Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Δήλωση-κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου

Δημήτρης Παπαχρήστος

Δήλωση – κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου και καταδίκη της απαγόρευσης απευθύνουν ο Δημήτρης Παπαχρήστος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και εκφωνητής στην κατάληψη του Πολυτεχνείου, αγωνιστές της Αριστεράς, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές από πολλούς χώρους και τις Παρεμβάσεις του Δημοσίου:

«Η απαγόρευση είναι παράνομη! Όλες/οι στην Πορεία του Πολυτεχνείου!

Η γενική αναστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι επί 4 ημέρες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια με απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας είναι αντίθετη σε κάθε έννοια δημοκρατίας και εκτός συνταγματικής νομιμότητας.

Το άρθρο 48 του Συντάγματος προβλέπει ότι μια χώρα μπορεί να μπει σε κατάσταση πολιορκίας μόνο σε συνθήκες πολέμου, επιστράτευσης ή ένοπλου κινήματος για την ανατροπή του πολιτεύματος. Καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973, δηλαδή από τη Χούντα των συνταγματαρχών στο ξεκίνημά της και ενάντια στην ίδια την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Καταγγέλλουμε αυτήν την αντιδημοκρατική εκτροπή τις μέρες ακριβώς που τιμούμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Καμιά δικαιολογία περί μέτρων περιφρούρησης της δημόσιας Υγείας δεν ευσταθεί, από τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη συνεχή αποτυχία προστασίας από την εξάπλωση της πανδημίας.

Καλούμε όλους και όλες, τους εργαζόμενους και τις συλλογικότητές τους, τη νεολαία, τις δυνάμεις της Αριστεράς να περιφρουρήσουμε τις δημοκρατικές ελευθερίες αποκρούοντας το πραξικόπημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη με την παρουσία μας στην Πορεία που οργανώνεται για το Πολυτεχνείο».