Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πολυτεχνείο 2020: Όλοι στην πορεία

Στο κενό θα πέσουν οι απειλές Χρυσοχοϊδη-Πέτσα για απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Την ίδια μέρα που ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωναν ότι ο εορτασμός «δεν θα γίνει», ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που παραδοσιακά ηγείται της μεγάλης διαδήλωσης στην αμερικάνικη πρεσβεία, κάλεσε στις φετινές εκδηλώσεις τιμής της εξέγερσης και την πορεία. Με τον ίδιο τρόπο υποδέχτηκαν τις δηλώσεις τους συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι (βλέπε δίπλα) και οργανώσεις της αριστεράς, καλέσματα που αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες μέρες.

«47 χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, ο αγώνας για “Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία” συνεχίζεται», αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΦΕΑ. Και συνεχίζει: Tο Δ.Σ. του Συνδέσμου, στη συνεδρίασή του στις 4/11/2020, αποφάσισε ομόφωνα: «Καλεί το λαό και τη νεολαία να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις τιμής για την 47η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973 και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία».

Συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Ο εορτασμός εντάσσεται στο απεργιακό πρόγραμμα του Εργατικού Κέντρου με κορύφωση την 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη ενάντια σε όλες τις κυβερνητικές επιθέσεις με πρόσχημα την πανδημία. Το ΕΚΑ απαιτεί ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας, των μισθών, όλων των δικαιωμάτων των εργαζόμενων καθώς και ουσιαστική μέριμνα για τους ανέργους.

Ακολούθησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ που επίσης αποφάσισε συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ κήρυξε και 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη μαζί με το ΕΚΑ με αντίστοιχα αιτήματα. Αντί για πάγωμα των αγώνων, η αντίσταση στις απαγορεύσεις και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης γίνεται πανεργατική και κλιμανώνεται.

Τα καλέσματά τους ανοίγουν το δρόμο για αντίστοιχες αποφάσεις από όλα τα συνδικάτα. Ήδη ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, αγωνιστές και αγωνίστριες από μια σειρά χώρους και κλάδους διακινούν ψήφισμα σε Σωματεία και Ομοσπονδίες που καλεί στον εορτασμό του Πολυτεχνείου διεκδικώντας να το υιοθετήσουν.

«Η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι!»

Αυτό είναι το μήνυμα και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις απαγορεύσεις Χρυσοχοΐδη-Πέτσα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς με τίτλο «Όλες και όλοι στον τριήμερο γιορτασμό και την πορεία του Πολυτεχνείου, Πλατεία Κλαυθμώνος, 2μμ. Στην καραντίνα η κυβέρνηση, όχι οι κατακτήσεις και οι διεκδικήσεις μας!».

«Σχετικά με τις δηλώσεις Πέτσα - Χρυσοχοΐδη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου δηλώνουμε ότι η πορεία του Πολυτεχνείου θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι!

Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη που με την εγκληματική της πολιτική άφησε τον λαό έκθετο στην πανδημία, καθώς μήνες τώρα δεν προχώρησε σε μαζικές προσλήψεις ούτε πήρε κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζόμενους και τον κόσμο στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις συγκοινωνίες, στις κοινωνικές δομές... Η άθλια κυβέρνηση Μητσοτάκη που αξιοποιεί την πανδημία για να πάρει βαριά αντιλαϊκά μέτρα με το αντεργατικό τερατούργημα, τους πλειστηριασμούς, την εκπαίδευση, θέλει να απαγορεύσει τις αντιστάσεις και πρώτα απ’ όλα την πορεία του Πολυτεχνείου!

Δεν θα περάσουν! Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τα συνδικάτα, τις μαζικές οργανώσεις του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, όλες τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς, να αγνοήσουμε τις κυβερνητικές απειλές και να πραγματοποιήσουμε κανονικά τον τριήμερο γιορτασμό και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει. Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!».

Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του ΣΕΚ που ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Σαράντα επτά Νοέμβρηδες μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ και φοβίζει την κυβέρνηση της ΝΔ και την άρχουσα τάξη. Το φετινό τριήμερο του γιορτασμού της εξέγερσης είναι το σημείο συνάντησης όλων των ποταμιών της αντίστασης στις επιθέσεις που καταστρέφουν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, ενάντια στην κυβέρνηση της πανδημίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού».

Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση δώδεκα οργανώσεων της Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), Κόκκινο Νήμα, Κρίση και Κριτική, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, ΣΕΚ) που τόνιζε: «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει, εν μέσω πανδημίας, την επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία με το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, τους πλειστηριασμούς, την επίθεση στην εκπαίδευση, την αναβίωση του “σπουδαστικού” της ασφάλειας με ειδικό αστυνομικό σώμα στα πανεπιστήμια και τη συνεχή καταστολή, θέλει να απαγορεύσει τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, κλιμακώνοντας την κατασταλτική και αντιδημοκρατική επέλαση...

Το μαχόμενο εργατικό κίνημα, αγωνιζόμενο για τη ζωή, ενάντια στη θανατοπολιτική της κυβέρνησης, ξέρει να αγωνίζεται και συγχρόνως να προστατεύει και να προστατεύεται από τον κορονοϊό. Το αποδείξαμε και στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Τα ατομικά μέτρα αυτοπροστασίας και της προστασίας του διπλανού μας, της μάσκας και των αποστάσεων είναι αυτονόητα. Μαζί με τα εμβληματικά συνθήματα του Πολυτεχνείου του 1973 “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, υψώνουμε στην πρώτη γραμμή το αίτημα για Υγεία για όλο το λαό».

Όλες οι δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς χρειάζεται να βγουν ανοιχτά ενάντια στην κυβερνητική απαγόρευση και να καλέσουν στην πορεία του Πολυτεχνείου.