Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
8 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν: Σαχζάτ-Παύλος για πάντα ζωντανοί

17/1/21, Συγκέντρωση μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Φωτό: Γιώργος Πίττας

Η αντιφασιστική συγκέντρωση μνήμης για την επέτειο των οκτώ χρόνων από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν την Κυριακή 17 Γενάρη στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα ήταν ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση: το κίνημα που έστειλε τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής στη φυλακή θα συνεχίζει αταλάντευτα τη δράση του ενάντια στον ρατσισμό και τους ντόπιους Τραμπ, για να δικαιωθούν όλα τα θύματα ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Για να πάρουν χαρτιά όλοι οι μετανάστες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να αποκτήσουν άσυλο και στέγη οι πρόσφυγες, να εμβολιαστούν τώρα όλοι οι πρόσφυγες στα καμπ και να πάνε όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. 

Στην πλατεία Μερκούρη, παρά τα απαράδεκτα αστυνομικά μέτρα, βρέθηκαν εργαζόμενοι και εργαζόμενες από τα νοσοκομεία, τα σχολεία, το ΥΠΠΟ, την καθαριότητα του Δήμου Αθήνας και άλλους χώρους, φοιτητές και φοιτήτριες σχολών της Αθήνας, η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “η Ενότητα”, η επιτροπή Ιρακινών προσφύγων, η Κοινότητα Καμερούν, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου διαμερίσματος Δήμου Αθήνας, δικηγόροι της πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, οι δημοτικές κινήσεις Ανοιχτή Πόλη και Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΟΡΜΑ.

Ακολούθησε πορεία αντιπροσωπείας των διαδηλωτών με το πανό μνήμης του Σαχζάτ Λουκμάν στους δρόμους του Πετραλώνων, η οποία έφτασε στην οδό Τριών Ιεραρχών, στο σημείο της δολοφονίας του από τους χρυσαυγίτες Στεργιόπουλο και Λιακόπουλο. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του Λουκμάν με υψωμένες γροθιές και αφέθηκαν λουλούδια στο κτίριο της οδού Τριών Ιεραρχών, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Σαχζάτ.


“Σαχζάτ-Παύλος για πάντα ζωντανοί, όλοι οι χρυσαυγίτες για πάντα φυλακή”, “δεν ξεχνάμε τον Σαχζάτ Λουκμάν, ναζηδες φονιάδες για πάντα στα κελιά”, “Ποτέ ξανά φασισμός”, “Χαρτιά για τους μετανάστες, σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες” ήταν κάποια από τα συνθήματα που ακούστηκαν, ενώ το λόγο πήραν αγωνιστές-τριες του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος.

Ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής κοινότητας, μετέφερε τις ευχαριστίες των γονέων του Λουκμάν προς τους διαδηλωτές και θύμισε πως η μητέρα του Λουκμάν είχε πει “έχασα το παιδί μου αλλά όταν ήρθα εδώ ένιωσα σαν να ήταν η οικογένεια μου εδώ.” “Η μάχη δεν τελείωσε” συνέχισε ο Τζ. Ασλάμ. “Μέσα στην πανδημία, στο λοκντάουν οι μετανάστες εργάτες περνάνε τρομερές δυσκολίες, συχνά δεν έχουν να φάνε. Ζητάμε να κλείσουν τα στρατόπεδα. Είναι χειρότερα από φυλακή. Οι μετανάστες εργάτες να πάρουν χαρτιά, να μπορούν να δουλέψουν κανονικά.” 

Ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη της ΧΑ έκανε μια αναδρομή στην πορεία του αντιφασιστικού κινήματος των τελευταίων 8 χρόνων μέσα και έξω από τα δικαστήρια. Έκλεισε τονίζοντας πως “πρέπει να παλέψουμε για να ξεριζωθούν οι μήτρες που είναι ικανές να ξαναγεννήσουν μια νέα ΧΑ όπως η ανοχή του ρατσισμού στην κοινωνία, η ανοχή όλων των μέτρων και νομοθετημάτων που περιορίζουν δικαιώματα και ελευθερίες που  περνάει η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία.”

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός-σκηνοθέτης. “8 χρόνια πριν με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης, των μπάτσων και των ΜΜΕ, η ΧΑ δολοφόνησε των Σ. Λουκμάν. Εννιά μήνες μετά δολοφόνησαν έναν εργάτη της τέχνης, τον Φύσσα. Σήμερα είναι στη φυλακή αλλά είμαστε αντιμέτωποι με την ίδια και πιο αυταρχική πολιτική του κράτους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαστε εδώ αρκετοί καλλιτέχνες μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.” 

Ο Σατζάτ από την Επιτροπή Ιρακινών Προσφύγων είπε πως οι πρόσφυγες “ζητάνε να πάνε τα παιδιά τους στα σχολεία. Δεν μπορούμε να πάμε στο νοσοκομείο. Η αστυνομία μας κυνηγάει παντού. Ζητάμε χαρτιά και στέγη. Φύγαμε από το Ιράκ για να μην μας σκοτώσουν. ήρθαμε εδώ για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας, για να σπουδάσουν. Ζητάμε τα δικαιώματα μας σαν πρόσφυγες”.

Η Κατερίνα Πατρικίου, γραμματέας του συλλόγου εργαζόμενων νοσοκομείου Άγιος Σάββας είπε με τη σειρά της πως “μέσα στην πανδημία δίνουμε μάχη ώστε τα εμβόλια και τα νοσοκομεία να είναι για όλους. Να μπουν πρόσφυγες και μετανάστες στο πρόγραμμα των εμβολιασμών. Πρέπει να κλείσουν τα στρατόπεδα και να έρθουν στις γειτονιές μας.”

