Εργατικό κίνημα
Αγώνας! Για να σώσουμε ζωές

Πέμπτη 22 Οκτώβρη. Κινητοποίηση στο προαύλιο στον Αγ. Σάββα

Αγ. Σάββας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Αγ. Σάββα Κώστας Καταραχιάς μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη.

 

Ποια είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Αγ.Σάββας;

Επικρατεί τεράστια οργή απέναντι στη διοίκηση, την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για τον τρόπο που διαχειρίζονται την πανδημία. Είναι εξοργισμένος όλος ο κόσμος γιατί παίζουν με τις ζωές και των ασθενών και των εργαζομένων.  

Κρύβουν κρούσματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο;

Ουσιαστικά ναι. Δεν ενημέρωσαν για αυτά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του σωματείου. Είχαμε κρούσματα σε νοσηλευτές κι ασθενείς πριν τρεις εβδομάδες και δεν εφάρμοσαν ούτε καν τα πρωτόκολλα που προβλέπονται, για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Αν έβαζαν σε καραντίνα τον κόσμο που θα έπρεπε από ένα τμήμα, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει η λειτουργία του νοσοκομείου. Το άφησαν λοιπόν, με συνέπεια, μετά από δυο εβδομάδες, στο ίδιο τμήμα να βρεθούν ακόμα τρεις ασθενείς θετικοί και τρεις νοσηλεύτριες. Τους ξέφυγε η κατάσταση, σε ένα τμήμα με ογκολογικά περιστατικά. Στη συνέχεια είχαμε κι άλλο κρούσμα στην αιματολογική κλινική και δύο καθαρίστριες έχουν βγει επίσης θετικές. Μάλιστα, τη μία καθαρίστρια αρνούνταν να τη βγάλουν σε καραντίνα, επειδή “δεν ήταν υψηλού κινδύνου επαφή”. Αρχίζουν δηλαδή και βαφτίζουν τα περιστατικά, με βάση το τι προσωπικό έχουν και αν μπορεί να βγει η δουλειά. Αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους με επικίνδυνο τρόπο ως αναλώσιμα υλικά.  

Σκέφτονται τώρα να κάνουν κλινική covid19 μέσα στο νοσοκομείο, γεγονός που είναι ακραία εγκληματικό αν σκεφτείς ότι μιλάμε για ένα αντικαρκινικό νοσοκομείο. 

Την Πέμπτη 22/10, διαδηλώσατε στο προαύλιο του νοσοκομείου. 

Μετά τα κρούσματα σε νοσηλευτές και προσωπικό, καλέσαμε σε κινητοποίηση στο προαύλιο του νοσοκομείου. Κατέβηκε πάρα πολύς κόσμος από όλα τα τμήματα και τις ειδικότητες. Ήταν μια έκρηξη οργής από εργαζόμενους κι ασθενείς. Υπήρχε ενιαίο κλίμα ότι “δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση και τη διοίκηση να παίζουν με τις ζωές μας”. Ο κόσμος απαιτούσε άμεσα μέτρα. Οι εργαζόμενοι να τεστάρονται κάθε βδομάδα. Να διαμορφωθούν χώροι ώστε να χωρίζονται οι εξωτερικοί ασθενείς, τα ύποπτα κρούσματα, οι καρκινοπαθείς. Αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα αλλά στην πραγματικότητα επικρατεί χάος γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και υποδομές. Συνεχίζεται ο συνωστισμός στα εξωτερικά ιατρεία, παρότι από τον Ιούνη φωνάζουμε για αυτό. Κανονικά θα έπρεπε να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτές και να επεκτείνουν τη λειτουργία των εξωτερικών μέσα στη μέρα. 

