Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
ΣΑΡΔΕΛΕΣ: Στις 20 Μάρτη θα δείξουμε ότι είμαστε πολλοί

Φλωρεντία, Νοέμβρης 2019

Στην Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε ο Αντρέα Γκαρέφα, συντονιστής του Κινήματος 6000Sardine για το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα στην Ιταλία και τις 20 Μάρτη.  

Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε καταρχάς για το κίνημα 6000Sardine;

To κίνημά μας ξεκίνησε στις 14 Νοέμβρη 2019 σαν απάντηση στην εκλογική καμπάνια των φασιστών της Λέγκας του Βορρά στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Ήρθαν μετά από την εκλογική επιτυχία τους στην Ούμπρια λέγοντας πως θα κέρδιζαν και εδώ. Εμείς αποφασίσαμε να κατέβουμε στο δρόμο μαζικά. Βάζοντας τα σώματα μας στο δρόμο ως φυσική, ορατή και απτή μορφή αντίστασης σε αυτή την επίθεση. Διαλέξαμε αυτό τον τρόπο για να δείξουμε πως ό,τι και να έλεγαν οι φασίστες και τα κανάλια ήμασταν η μεγάλη πλειοψηφία. Δείχναμε έτσι στους φασίστες πως δεν είχαν σε καμία περίπτωση κερδίσει. Χτίσαμε πάνω σε ένα κύμα ενθουσιασμού προοδευτικών και αριστερών ανθρώπων χωρίς να βάλουμε στενά ιδεολογικά όρια. Ο στόχος μας ήταν να σπάσουμε την ηττοπάθεια. Η Λέγκα τελικά έχασε, πράγμα πολύ σημαντικό γιατί αλλιώς θα μπορούσαν να είχαν ρίξει την κυβέρνηση και να έχουν έρθει στην εξουσία σε εθνικό επίπεδο. Διαλέξαμε το όνομά μας από την γνωστή εικόνα που δείχνει πολλά μικρά ψάρια να σχηματίζουν ένα μεγάλο και να παίρνουν στο κυνήγι τον θηρευτή τους. 

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ιταλία;

Την περασμένη εβδομάδα το πλοιάριο Open Arms διέσωσε 158 πρόσφυγες που κινδύνευαν στο δρόμο τους για τις ιταλικές ακτές και κατευθύνοταν προς κάποιο ιταλικό λιμάνι. Αυτό έγινε δυνατό γιατί την περασμένη χρονιά ακυρώθηκαν τα λεγόμενα διατάγματα Σαλβίνι των κλειστών συνόρων και λιμανιών που αποτελούσαν ανασχετικό παράγοντα για όποιον σκεφτόταν να περάσει στην Ευρώπη από την Ιταλία. Αυτό είναι ένα καλό βήμα. Ήρθε ως αποτέλεσμα και της δράσης του κινήματος και της μεγάλης διαδήλωσης της 14ης Δεκέμβρη το 2019. Δεν ήταν εύκολο. Το Δημοκρατικό κόμμα αναγκάστηκε να το κάνει κάτω από την πίεση του κόσμου. Η κατάσταση που ισχύει τώρα όμως συνεχίζει να μην είναι ικανοποιητική. Πρέπει να σπάσουμε τη λογική σύμφωνα με την οποία δεν μπορούμε να ασχοληθούμε και με τους πρόσφυγες επειδή έχουμε τα προβλήματά μας με την πανδημία. 

Ποια είναι κατάσταση του αντιρατσιστικού κινήματος και τί σας οδήγησε στο να συμμετέχετε φέτος στον διεθνή συντονισμό για τις 20 Μάρτη;

Υπάρχουν πολλές αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις στην Ιταλία. Είναι μια χώρα με μεγάλη αντιφασιστική παράδοση. Τη χρονιά που πέρασε βρεθήκαμε αρκετές φορές μαζί στους δρόμους μέσα από το περσινό κίνημα Black Lives Matter το οποία προσπαθήσαμε να φέρουμε και στην Ιταλία. Έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να φτιαχτεί ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο στο οποίο να μπορούν να συμμετέχουν άτομα αλλά και οργανώσεις με μόνο κριτήριο την αντίθεση τους στο φασισμό. 

Στις 20 Μάρτη θα δείξουμε σε οποιονδήποτε προσπαθεί να κερδίσει κόσμο στις ιδέες του φασισμού ότι είμαστε πολλοί, είμαστε οργανωμένοι παγκόσμια και αποφασισμένοι. Αυτή είναι μια αδιαπραγμάτευτη μάχη και είναι πολύ σημαντικό που την δίνουμε συντονισμένοι. Από τη στιγμή λοιπόν που μας έγινε πρόσκληση θα ήταν πολύ περίεργο να μην συμμετέχουμε σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία.