Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πολυτεχνείο 2020: Κόντρα στα αίσχη του Χρυσοχοΐδη

Ούτε μια βδομάδα δεν χρειάστηκε ο Χρυσοχοΐδης για να ανταποκριθεί στα χυδαία καλέσματα του Μπογδάνου για απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου. Έτσι την περασμένη Παρασκευή βγήκαν μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα στα κανάλια για να μας ανακοινώσουν ότι ο τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης δεν θα γίνει.

Το πρόσχημα είναι, τι άλλο, η πανδημία. «Το 2020 τις μέρες που μας ενώνουν, δεν τις γιορτάσαμε μαζί. Δεν γιορτάσαμε 25η Μαρτίου, Πάσχα, 28η Οκτωβρίου. Το Πολυτεχνείο δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Να το γιορτάσουμε συμβολικά, με κατάνυξη και σεβασμό, όπως και τις άλλες επετείους. Και ας δώσουν τα Μέσα, όλα τα Μέσα, περισσότερη φωνή σε όσους επιζητούν την έκφραση για την ημέρα της επετείου», δήλωσε ο Χρυσοχοΐδης. 

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτή την τοποθέτηση! Πρώτα από όλα κάποιος πρέπει να ενημερώσει τον υπουργό ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι χριστιανική εορτή για να την τιμάμε με κατάνυξη και θρησκευτική ευλάβεια. Δεύτερον, ότι μόνο ως κακόγουστο αστείο ηχεί ότι τα ακριβοπληρωμένα από τις λίστες Πέτσα Μέσα Ενημέρωσης θα δώσουν φωνή σε οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον ίδιο και τους ομοίους του, που κάθε χρόνο προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι περάσαν από το Πολυτεχνείο. Η 17 Νοέμβρη δεν ανήκει στις μέρες “που μας ενώνουν”, όχι πως υπάρχει και καμία τέτοια μέρα δηλαδή.

Εγκληματική

Τελευταίο και σημαντικότερο, ότι την επέτειο της εξέγερσης δεν την οργανώνει καμιά κυβέρνηση για να μπορεί να αποφασίζει πότε και αν θα μας την επιτρέψει. Την επέτειο του Πολυτεχνείου την οργανώνει το κίνημα, οι εργάτες και η νεολαία, και αυτοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή της με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Έτσι κι αλλιώς είναι και οι μόνοι που έχουν κάθε λόγο να τα τηρήσουν. Είναι οι ίδιοι που παλεύουν για να σώσουν ζωές, δουλειές, μισθούς και δικαιώματα, ενάντια στη δική της εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με λοκντάουν, πρόστιμα, απαγορεύσεις, ρατσισμό, καταστολή και μπόλικη ατομική ευθύνη.

Ό, τι και να λέει ο Χρυσοχοϊδης ή ο Πέτσας, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει την κυβέρνησή τους είναι η δημόσια υγεία. Αυτό που την ενδιαφέρει είναι να βάλει στο ψυγείο τους αγώνες των εργατών και της νεολαίας που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την οικονομική και υγειονομική κρίση και βάζουν στο στόχαστρο την πολιτική της. Θα ήθελε πολύ το Πολυτεχνείο, μια διαδήλωση που πάντα παίρνει αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά, να γιορταστεί “συμβολικά” για να αποφύγει τη σύγκρουση που έρχεται. Δεν κατάφερε την Άνοιξη να βάλει ταφόπλακα στους αγώνες, δεν θα το καταφέρει ούτε και τώρα.