Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Ιρακινοί πρόσφυγες: Τους πέταξαν στο δρόμο

9/10, Συγκέντρωση προσφύγων στην Υπ. Ασύλου.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή Ιρακινοί πρόσφυγες έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, διαμαρτυρόμενοι για τις μαζικές απορρίψεις ασύλου και ζητώντας στέγη για όσους κοιμούνται στο δρόμο. Νέα διαμαρτυρία ετοιμάζουν προς την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μηταράκης ανακοίνωσε μέτρα με τα οποία απειλεί να κλιμακώσει την επίθεση στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε: “Τη μείωση των ροών κατά 73% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά”, με τις αφίξεις το πρώτο εννιάμηνο του 2020 να είναι 12.289 - και τον ελάχιστο αυτό αριθμό να αποδεικνύει πόσο ψεύτικη ήταν η προπαγάνδα περί “αυξημένων ροών” και “τουρκικού σχεδίου” που ακούγαμε όλη τη χρονιά. (Το 2015 οι πρόσφυγες που πέρασαν από την χώρα ήταν περίπου 1 εκατομμύριο).  

Ο υπουργός μίλησε ξανά για “επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης (απόρριψης) αποφάσεων ασύλου”, “τη δημιουργία θετικού ισοζυγίου αναχωρήσεων- αφίξεων” αλλά και για περαιτέρω “έλεγχο των μη κυβερνητικών οργανώσεων” δείγματα του οποίου πήραμε πρόσφατα με το κυνήγι μαγισσών που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε εργαζόμενους σε ΜΚΟ που βοηθούσαν τους πρόσφυγες με κατηγορία ακόμη και για “κατασκοπία”. 

Ανακοίνωσε επίσης τον “περιορισμό παροχών (σε στέγη και επίδομα) σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες στον ένα μήνα από την αναγνώρισή τους” που θα σημάνει χιλιάδες νέους άστεγους, ενώ επιμένει στην δημιουργία “κλειστών ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά” με στόχο το 2021 να υπάρξει “μείωση δομών σε 26 δομές από 32” και “ως το τέλος του 2020 να σταματήσει η λειτουργία ξενοδοχείων ως δομών φιλοξενίας”.

Λιγότερες δομές-περισσότερα στρατόπεδα φυλακές, περισσότερες απελάσεις-λιγότερες αφίξεις είναι το ρατσιστικό ισοζύγιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.