέλη πληρώματος σκάφους που έσωζε πρόσφυγες που βρίσκονταν στη θάλασσα. Κατηγορούνται τώρα για κατασκοπία και παράνομη διακίνηση μεταναστών, γιατί άκουσον άκουσον, παρείχαν βοήθεια μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στους πρόσφυγες που έκαναν το ταξίδι και τους πληροφορούσαν σχετικά με την επιχειρησιακή δράση της ακτοφυλακής. Συνέλεγαν δε – σύμφωνα με τα σαΐνια της ΕΥΠ – στοιχεία “εμπιστευτικού χαρακτήρα”, σχετικά με τους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων στα τουρκικά παράλια, τον χρόνο εκκίνησης των βαρκών, τις συντεταγμένες τους, τον αριθμό των επιβαινόντων κλπ. “Παράλογα” πράγματα για οργανισμούς που δουλειά τους είναι να μαζέψουν ανθρώπους εν πλω, πριν βρεθούν για πάντα στον πάτο της θάλασσας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν βρίσκει κουβέντα να πει για τις αποκαλύψεις που πέφτουν βροχή σχετικά με την πραγματική εγκληματική δράση στα νερά του Αιγαίου. Την Κυριακή 27/9, η βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν δημοσίευσε μια σειρά καταγγελίες προσφύγων που περιγράφουν με λεπτομέρεια τις παράνομες επαναπροωθήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής. “Σημαδεύοντάς μας με όπλα –πάνω από τους μισούς ήμασταν γυναίκες, 6 μικρά παιδιά κι αρκετοί ανήλικοι– μας ανάγκασαν να ανέβουμε στο σκάφος τους και με μαχαίρια βύθισαν τη φουσκωτή βάρκα. Το πρωί αφού βρισκόμασταν σε τουρκικά νερά, μας έβαλαν σε μια μικρή σωσίβια λέμβο. Κάποιοι δεν χώραγαν και κολύμπησαν”, έλεγε μια μαρτυρία. Ανάλογες καταγγελίες είχαν δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες οι New York Times και η Deutche Welle, ενώ οι διωκόμενες ΜΚΟ είχαν καταγγείλει επανειλημμένα τα push-backs.