Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Καρά Τεπέ: Επικίνδυνη συγκέντρωση μολύβδου

Καρά Τεπέ, Γενάρης 2021

Χωρίς καν να δίνει στη δημοσιότητα τα λεπτομερή επιστημονικά αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Εθνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), η κυβέρνηση έσπευσε να αρνηθεί τις κατηγορίες περί επικίνδυνης αυξημένης συγκέντρωσης μολύβδου στο έδαφος πάνω στο οποίο έχει στηθεί ο προσφυγικός καταυλισμός του Καρά Τεπέ.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου(ΥΜΑ) μιλάει για “αποτελέσματα ανάλυσης δειγμάτων που ελήφθησαν από το έδαφος, η οποία διεξήχθη με βάση τα διεθνώς χρησιμοποιούμενα επιστημονικά πρωτόκολλα” χωρίς όμως να τα δημοσιεύει! Τα αποτελέσματα αυτά “εστάλησαν στο Υπουργείο στις 8.12.2020” σύμφωνα με το ΥΜΑ, αλλά ο υπουργός άφησε να περάσει ενάμισης μήνας μέχρι να ενημερώσει, αδιαφορώντας για την Υγεία αλλά και το δικαίωμα στην ενημέρωση των προσφύγων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΜΑ “Όλα τα δείγματα εντός οικιστικής περιμέτρου (δηλ. τα 11) είχαν δεδομένα συγκέντρωσης μόλυβδου κάτω από τα διεθνή όρια για οικιστική χρήση.” 

Κόψε-ράψε

Το Υπουργείο δεν μπαίνει καν στον κόπο να πει σε ποια διεθνή όρια αναφέρεται. Όπως όμως αναφέρει και η ανακοίνωση των γιατρών χωρίς σύνορα, σύμφωνα με όλα “τα σημερινά στοιχεία δεν υπάρχει κάποιο ασφαλές επίπεδο έκθεσης σε μόλυβδο”. Η κυβέρνηση  για μια ακόμα φορά κόβει και ράβει τα επιστημονικά συμπεράσματα στα μέτρα των πολιτικών της επιλογών. Το ρόλο του ράφτη αυτή τη φορά παίζει ο Μηταράκης. 

Η έκθεση μέσω της κατάποσης και της εισπνοής είναι προφανές πως δεν είναι ίδια για έναν ενήλικα που έρχεται σε σχετικά μικρή άμεση επαφή με το μολυσμένο έδαφος και για τα μικρά παιδιά του καταυλισμού, που παίζουν καθημερινά μέσα στα χώματα κατά την πολύμηνη διαμονή τους και τα οποία είναι ούτως ή άλλως πιο ευάλωτα. Η υψηλή συγκέντρωση μολύβδου στο έδαφος μπορεί λοιπόν να είναι επικίνδυνη ακόμα και αν είναι κάτω από τα οποιαδήποτε επιτρεπτά όρια στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση. 

Τα αντίστοιχα όρια συγκέντρωσης στο αίμα είναι οι μοναδικοί δείκτες όσον αφορά την πραγματική έκθεση στο δηλητηριώδες μέταλλο. Ενώ για τους ενήλικες είναι στα 10 μικοργραμμάρια ανά δεκατόλιτρο για μια έγκυο γυναίκα και για τα μικρά παιδιά είναι στο μισό. 

Η κυβέρνηση πρέπει λοιπόν να δώσει άμεσα τη δυνατότητα στους πρόσφυγες του καταυλισμού να κάνουν τεστ ώστε να βεβαιωθούν για την κατάσταση τους. Εξίσου άμεσα πρέπει να επιτρέψει σε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από αυτό και τα άλλα στρατόπεδα που εν μέσω πανδημίας αποτελούν ούτως ή άλλως υγειονομικές βόμβες δεδομένων των συνθηκών. Όλες οι ιατρικές οδηγίες αναφέρουν την απομάκρυνση από την πηγή του μολύβδου ως πρώτο απαραίτητο βήμα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες μετρήσεις έγιναν από την ΕΑΓΜΕ. Πρόκειται για το παλιό ΙΓΜΕ του οποίου η συρρίκνωση και διάλυση ξεκίνησε επί Σύριζα και συνεχίζεται με ζήλο από τη ΝΔ που βάζει τις βάσεις για την ιδιωτικοποίηση μέσα από τις αυξανόμενες αναθέσεις σε τρίτους. Η “επανίδρυση του ΙΓΜΕ” όπως λένε οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, ως ινστιτούτου με πραγματικό ερευνητικό ρόλο, με αρκετό προσωπικό και υποδομές κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων είναι απαραίτητη για να μην εξαρτάται η διαφάνεια επιστημονικών μελετών από τις ανάγκες του κάθε Μηταράκη αλλά και για τη διασφάλιση της δημόσιας Υγείας. 

Η κούρσα των εξοπλισμών στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη και για την ειρήνη στην περιοχή αλλά και για την Υγεία όλων μας. Ο μόλυβδος που παραμένει για δεκαετίες στα εδάφη των πεδίων βολής είναι ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο τα όπλα τους μπορούν να σκορπάνε το θάνατο.