Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Έβρος: “Θέλουμε αντιπλημμυρικά, όχι φυλακές προσφύγων”

10/2/20, Κοινή κινητοποίηση Ελλήνων και Τούρκων ενάντια στον φράχτη και τον ρατσισμό

Επένδυση στον ρατσισμό και όχι στην ασφάλεια των κατοίκων του Έβρου επιλέγει να κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την επέκταση ενός γιγάντιου στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Φυλάκιο στην Ορεστιάδα και του φράχτη στον Έβρο, την ώρα που με μία μπόρα, οι πλημμύρες κατέστρεψαν τα σπίτια και τις περιουσίες του κόσμου της περιοχής. 

“Κρατούσαν κρυφή την επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο, αλλά έγινε γνωστή επειδή ήταν αναγκασμένοι να την βγάλουν στην ΕΡΓΑΝΗ”, δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Μποτσίδης, μέλος ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ν. Έβρου. “Θέλουν να φτιάξουν μια νέα Μόρια με χιλιάδες πρόσφυγες στοιβαγμένους σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από την άλλη, ο φράχτης στον Έβρο αναγκάζει τους πρόσφυγες να περνούν μέσα από το Δέλτα του Έβρου. Είναι μια πολύ επικίνδυνη περιοχή με βάλτους με αποτέλεσμα πολλοί να χάνουν τη ζωή τους και να πνίγονται. Από κει κάνουν και τις επαναπροωθήσεις, πάλι με κίνδυνο της ζωής των προσφύγων.

Καταστροφές

Δίνουν τόσα λεφτά σε αντιπροσφυγικά σχέδια, ενώ αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν γίνει πουθενά σε όλο τον νομό και δεν έχουν καθαρίσει τα ρέματα. Η τελευταία πλημμύρα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, αλλά δεν ήταν τα έντονακαιρικά φαινόμενα η αιτία. Ο κόσμος σε πολλά χωριά κόντεψε να πνιγεί, χάθηκαν περιουσίες, μέχρι και ο φράχτης του αεροδρομίου έπεσε από την ορμή του νερού. Οι φωτιές τα τελευταία χρόνια έκαψαν μεγάλες εκτάσεις στο δάσος της Δαδιάς και στα Λουτρά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάτι να κρατήσει τα νερά από τις βροχές. Εθνικός κίνδυνος δεν είναι οι πρόσφυγες όπως λένε και ντόπιοι παράγοντες, αλλά οι πλημμύρες, ο κορονοϊός, η φοβερή ανεργία”.

“Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ορεστιάδα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι. Ανοικτά σύνορα, αλληλεγγύη των λαών Ελλάδας Τουρκίας ενάντια σε Μητσοτάκη και Ερντογάν. Επικίνδυνοι είναι οι ιδεολογικοί συγγενείς του Τραμπ, όχι οι κατατρεγμένοι των πολέμων, της φτώχειας και του ρατσισμού”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης.