Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Επιτέλους! Στη φυλακή οι Νεοναζί

Η Μάγδα Φύσσα με τους δικηγόρους Πολιτικής Αγωγής μετά το τέλος της δίκης. Φωτό: Λένα Βερδέ

Οι ναζί της Χρυσής Αυγής στη φυλακή, ώρα να ξηλωθούν όσοι τους κάλυπταν!

Η απόφαση του δικαστηρίου να στείλει φυλακή 38 από τους 57 καταδικασθέντες για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή είναι μια νίκη για το αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα και διεθνώς. Το μήνυμα στην Ευρώπη είναι ότι πουθενά δεν χωράνε φασιστικά και ακροδεξιά κόμματα και η θέση τους είναι στη φυλακή και μόνο.

Το αντιφασιστικό κίνημα με την πολιτική αγωγή μέσα στο δικαστήριο ήταν η ασπίδα για τους γονείς του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, την Μάγδα Φύσσα και τον Χαντίμ Χουσεΐν, για τα εκατοντάδες θύματα που δέχτηκαν δολοφονικές επιθέσεις όπως τους μετανάστες, τους συνδικαλιστές, τους κομμουνιστές, τους αριστερούς, τους αγωνιστές των κινημάτων.

Η ΚΕΕΡΦΑ χαιρετίζει αυτή την μεγάλη νίκη, αποτέλεσμα της μεγάλης μάχης που δώσαμε όλοι και όλες μαζί, με την αποφασιστική απεργιακή δράση των συνδικάτων, τα μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια, απαιτώντας να πάνε φυλακή και να μην πέσει ξανά το πέπλο της ατιμωρησίας για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής.

Για το πολιτικό σύστημα που είχε αφήσει όλα τα περιθώρια για την ασύδοτη δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες. Πάνω απ΄ όλα η συνέχιση των ρατσιστικών πολιτικών κατά των προσφύγων και των μεταναστών που στρώνει το δρόμο για την επανεμφάνιση του φασισμού πρέπει να πάρει τέλος αμέσως.

Ακόμη, το ξερίζωμα των απομειναριών της Χρυσής Αυγής σε δήμους και περιφέρειες χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα με την αποπομπή όλων των εγκληματιών και των συνεργατών τους από συμβούλια και θέσεις ευθύνης. Οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις που έφτιαξε η εγκληματική οργάνωση ΧΑ αποτελούν οργανικό μέρος της και για αυτό δεν μπορούν να έχουν θέση πουθενά.

Άμεσα ζητάμε να αποζημιωθούν τώρα με πρωτοβουλία του ίδιου του κράτους τα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιώντας τη δεσμευμένη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής.

Να λογοδοτήσουν όσοι κάλυπταν την Χρυσή Αυγή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρυσοχοΐδης είναι ένοχος για την βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ κατά του μεγαλειώδους απεργιακού αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στις 7 Οκτώβρη έξω από το Εφετείο την ώρα που δεκάδες χιλιάδες άρχισαν να πανηγυρίζουν. Απαιτούμε την παραίτησή του. Και βέβαια τα στελέχη της Αστυνομίας που συνεργάστηκαν με τους ναζί της Χρυσής Αυγής χρειάζεται να λογοδοτήσουν.

Η πάλη ενάντια τη φασιστική απειλή συνεχίζεται και ενάντια στα απομεινάρια της Χρυσής Αυγής αλλά και ενάντια στο ακροδεξιό μόρφωμα του Βελόπουλου που στοχοποιεί κάθε τόσο αντιφασίστες. Υπάρχουν φασιστικές επιθέσεις στη Λέσβο, το Τυμπάκι (“κόμμα” Κασιδιάρη), τον Ασπρόπυργο ξανά.

Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι μάχη ενάντια στο ρατσισμό, για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να έρθουν οι πρόσφυγες να ζήσουν ανθρώπινα στις πόλεις και τις γειτονιές μας.

Σας καλούμε να δυναμώσουμε το αντιφασιστικό κίνημα και την ΚΕΕΡΦΑ για να κάνουμε πράξη το ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

Νικήσαμε! Συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση!

ΚΕΕΡΦΑ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

«Σήμερα είναι μέρα νίκης και δικαίωσης. Στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα δικαιώνονται όλοι οι αντιφασίστες/στριες που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στο πρόσωπο του Αμπουζίντ Εμπάρακ και του Σαχζάτ Λουκμάν δικαιώνονται οι εκατοντάδες μετανάστες που χτυπήθηκαν, μαχαιρώθηκαν, ακόμα και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική οργάνωση. Στο πρόσωπο των κομμουνιστών συνδικαλιστών δικαιώνονται οι εργάτες και οι εργάτριες που βγάζουν το μεροκάματό τους και την ίδια στιγμή είναι μαχητές της τάξης τους. Δεν είναι μέρα που μπορεί να πανηγυρίζουν όψιμα όσοι από το πολιτικό σύστημα ενίσχυσαν πολύπλευρα τη ναζιστική οργάνωση. Εξακολουθούμε να ζητάμε δικαιοσύνη, να ξηλωθούν από τους κρατικούς μηχανισμούς όλοι εκείνοι που συνέργησαν και ενίσχυσαν στην εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Τα θύματα έχουν δικαίωμα να αποζημιωθούν και οικονομικά για όσα πέρασαν. Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση με την οποία να αντιμετωπιστεί το αίτημά τους».

