Εργατικό κίνημα
Πανεργατική 26 Νοέμβρη: Εμπρός για να πετύχει η απεργία

Πετράλωνα

Οι επιλογές της κυβέρνησης, τη στιγμή που η πανδημία θερίζει με δική της ευθύνη, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο “συναινέσεων”.  Μέσα σε συνθήκες πανδημίας πάνε να περάσουν αύξηση των ωρών εργασίας, δουλειά τη Κυριακή και πριόνισμα των συνδικαλιστικών ελευθεριών και κατακτήσεων. Στη Θεσσαλονίκη, αντί για γιατρούς στέλνει μπάτσους και αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, τους δανείζει προσωπικό του δημοσίου. Μόνο οι αγώνες μας μπορούν να σώσουν τις ζωές που θα συνεχίσουν να χάανονται αν τους αφήσουμε να επιβάλουν περαιτέρω τις αντεργατικές πολιτικές τους.

Στην Πανεργατική απεργία που βγήκε από τα κάτω στις 26 Νοέμβρη, καλούν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ, το ΕΚΠ και άλλα 23 Εργατικά Κέντρα, τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Επισιτισμού-Τουρισμού, η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, ναυτεργατικά σωματεία, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και δεκάδες άλλες ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία στον ιδιωτικό τομέα. 

Στην Αθήνα στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11πμ καλούν πρωτοβάθμια σωματεία όπως των εργαζόμενων στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, στο Δήμο Νίκαιας, αλλά και κινήσεις όπως οι Παρεμβάσεις του Δημοσίου. 

Η απεργία αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή του τέλους αυτής της καταστροφικής κυβέρνησης. 

Φάνηκε αυτό στην τεράστια ανταπόκριση που είχαν οι εξορμήσεις που πραγματοποίησαν σε δεκάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές τα μέλη του ΣΕΚ και εργαζόμενοι/ες μέλη του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης απλώνοντας το μήνυμα της Πανεργατικής Απεργίας. Σε μια σειρά από δημόσια νοσοκομεία, δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Χανιά, Βόλο, Ξάνθη και Ηράκλειο αλλά και σε ιδιωτικά νοσοκομεία όπως το Ωνάσειο και το Ερρίκος Ντυνάν, μπροστά από τα σούπερ-μάρκετ, η οργή ξεχείλιζε για την διαχείριση της πανδημίας. 

Φάνηκε και στο πόσο φοβάται η κυβέρνηση το εργατικό κίνημα συνεχίζοντας τις απόπειρες τρομοκράτησης ενάντια στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες με νέες συλλήψεις και προσαγωγές μελών του ΣΕΚ επειδή προπαγάνδιζαν την απεργία: Στις 21/11, πέντε μέλη του συνελήφθησαν σε εξόρμηση στη Ν.Ιωνία ενώ εναντίον τους σχηματίστηκε δικογραφία με την κατηγορία της διέγερσης με βάση το άρθρο (ΠΚ 184 παρ.1), για παραβίαση διατάξεων υγείας(285) και του διαβόητου νόμου Χρυσοχοΐδη! Μόλις δύο μέρες μετά, η ΕΛ.ΑΣ προσήγαγε αυτή τη φορά, μια φοιτήτρια-μέλος του ΣΕΚ που μόλις είχε κρεμάσει πανό για την απεργία αλλά και τον περαστικό συγκάτοικό της για να τους αφήσει ελεύθερους μια ώρα αργότερα χωρίς καμία εξήγηση. 

Το ΣΕΚ καλεί με ανακοίνωση του “τα συνδικάτα να καταδικάσουν τις διώξεις κατά των αγωνιστών που στηρίζουν την Απεργία στις 26 Νοέμβρη και να δυναμώσουν την δράση για την επιτυχία της απεργίας. Την Πέμπτη όλοι στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11πμ!” 


Μαζικά οι εκπαιδευτικοί 

Tο Υπουργείο Παιδείας ούτε θέλησε ούτε μπόρεσε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και τη ροή της σχολικής χρονιάς. Με τις επιλογές τους διέλυσαν τις δυνατότητες άμυνας της κοινωνίας απέναντι στην πανδημία και στον ευαίσθητο χώρο των σχολείων.

Για την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προτεραιότητα είχε η πολιτική της διάλυσης του δημόσιου σχολείου και όχι η σωτηρία της υγείας και τη ζωής των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους. Στην πράξη αυτό σήμανε λεφτά για τους κολλητούς της ΝΔ για τις XXL μάσκες και τα παγουρίνο, και ΜΑΤ και συλλήψεις ενάντια στους μαθητές που αντιστέκονταν. 

Το αποτελέσματα αποδείχτηκαν καταστροφικά. Η «εξ αποστάσεως» δεν είναι εκπαίδευση. Η επιχείρησή του υπουργείου να την επιβάλλει με την υποχρεωτικότητα και την απαίτηση να προχωρήσει η ύλη του σχολείου, τινάζει στον αέρα την καθολικότητα του δικαιώματος στη μόρφωση για χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν τα αναγκαία μέσα. H μετατροπή του εκπαιδευτικού σε μια ψυχρή φωνή που βγαίνει μέσα από μια απόμακρη οθόνη στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση ακόμη και από τα παιδιά που διαθέτουν τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Η προσπάθεια της Κεραμέως, στις αρχές Νοέμβρη, να αμφισβητήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, με τις ηλεκτρονικές εκλογές για τους αντιπροσώπους στα υπηρεσιακά συμβούλια, οδήγησε στον πολιτικό διασυρμό της κυβέρνησης εξαιτίας της μαζικής αποχής των συναδέλφων.

