Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Άνοιξε το τέμενος στον Βοτανικό

Άνοιξε στις 4 Νοέμβρη το πρώτο επίσημο τέμενος της Αθήνας στον Βοτανικό. Η Αθήνα είχε μείνει η τελευταία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τέμενος, παρά το γεγονός ότι στην πόλη αυτή ζουν πάνω από 200 χιλιάδες μουσουλμάνοι. Η ολοκλήρωση και η λειτουργία του είναι μια θετική εξέλιξη -ειδικά αν λάβει κανείς υπ' όψιν τις προσπάθειες της Χρυσής Αυγής και άλλων οργανώσεων να το σταματήσουν. Όμως δεν αρκεί για να βγάλει το στίγμα από την Αθήνα ότι αντιμετωπίζει τους μουσουλμάνους κατοίκους της σαν δεύτερης κατηγορίας.

Βρίσκεται σε μη κατοικημένο χώρο, ενώ έχουν γίνει συνειδητές προσπάθειες να μη δίνει “στίγμα” στην Ιερά Οδό (να μη φαίνεται το τέμενος, να μην ακούγεται ο ιμάμης και αρχιτεκτονικά δεν θυμίζει χώρο λατρείας αφού δεν έχει μιναρέ). Και φυσικά, δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός μεγάλου μουσουλμανικού πληθυσμού όπως αυτός της Αθήνας. Λόγω πανδημίας, μπορούν να προσευχηθούν μέχρι 9 άντρες και 4 γυναίκες, ενώ και κανονικά η χωρητικότητά του δεν ξεπερνάει τα 400 άτομα. 

Δεν αρκεί

Πέρα από αυτό, το λεκανοπέδιο είναι μια τεράστια έκταση με μεγάλες δυσκολίες στη μετακίνηση -ένα τέμενος σε μία μόνο γειτονιά δεν θα μπορούσε, ακόμη και χωρίς θέματα χωρητικότητας, να εξυπηρετήσει όλο τον πληθυσμό. “Είναι ένα κτίριο που δεν μας τιμά... Είναι σαν να λένε 'είσαι ένας μπελάς που θέλουμε απλώς να φύγει από το κεφάλι μας και το κάνουμε όπως–όπως'”, σχολίασε στο Vice η Άννα Στάμου, από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας. Παρόλα αυτά “είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει τέμενος φτιαγμένο από το ελληνικό δημόσιο. Είναι θεμελιώδες. Είναι η βάση για να χτίσουν οι επόμενες γενιές, πάνω στην ισοπολιτεία”.

Από την άλλη μεριά διάφοροι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη λειτουργία του τεμένους για να ανοίξουν ζητήματα κλεισίματος χώρων προσευχής σε άλλες γειτονιές στους οποίους το κράτος δεν δίνει άδεια. Ρωτηθείς από το Έθνος, ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος δήλωσε ότι “πρέπει να κλείσουν, διότι δεν είναι ασφαλή, δεν τα χρειαζόμαστε πια και... από εκεί ξεκινάει η ριζοσπαστικοποίηση!”. Ας του θυμίσει κάποιος ποια ήταν τα πραγματικά εγκληματικά ορμητήρια που η ΝΔ ανεχόταν χρόνια: τα “γραφεία” της ΧΑ. Και πώς από κει ξεκίναγε μια “ριζοσπαστικοποίηση” που έκανε τα τζαμιά, πράγματι, να μην είναι ασφαλή -βάζοντάς τους φωτιές.