Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πακιστανοί μετανάστες: Όχι στον αποκλεισμό

Να σταματήσει ο παράλογος εγκλωβισμός στο εξωτερικό χιλιάδων μεταναστών με μπλε βεβαίωση απαίτησε με παράσταση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα και διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας με τη στήριξη της ΚΕΕΡΦΑ τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη. 

«Πριν τρεις μέρες εκατοντάδες αδέρφια μας συγκεντρώθηκαν έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ», μας είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. «Είναι όλοι νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα, ζουν 15 και 20 χρόνια εδώ, δουλεύουν, έχουν σπίτια και οικογένειες, πληρώνουν φόρους εδώ. Αλλά αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Όσοι έχουν άδειες παραμονής μπορούν και ταξιδεύουν ελεύθερα προς και από τη χώρα καταγωγής τους, ενώ όσοι έχουν μπλε βεβαίωση, δηλαδή ένα έγγραφο που βεβαιώνει ότι περιμένουν την έκδοση ή την ανανέωση της άδειας παρανομής, δεν μπορούν.

Περίπου 1500 άτομα από το Πακιστάν είναι σε αυτή την κατάσταση, αλλά δεν είναι οι μόνοι, χιλιάδες ακόμα μετανάστες από το Μπαγκλαντές, Άραβες, από πολλές χώρες της Αφρικής έχουν το ίδιο πρόβλημα. Αν ήταν ο κορονοϊός η αιτία της απαγόρευσης, το ίδιο θα ίσχυε για όλους. Όμως δεν είναι αυτή η αιτία. Απαιτούμε να λυθεί άμεσα το θέμα. Σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών μας υποσχέθηκαν ότι θα το λύσουν, αν δεν το κάνουν θα έρθουμε ξανά εδώ εκατοντάδες και χιλιάδες. Είμαστε όλοι εργάτες, εδώ ανήκουμε».

«Η κυβέρνηση, μετά την άρση της καραντίνας, άφησε σε εκκρεμότητα το δικαίωμα των μεταναστών με μπλε βεβαίωση να ταξιδεύουν», μας είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Πρόκειται για μια απάνθρωπη ενέργεια ρατσιστικού αποκλεισμού. Δεν είναι δυνατόν όποιοι έχουν άδεια παραμονής να μπορούν να πηγαινοέρχονται στο Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ή τις αφρικανικές χώρες, αλλά όσοι έχουν έγγραφο που δηλώνει ότι θα πάρουν χαρτιά να μην μπορούν.

Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να άρει αυτή τη ρύθμιση, ώστε να σταματήσει ο πολύμηνος αποκλεισμός και η παρεμπόδιση όσων θέλουν να ταξιδέψουν. Υπάρχουν άνθρωποι που ταξίδεψαν πριν από το lockdown και έχουν εγκλωβιστεί για μήνες ολόκληρους χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν διακόψει την εργασία τους, να χάνουν τις δουλειές τους, να έχουν κλειστά σπίτια με νοίκια και λογαριασμούς που συνεχίζουν να έρχονται».

Η κινητοποίηση έληξε με τους Πακιστανούς μετανάστες να φωνάζουν “Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι” και “Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”.