Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η κυβέρνηση στο Καρατεπέ: Επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος

31/12/20, Λέσβος

Τις ίδιες μέρες που κυκλοφόρησε η είδηση ενός ακόμα ναυαγίου στη Λέσβο με μία νεκρή και έναν αγνοούμενο, ο Μηταράκης επισκέφθηκε στις 19/12/20 το Καρά Τεπέ για “αυτοψία” -περισσότερο μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμάζευτα. Με περισσό θράσος δήλωνε μπροστά στις κάμερες “δεν συγκρίνεται με τη Μόρια” και “προβλήματα είναι λογικό να υπάρχουν τις πρώτες βδομάδες”. 

Ο καταυλισμός που ανερυθρίαστα ο υπουργός χαρακτηρίζει καλύτερο από τη Μόρια έχει ήδη πλημμυρίσει σε κάθε νεροποντή, έχει υψηλό επίπεδο τοξικότητας γιατί είναι γεμάτος απομεινάρια από πυρομαχικά και μαστίζεται από δυνατούς ανέμους. Πολλές από τις σκηνές δεν έχουν καν δάπεδο και δύσκολα μπορούν να χαρακτηριστούν “σκηνές”, είναι απλά πανιά δεμένα σε πασσάλους. Όταν ο Μηταράκης ρωτήθηκε για το κρύο, μετά από μια αισθητή παύση δήλωσε αόριστα ότι οι σκηνές έχουν θωρακιστεί και έχουν γίνει παραγγελίες σε εξοπλισμό.

Όταν ο γερμανός υπουργός ανάπτυξης Γκ. Μίλερ είπε, επικαλούμενος δηλώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ότι στο Καρά Τεπέ ποντίκια δαγκώνουν τα μωρά, το Υπουργείο Μετανάστευσης έσκισε τα ιμάτιά του ότι πρόκειται για ανυπόστατες δηλώσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δημοσιεύσει επώνυμες καταγγελίες προσφύγων που ζουν σε καταυλισμό στη Σάμο ότι ποντίκια, σκορπιοί και φίδια μπαίνουν στις σκηνές και δαγκώνουν. Αποκορύφωμα της φρίκης είναι ο βιασμός τρίχρονου κοριτσιού στο Καρά Τεπέ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ: “Στην κόλαση του Καρά Τεπέ ζουν 997 παιδιά, κάτω των πέντε ετών. Παιδιά που είναι υποσιτισμένα, δεν έχουν πρόσβαση σε ζεστό νερό, στο σχολείο η έστω στην ιντερνετική εκπαίδευση. Κοιμούνται πάνω σε παλέτες, που τους χάρισαν κάποιοι πολίτες η και κατάχαμα στις λάσπες. 

Η βία είναι καθημερινότητα και τα ασυνόδευτα ανήλικα κινδυνεύουν καθημερινά. Ο βιασμός της τρίχρονης προσφυγοπούλας φέρνει για άλλη μια φορά στο φως τις συνθήκες φρίκης και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής  στο στρατόπεδο. Η καθημερινότητα των προσφύγων είναι αφόρητη, καθώς η τροφή είναι ελάχιστη, το κρύο "μπαίνει" από παντού, η κατάθλιψη συχνή και τα ξεσπάσματα απόγνωσης και βίας πυκνά και χωρίς τέλος. Είναι ώρα να εγκαταλειφθεί το ρατσιστικό δόγμα 'κάντε τους τη ζωή κόλαση για να μην έρχονται' που εφαρμόζει η κυβέρνηση και η ΕΕ εφαρμόζοντας την ρατσιστική συμφωνία με την Τουρκία”.

Επαναπροωθήσεις

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς επισκέφθηκαν τη Λέσβο ο Μητσοτάκης, ο Μηταράκης και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Πλακιωτάκης για να συγχαρούν την ακτοφυλακή, την ΕΛΑΣ και το Πολεμικό Ναυτικό για τη φύλαξη των συνόρων. Όπως σημείωσε ο Μητσοτάκης, οι αφίξεις έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 80% σε σχέση με το 2019. Ένα 80% που μεταφράζεται σε φόρο αίματος. Όπως αναφέρει το Aegean Boat Report, νορβηγική ΜΚΟ που καταγράφει τις αφίξεις και τις επαναπροωθήσεις βαρκών, μέσα στο 2020 κατέγραψε 321 περιπτώσεις επαναπροώθησης με 9741 θύματα, ενώ 3067 πρόσφυγες δεν τους έβαλαν καν σε βάρκες, αλλά σε σωσίβιες λέμβους στη μέση της θάλασσας!