Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Οι μάχες της Πολιτικής Αγωγής συνεχίζονται: Μεγαλύτερες ποινές στο Εφετείο

Το δρόμο για να επιβληθούν αυστηρότερες ποινές στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ καθώς και στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, άνοιξε η έφεση που άσκησε την Πέμπτη 29 Οκτώβρη ο Εισαγγελέας Εφετών Στυλιανός Κωσταρέλλος. Η έφεση, που αφορά το ύψος των ποινών που αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους συγκεκριμένους καταδικασθέντες, δίνει τη δικαιοδοσία στο δικαστήριο που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό τη Χρυσή Αυγή να τους επιβάλλει ποινές μεγαλύτερες από αυτές του πρώτου βαθμού.

Η έφεση ασκήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής του Αιγύπτιου αλιεργάτη στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας είχαν επισκεφτεί τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών τη Δευτέρα 26/10, υποστηρίζοντας τόσο προφορικά όσο και σε κείμενο που κατέθεσαν ότι οι ποινές στους πέντε χρυσαυγίτες που κρίθηκαν ένοχοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του Αμπουζίντ Εμπάρακ και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι πολύ χαμηλές και δυσανάλογες του βάρους των πράξεων για τις οποίες καταδικάστηκαν. Συγκεκριμένα, και για τα δυο κακουργήματα, ο πυρηνάρχης Περάματος Πανταζής καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του τάγματος εφόδου, Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας, Παπαδόπουλος, σε 7 χρόνια κάθειρξη. Οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής ζήτησαν να ασκηθεί έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης όσον αφορά το ύψος των ποινών ώστε να συνεκδικαστεί μαζί με τις εφέσεις των καταδικασθέντων.

Τρεις μέρες μετά ο Εισαγγελέας Εφετών Κωσταρέλλος, ο οποίος ήταν και αναπλητωτής εισαγγελέας της έδρας στη δίκη της ΧΑ, προχώρησε στην έφεση, εντάσσοντας σε αυτή και τους επτά καταδικασμένους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παππά, Γερμενή, Παναγιώταρο και Ματθαιόπουλο. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, και οι δικές τους ποινές -13 χρόνια κάθειρξη για τους έξι πρώτους και 10 για τον Ματθαιόπουλο- είναι χαμηλές σε σχέση με τη βαρύτητα της εγκληματικής τους δραστηριότητα.

Σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησαν μετά την άσκηση της έφεσης, οι συνήγοροι Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών ανέφεραν: «Η εισαγγελική έφεση με σκοπό την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, που έχουν καταδικαστεί για το αδίκημα αυτό καθώς και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δικαιώνει το αίτημα και τις επισημάνσεις μας που από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι ποινές εκφράσαμε την κρίση ότι υπολείπονται της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας του άρθρου 79 Π.Κ. Δίνεται έτσι η δυνατότητα να αποκατασταθεί ένα αρνητικό σημείο της απόφασης.

Το ίδιο ισχύει και για την έφεση κατά των καταδικαστικών αποφάσεων όσων κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και θα δικαστούν και αυτοί σε δεύτερο βαθμό με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής μεγαλύτερης ποινής. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός, ότι οι εφέσεις αυτές προέρχονται από τον αναπληρωτή εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος δεν έλειψε λεπτό από την δίκη και γνωρίζει σε βάθος την δικογραφία, όσο και όλοι οι υπόλοιποι εισαγγελικοί διαδικαστικοί λειτουργοί που συμμετείχαν. Κατά τα λοιπά θεωρούμε ότι προτεραιότητα πλέον αποτελεί η άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για την χορήγηση αποζημίωσης στα θύματα της Χρυσής Αυγής».