Απαιτούμε να τηρούνται τα πρωτόκολλα και να βγαίνει σε καραντίνα κόσμος που έρχεται σε επαφή με κρούσματα και να μην παίζεται στα ζάρια αν ήταν “στενή” η επαφή κλπ. Ο κοινός παρονομαστής κάτω από όλα αυτά τα μέτρα που απαιτούν οι εργαζόμενοι είναι η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης και οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

Μόνο τις κινητοποιήσεις μας φοβούνται. Τελικά η διοίκηση αναγκάστηκε να μας δεχτεί εκείνη την ημέρα. Μέχρι τότε αρνούνταν κι απειλούσαν μέχρι και με μηνύσεις στην ΠΟΕΔΗΝ για διασπορά ψευδών ειδήσεων, σχετικά με όσα καταγγέλλουμε. Επί της ουσίας βέβαια δεν μας απάντησαν σε τίποτα. Θα πάρουν λένε κάποια rapid test για το προσωπικό και θα ζητήσουν ενίσχυση του προσωπικού, αλλά “να είμαστε ρεαλιστές” λέει, για το αν και πόσοι μπορούν να προσληφθούν. Ισχυρίζονται ότι “δεν είναι υποχρεωμένοι θεσμικά να ενημερώνουν το σωματείο”. 

Ποια θα πρέπει να είναι η συνέχεια των κινητοποιήσεων;

Η συνέχεια θα πρέπει να πατήσει πάνω στην επιτυχημένη απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Οκτώβρη. Να κλιμακώσουμε απεργιακά συνολικά στην Υγεία. Η ΠΟΕΔΗΝ μέσω του προέδρου της στο τέλος της τελευταίας απεργιακής κινητοποίησης έξω από το Υπ. Υγείας, δεσμεύτηκε ότι εντός του μήνα θα κηρύξει νέα απεργία. Τα όσα προανέφερα δεν είναι πρόβλημα του Αγ. Σάββα, αλλά όλων των νοσοκομείων. Έχει να κάνει με τη συνολική αντιμετώπιση του Υπ. Υγείας και της κυβέρνησης. 

Δεύτερον θα συσπειρώσουμε και την Επιτροπή Αγώνα του νοσοκομείου τις επόμενες ημέρες για να δούμε και σε επίπεδο νοσοκομείου ποιες θα είναι οι επόμενες δράσεις μας.

Τρίτον, έχει ανοίξει η συζήτηση για την προοπτική. Για το ποιος πραγματικά φταίει για την κατάσταση, πώς αντιμετωπίζεται, τι άλλο μπορεί να γίνει. Έχει ανοίξει η κουβέντα στο νοσοκομείο για το μονοήμερο “Παλεύουμε για τον Σοσιαλισμό” και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον των συναδέλφων.

Πώς σχολιάζεις τα νέα μέτρα της κυβέρνησης; Είδαμε μια εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα και η κυβέρνηση απάντησε με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα. 

Πρόκειται για μια βρώμικη και δολοφονική κυβέρνηση. Δεν κάνει τίποτα για τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς, για τις συνθήκες στους χώρους εργασίας. Φορτώνει την ευθύνη στον κόσμο. Δεν θέλουν να δώσουν λεφτά για να φτιάξουν την Υγεία. Δεν δαπανούν για να διαμορφώσουν συνθήκες που θα δυσκολεύουν τη διασπορά της πανδημίας βελτιώνοντας τον τρόπο εργασίας και ζωής της πλειοψηφίας. Τι σου μένει άμα αρνείσαι να πάρεις πραγματικά κι ουσιώδη μέτρα; Η καταστολή. Κι αυτό κάνει ακόμα πιο εγκληματική τη διαχείριση της πανδημίας. Γιατί τελικά αντί να εξομαλύνει την κατάσταση, το πιθανότερο είναι ότι θα την επιδεινώσει. Επιβάλλουν μέτρα που θα κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα. Δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι κάτι γίνεται άμα δεν κυκλοφορεί ο κόσμος τα βράδια, την ίδια ώρα που θα συνεχίσει να στριμώχνεται στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους εργασίας, στα μικρά διαμερίσματα των πολυκατοικιών και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να βρίσκονται στην τραγική κατάσταση που καταγγέλλουμε.


Αττικό

Επιτυχημένα για τις αγωνιστικές δυνάμεις ήταν τα αποτελέσματα στις εκλογές του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικό. 