“Εμείς που δουλεύουμε στο Υπουργείο Πολιτισμού αντιμετωπίζουμε μια σαρωτική λαίλαπα ιδιωτικοποιήσεων των μουσείων. Επειδή στον πολιτισμό το πρώτιστο πράγμα είναι η προστασία της μνήμης, θέλουμε να θυμίσουμε αυτόν τον αδικοχαμένο εργάτη”, είπε ο Θωμάς Κατσαρός. 

Η Μαρία Ανδρέου, εκπαιδευτικός από την ΕΛΜΕ Πειραιά, τόνισε πως “είναι πολύ σημαντικό να διεκδικήσουμε την επιστροφή των προσφυγόπαιδων στα σχολεία. Είναι από πέρσι εκτός εκπαίδευσης. Δεν γίνεται οι πιο ευάλωτοι να είναι έξω απο το εκπαιδευτικό σύστημα. Ζητάμε ανοιχτά σχολεία για όλους. 15 μαθητές ανά τμήμα. Καμία χαμένη χρονιά. Κανένα παιδί εκτός εκπαίδευσης.”

Δεν τελειώσαμε

Ακολούθησε ο Γιάννης Βερβεσός, φοιτητής από τους Μεταλλειολόγους του ΕΜΠ. “Οι φοιτητικοί σύλλογοι, η νεολαία, σωματεία και συνδικάτα, το αντιφασιστικό  και αντιρατσιστικό κίνημα δώσαμε μάχη για να καταδικαστεί η ΧΑ, αλλά δεν τελειώσαμε. Τώρα ξεκίνησε η πολλή δουλειά που η κυβέρνηση της ΝΔ  χρησιμοποιεί ακροδεξιά μορφώματα. Στο τέλος όμως θα τους τσακίσουμε” είπε μεταξύ άλλων. 

Τελευταίος πήρε το λόγο ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας. Θύμισε ότι στα Πετράλωνα είχε δεχθεί επίθεση και η μετανάστρια εργάτρια Κωσταντίνα Κούνεβα γιατί είχε αποφασίσει να συνδικαλιστεί και να παλέψει ενάντια στα αφεντικά. Τόνισε πως το αντιφασιστικό κίνημα πάλεψε ενάντια στους “δεσμούς αλληλεγγύης μεταξύ της αστυνομίας, του κρατικού μηχανισμού, της δικαιοσύνη και της ΧΑ”.  “Όμως δεν έχουμε τελειώσει τη μάχη με αυτούς τους θεσμούς” είπε. “Ο Μητσοτάκης ασκεί μαζί με την Ευρώπη Φρούριο μια δολοφονική ρατσιστική πολιτική, κλείνουν τα σύνορα και πνίγονται χιλιάδες μετανάστες στο Αιγαίο.Υπάρχουν λοιπόν και οι ντόπιοι Τραμπ, όπως ο Μηταράκης. Αυτοί που βάζουν τους πρόσφυγες σε άθλια στρατόπεδα όπως στον Καρά Τεπέ και κάνουν χιλιάδες επαναπροωθήσεις. Χαίρονται που κλείνουν τα σύνορα. Πανηγυρίζουν πάνω στα πτώματα των μεταναστών. Στείλαμε τη ΧΑ στη φυλακή αλλά δεν εφησυχάζουμε. Γιατί ο ρατσισμός είναι αυτός που τους στρώνει το δρόμο. Γι' αυτό είμαστε κομμάτι του διεθνούς κινήματος που συντονίζεται και διαδηλώνει στις 20 Μάρτη. 

Δημήτρης Δασκαλάκης

Το κίνημα ήταν πάντα μπροστά


Η Ένωση Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας συμμετέχει πάντα στις εκδηλώσεις μνήμης του Σ. Λουκμάν εδώ στα Πετράλωνα. Αποκορύφωμα ήταν η συμμετοχή των παιδιών του Μουσικού Λυκείου με τα μουσικά τους όργανα. Το κίνημα ήταν πάντα μπροστά. Όπως όταν ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Συρία, και τα παιδιά τους στα σχολεία μας. Τα υπερασπιστήκαμε ενάντια στους φασίστες. Η ΧΑ μπήκε φυλακή αλλά συνεχίζουμε μέχρι να εξαφανιστεί ο φασισμός.

Τάσος Δεμοίρος
ΔΣ Ένωσης Γονέων 3ης Δημοτικής Κοινότητας

 

Είμαστε εδώ για να παλέψουμε για το δίκιο όλων των ανθρώπων, είτε είναι από εδώ είτε από άλλες χώρες, γιατί αλλιώς δεν νοείται να λεγόμαστε άνθρωποι. 

Γιάννης Στάνκογλου
ηθοποιός

 

Ερχόμαστε κάθε χρόνο εδώ για να μην ξαναγίνουν τα ίδια. Ενωμένοι με όλους τους άλλους είμαστε εδώ για δουλειά. 'Ολοι μαζί Έλληνες, Αλβανοί, Πακιστανοί, βγάζουμε το ψωμί μας, βοηθάμε τις οικογένειες μας. Τα πράγματα είναι καλύτερα από τότε που μπήκε η ΧΑ στη φυλακή.

Γιασίρ Μαχμάντ
οικοδόμος, κάτοικος Πετραλώνων 

 

Είναι πολύ σημαντικό που γίνονται τέτοιες δράσεις. Εγώ με την καταδίκη της κατάλαβα ότι υπήρχε ένα τέτοιο έκτρωμα μέσα στη Βουλή, που το ψηφίζαμε. Βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι η ανοχή στη διαφορετικότητα. Το ότι η ίδια η δημοκρατία άφησε να μεγαλώσει ένα κόμμα που κατεδάφιζε όλες τις αρχές της είναι σοκαριστικό. 

Ζωή Ράγκου
μαθήτρια