Θανάσης Καμπαγιάννης
Πολιτική Αγωγή Αιγυπτίων αλιεργατών

 

«Η 22 Οκτώβρη 2020 μένει στην ιστορία σαν ημέρα δικαιοσύνης. Είναι η μέρα που τελείωσε η δίκη της Χρυσής Αυγής μετά από πεντέμιση χρόνια και δυο μέρες και μετά από 465 συνεδριάσεις. Το δικαστήριο απέδωσε δικαιοσύνη και αποφάσισε για το ανασταλτικό αποτέλεσμα της έφεσης ανάλογα και δίκαια, σύμφωνα με τη βαρύτητα των εγκλημάτων, με την επικινδυνότητα των δραστών, με την καταδικαστική απόφαση που έκρινε πενήντα κατηγορουμένους ενόχους για εγκληματική οργάνωση. Η προσπάθεια αναβίωσης του ναζισμού και νομιμοποίησης της ναζιστικής εγκληματικής βίας δεν πέρασε, γιατί το δικαστήριο με την ισχυρή παρουσία του αντιφασιστικού κινήματος έβαλε οριστική ταφόπετρα. Φεύγουμε από τη δίκη με το κεφάλι ψηλά απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τη Μάγδα Φύσσα και τα θύματα της ΧΑ. Θυμίζουμε ότι υπάρχει μια σοβαρή ακόμα εκκρεμότητα, είναι η ώρα να αποζημιωθούν και οικονομικά τα θύματα της ΧΑ και οι οικογένειές τους. Με νομοθετική πράξη που θα τους απαλλάξει από μια νέα πολυδάπανη και χρονοβόρα προσφυγή στα αστικά δικαστήρια».

Κώστας Παπαδάκης
Πολιτική Αγωγή Αιγυπτίων αλιεργατών

 

«Η καταδικαστική απόφαση της 7ης Οκτώβρη ολοκληρώθηκε σήμερα με την απόρριψη του αιτήματος αναστολής και την οδήγηση της εγκληματικής οργάνωσης κατευθείαν στις φυλακές. Είναι μια δικαίωση για την οικογένεια του Παύλου και όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας στην Ελλάδα. Η οικογένεια του Παύλου αντιλήφθηκε από την πρώτη στιγμή ποιο ήταν το διακύβευμα αυτής της δίκης. Δεν ήταν μόνο η ποινική καταδίκη του δολοφόνου Ρουπακιά, αλλά και αυτών που εκπαίδευσαν και όπλισαν το χέρι του. Με τη σημερινή του απόφαση, το δικαστήριο απένειμε δικαιοσύνη. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ούτε μέσα ούτε έξω από τα δικαστήρια. Θα έχουμε το Εφετείο και θα πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Και βεβαίως, όπως έχουμε πει πολλές φορές, με μια δικαστική απόφαση δεν τελειώνουμε με το ναζισμό. Το θέμα περνά στα χέρια της κοινωνίας».

Χρύσα Παπαδοπούλου
Πολιτική Αγωγή οικογένειας Παύλου Φύσσα

 

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, με την απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτημάτων αναστολών των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση, παρά και την προκλητική πρόταση της κυρίας εισαγγελέα, ανταποκρίνεται στη βαρύτητα των αδικημάτων για τα οποία καταδικάστηκαν και στη διαρκή εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Παρά τις χαμηλές ποινές που επιβλήθηκαν σε αρκετούς από τους κατηγορουμένους, το γεγονός ότι σήμερα οδηγούνται στη φυλακή αποτελεί μια δικαίωση για τα θύματα και αποτυπώνει το αίσθημα δικαίου για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται καμιά επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός, καθώς οι συνθήκες που γεννούν και εκτρέφουν τέτοιου είδους ναζιστικά και εγκληματικά μορφώματα είναι παρούσες και σήμερα».

Μάνος Μαλαγάρης
εκ μέρους της ομάδας Πολιτικής Αγωγής συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ

 

«Με τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου για τη μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεση στην πλειονότητα των κατηγορουμένων, ολοκληρώθηκε η μεγάλη νίκη που είχε ξεκινήσει με την καταδίκη της 7 Οκτώβρη. Πεντέμιση χρόνια δόθηκε μια μάχη για να αποδείξουμε το αυτονόητο, για να δικαιωθεί το αίμα του Παύλου και των υπόλοιπων θυμάτων της ΧΑ. Συνεχίζουμε, υπάρχει ο δεύτερος βαθμός, ο αγώνας θα συνεχιστεί σητν κοινωνία, ο καθένας από το μετερίζι του. Επιτέλους, αυτό που φωνάζουν τα θύματα της ΧΑ επί δεκαετίες επισφραγίστηκε πλέον και θεσμικά»

Ελευθερία Τομπατζόγλου
Πολιτική Αγωγή οικογένειας Παύλου Φύσσα 


Μεγαλύτερες ποινές

Σε συνάντηση με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών στις 26/10 προχώρησαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών ζητώντας μεγαλύτερες ποινές από αυτές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο στους καταδικασθέντες. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής τονίζουν ότι οι ποινές στους πέντε χρυσαυγίτες που κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αμπουζίντ Εμπάρακ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι πολύ χαμηλές και δυσανάλογες του βάρους των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκαν. Ο πυρηνάρχης Περάματος Πανταζής καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ τα υπόλοιπα 4 μέλη του τάγματος εφόδου σε 7 χρόνια κάθειρξη. Με το αίτημά τους οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής των αλιεργατών ζητούν να συνεκδικαστούν οι ποινές μαζί με τις εφέσεις. Δηλαδή να δοθεί στο δικαστήριο που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό τη Χρυσή Αυγή η δικαιοδοσία να επιβάλει ποινές μεγαλύτερες από αυτές του πρώτου βαθμού. Η προθεσμία μέσα στην οποία μπορεί ο Εισαγγελέας Εφετών να ασκήσει τη σχετική έφεση λήγει στις 2/11.