Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20 ΜAΡΤΗ 2021: Διεθνής μέρα δράσης

Ο διεθνής συντονισμός αντιρατσιστικών και αντιφασιστικών κινημάτων #WorldAgainstRacism καλεί ξανά για μια παγκόσμια ημέρα διαμαρτυρίας το Σάββατο 20 Μαρτίου 2021. Θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενάντια σε όλες τις μορφές ρατσισμού, ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού, σε πολλές χώρες του κόσμου. Πρόκειται για μια κινητοποίηση-σταθμός, μέσα σε συνθήκες που κάνουν ξανά το έδαφος για τον ρατσισμό όλο και πιο γόνιμο. Η πανδημία ξεσκέπασε την αποτυχία αυτού του συστήματος αναδεικνύοντας το πιο σκληρό πρόσωπο του ρατσισμού: ο αντίκτυπος του κορονοϊού παγκοσμίως, υγειονομικά, οικονομικά και κοινωνικά χτύπησε δυσανάλογα τις κοινότητες των φτωχών μαύρων, των μεταναστών, των ιθαγενών, των Ρομά, των προσφύγων.

Το 2020 ήταν όμως η χρονιά που πρόβαλε και η απάντηση της εργατικής τάξης. Το κίνημα Black Lives Matter ανέδειξε το βάθος του συστημικού ρατσισμού, ξεσήκωσε ένα παγκόσμιο αντιρατσιστικό κίνημα, κέρδισε μεταρρυθμίσεις υπέρ της κοινωνικής πρόνοιας και κατάφερε να ρίξει τον Τραμπ στην πρώτη του τετραετία. Ένας ακόμη από τους στόχους της διεθνούς κινητοποίησης της 20 Μάρτη 2021 είναι ο συντονισμός της διεθνούς αλληλεγγύης στο κίνημα αυτό.

Έμπνευση

Η 20 Μάρτη θα σηματοδοτήσει και τη συνέχιση της μάχης ενάντια στη φασιστική απειλή. Το αντιφασιστικό κίνημα σε ολόκληρο τον πλανήτη πήρε έμπνευση και πανηγύρισε την ιστορική νίκη ενάντια στη Χρυσή Αυγή, αλλά η φασιστική απειλή είναι ακόμα παρούσα. Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, με μπροστάρισσα την Ευρώπη φρούριο συνεχίζουν να καλλιεργούν τον ρατσισμό δίνοντας τροφή στους φασίστες. Το δίδαγμα της πάλης ενάντια στη Χρυσή Αυγή, ότι το κλειδί για το πισωγύρισμα της ακροδεξιάς και του φασισμού βρίσκεται στη δημιουργία μαζικών, πλατιών και ενωτικών πρωτοβουλιών που κόβουν τον δρόμο στους φασίστες και παλεύουν για την ενότητα των εργατών κι εργατριών ενάντια στον ρατσισμό, είναι ένα από τα μηνύματα που έχει να δώσει ο διεθνής συντονισμός του 2021.

Όπως αναφέρει το #WorldAgainstRacism “Μπορούμε να αναπτύξουμε και να οικοδομήσουμε το αντιρατσιστικό κίνημα που είναι τόσο κρίσιμο για να διασφαλίσουμε την καταδίκη όλων των μορφών ρατσισμού, ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού. Έχουμε την δύναμη να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς”. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πραγματοποιηθεί στις 11 Γενάρη διεθνής σύσκεψη που θα καθορίσει τα επόμενα βήματα της καμπάνιας για τις 20 Μάρτη 2021. 

 
Καλούν:
 
Aufstehen gegen Rassismus (Αντισταθείτε Ενάντια στον Ρατσισμό), Γερμανία
Faellesinitiativet mod Racisme og Diskrimination (Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τις Διακρίσεις), Δανία
ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή), Ελλάδα
Stand Up To Racism (Αντισταθείτε στον Ρατσισμό), Βρετανία
Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (Ενότητα Ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό), Καταλωνία
Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό), Πολωνία
United Against Racism and Fascism (Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό), Νέα Υόρκη, ΗΠΑ