Την ίδια τύχη πρέπει να έχουν όλες οι επιθέσεις που ετοιμάζουν. Η ύφεση είναι τεράστια. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πανδημία ως όχημα για τη πλήρη διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία στις 26/11, επιμένοντας στο δικαίωμα στη συνάθροιση έτσι ώστε να τεθούν οι όροι για την ανατροπή αυτών των σχεδίων.

Σεραφείμ Ρίζος
δάσκαλος, μέλος του ΔΣ ΣΕΠΕ Χανίων 


Απλήρωτοι, αβέβαιοι αλλά στη πρώτη γραμμή

Για τους εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έχει επικίνδυνες συνέπειες. Δεχόμαστε πιέσεις για να πηγαίνουμε για νοσηλεία ακόμα και σε επιβεβαιωμένα περιστατικά με κορονοϊό, χωρίς να έχουμε καμία εξειδίκευση, χωρίς να έχουμε λάβει συγκεκριμένες οδηγίες και πολλές φορές χωρίς να μας δίνονται τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας. Τα οχήματα μας δεν απολυμαίνονται τακτικά και παρά την επαφή μας λόγω της φύσης της εργασίας με ευπαθείς ομάδες, δεν δικαιούμαστε τακτικά τεστ. Ζητάμε συγκεκριμένες οδηγίες αλλά το υπουργείο δεν μας απαντά και έτσι αναγκάζεται το Συντονιστικό μας να βγάζει τις οδηγίες. Δουλεύουμε δηλαδή χάρη στη πρωτοβουλία των συναδέλφων.

Την ίδια στιγμή λόγω του ότι καθυστερεί η έγκριση της  Προγραμματικής Σύμβασης παράτασης του Βοήθεια στο Σπίτι, πολλοί συνάδελφοι παραμένουν απλήρωτοι και κάποιοι συνάδελφοι διώχθηκαν κι από τους φορείς τους. Είμαστε όμως και νομικά ακάλυπτοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Το μόνο που κάνει το υπουργείο είναι να απαιτεί από τους δημάρχους να μας αναγκάζουν να πηγαίνουμε σε όλα τα περιστατικά αδιαφορώντας για τις ζωές μας. Κόντρα και σε αυτές τις πολιτικές θα συμμετέχουμε και εμείς στην απεργία στις 26 Νοέμβρη. 

Νίκος Χατζάρας
εργαζόμενος στο Βοήθεια στο Σπίτι, μέλος ΔΣ Σωματείου 


“Φάτε Παντεσπάνι”

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε να έχει εκτιναγμένη τη διείσδυση του κορoνοϊού, ένα τεράστιο ποσοστό από εμάς σε αναστολή εργασίας και λάστιχο τα ωράρια και τις πληρωμές με ξέφρενη την ανεργία στον κλάδο μας. Η εντατικοποίηση της εργασίας μας μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη συνάντησε τον ουσιαστικό κίνδυνο του συνωστισμού που συναντά ο λαός καθημερινά στο μετρό και στα λεωφορεία.” 

Αυτά σημειώνει η ανακοίνωση των εργαζόμενων στον τουρισμό και επισιτισμό που συσπειρώνονται στο δίκτυο Καμαριέρα και βρεθήκαμε σχεδόν στο σύνολό μας χωρίς σύμβαση από τις 3 Νοέμβρη. Τώρα που πέτυχαν το μακάβριο ρεκόρ των 211 νεκρών σε 2 μέρες έχουν το θράσος να κουνούν το δάχτυλο στους εργαζόμενους που φωνάζουν για προσλήψεις, μέτρα προστασίας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Όταν όμως έριχναν στην αρένα χιλιάδες εργαζόμενους (και πελάτες) χωρίς πρόγραμμα για δωρεάν τεστ, τότε ήταν καλός ο καιρός για ποτά και τουρίστες. 

Αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση λέει στον κόσμο του κλάδου, που κατά μέσο όρο δούλεψε φέτος έναν στους τρεις μήνες, να “φάει παντεσπάνι” και να μη βγαίνει από το σπίτι, ούτε καν για να διεκδικεί και ότι το δώρο Χριστουγέννων θα το κανονίσει μάλλον από τα τηλεοπτικά παράθυρα μαζί με τον Πετρετζίκη. Εν τω μεταξύ εμείς θρηνούμε την απώλεια ενός συναδέλφου Dj μόλις 39 χρονών. 

Την Πέμπτη 26/11 όμως συμμετέχουμε στην απεργία του Συνδικάτου Τουρισμού και Επισιτισμού Αττικής και θα είμαστε στις 11πμ στην Κλαυθμώνος, με απόφαση της Καμαριέρας, μαζί με όλη την εργατική τάξη. Εκεί θα δουν τη δύναμη μας και το ποιος παλεύει για υγεία για τους πολλούς. Αυτό είναι και το μήνυμα της ανακοίνωσής μας που μοιράζεται σε ανοιχτά μαγαζιά και σε συναδέλφους με κάθε τρόπο.

Βασίλης Μυρσινιάς
μπουφετζής, 
εργαζόμενος στον επισιτισμό


Aπεργιακές συγκεντρώσεις
 
Αθήνα: 11πμ, πλ.Κλαυθμώνος 
Θεσσαλονίκη: 11πμ, άγαλμα Βενιζέλου
Γιάννενα: 10:30πμ, Εργατικό Κέντρο
Πάτρα: 10πμ, Εργατικό Κέντρο
Χανιά: 10πμ, Αγορά
Ξάνθη: 1μμ, Αντιπεριφέρεια
Ηράκλειο: 10.30πμ, πλ. Ελευθερίας
Ικαρία: 12μεσ., πλ. Αγ. Κηρύκου