Η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου “Γαλέρα” αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη με 376 ψήφους, 118 περισσότερες από τις προηγούμενες εκλογές, καταλαμβάνοντας 4 έδρες. Δεύτερη δύναμη, επίσης με άνοδο, το ΠΑΜΕ. Ο Σπύρος Στάικος, εργαζόμενος στο Αττικό, εκλεγμένος με τη “Γαλέρα” στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος του Συντονιστικού Νοσοκομείων δήλωσε: “Το αποτέλεσμα έχει να κάνει με τη δουλειά που κάναμε με τους συναδέλφους συμβασιούχους. Τους δέσαμε με το σωματείο, κάναμε μαζί κινητοποιήσεις κι ένα μεγάλο κομμάτι στελέχωσε το ψηφοδέλτιο κι εκλέχτηκε μάλιστα και στο νέο Δ.Σ, με πρόταγμα τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Είναι μια νίκη του αριστερού αγωνιστικού μπλοκ στο σωματείο, των εργαζόμενων που έδιναν το παρών στις κινητοποιήσεις. Είναι και μια νίκη απέναντι στο εργοδοτικό κομμάτι που δραστηριοποιείται στο νοσοκομείο”.

Αναλυτικά ψήφισαν 1027 (783 το 2017), άκυρα-λευκά 28 (28) και έλαβαν: Γαλέρα 376 ψήφους (37,6%) και 4 έδρες (258 και 4 έδρες το 2017), ΠΑΜΕ 317 ψήφους (31,73%) και 4 έδρες (210 ψήφους και 3 έδρες το 2017), Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Εργαζόμενων Αττικού (ΚΙΝΑΛ, μισή ΔΑΚΕ, διοίκηση) 247 ψήφους και 3 έδρες (287 ψήφους, 4 έδρες το 2017), ΔΑΚΕ 31 ψήφους (3,1%) χωρίς να εξασφαλίσει έδρα και Πνοή (ΣΥΡΙΖΑ) 28 ψήφους (2,8%) και καμία έδρα. Για αντιπροσώπους στην ΠΟΕΔΗΝ, η Γαλέρα έλαβε 286 ψήφους και εξέλεξε 6 αντιπροσώπους, το ΠΑΜΕ 199 ψήφους και 4 αντιπροσώπους, η Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση Εργαζόμενων Αττικού 211 ψήφους και 4 αντιπροσώπους, η ΔΑΚΕ 122 ψήφους και 3 αντιπροσώπους ενώ η Πνοή 28 ψήφους και δεν εξέλεξε αντιπρόσωπο.

Στέλιος Μιχαηλίδης

Νίκαια

Οργή, αγανάκτηση και ξεσηκωμός επικρατεί αυτές τις μέρες στους εργαζόμενους του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας. 

Η πολιτική της κυβέρνησης για την Υγεία και οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν εξαντλήσει τους εργαζόμενους. Η οργή όμως μετατρέπεται σε ξεσηκωμό. Η μαζική συμμετοχή του σωματείου στην απεργία στις 15 Οκτώβρη οδήγησε σε μια ιδιαίτερα μαζική γενική συνέλευση ανοιχτή στο προαύλιο με την συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων, πέντε μέρες μετά. Η απόφαση της κλιμάκωσης του αγώνα, σήμαινε κινητοποίηση μπροστά από το νοσοκομείο την Πεμπτη 22/10. Μια πετυχημένη συγκέντρωση που έκλεισε την Πέτρου Ράλλη. Μαζί τους βρέθηκαν συμπαραστάτες απο σωματεία συνταξιούχων και σύντροφοι/

ισσες της Εργατικής Αλληλεγγύης και της δημοτικής κίνησης “Ανταρσία στην Κοκκινιά της προσφυγιάς και της αντίστασης”. Την επόμενη μέρα έγινε νέα γενική συνέλευση με δεκάδες εργαζόμενους να συμμετέχουν. Αποφασίστηκε να γίνει τις επόμενες μέρες νέα πορεία στο κέντρο της Νίκαιας προς  την ΥΠΕ στη Θηβών, να μοιράζεται προκήρυξη που να ενημερώνει τους ασθενείς και τους επισκέπτες του νοσοκομείου, να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα για την υλοποίηση των δράσεων, και τον συντονισμό με τα σωματεία των υπόλοιπων νοσοκομείων. Οι εμπειρίες από το πώς λειτουργεί το σωματείο του Άγιου Σάββα έχουν παίξει τεράστιο ρόλο για να γίνουν αυτά τα βήματα στο Κρατικό. Τα βασικά αιτήματα που ενώνουν όλους τους εργαζόμενους είναι: Προσλήψεις μόνιμου Προσωπικού σε όλους τους κλάδους, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, αύξηση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου.

Π.Π.