Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Λέσβος: Όχι στον ρατσιστικό αποκλεισμό των παιδιών

4/2, Πρόσφυγες με το μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ στο πανεκπαιδευτικό συλαλλητήριο

Όσο και αν προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της στο ρόλο του πυροσβέστη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπεύθυνη για τις εξάρσεις ρατσιστικών επεισοδίων. Είτε αυτές γίνονται από “αγανακτισμένους” γονείς, όπως στο Ιππείο της Λέσβου ενάντια σε εννιά προσφυγόπουλα που προορίζονταν να μαθητεύσουν στο Γυμνάσιο του χωριού αλλά αποκλείστηκαν με πρόσχημα την πλαστότητα της ηλικίας τους, είτε από μπάτσους στο Παρανέστι της Δράμας.  Δικά της ακροδεξιά στελέχη όπως ο Βορίδης είναι που στο παρελθόν μιλούσαν για “μαντράχαλους που το παίζουν έφηβοι” ή όπως ο Άδωνις που έλεγε “να τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη”. Ο ρατσισμός όμως δεν αποτελεί προνόμιο μεμονωμένων στελεχών της. Το δόγμα “να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας” δεν προερχόταν από κάποιο τυχαίο τοπικό στέλεχος αλλά από τον ίδιο τον πρώην αρχηγό της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά που προσπαθεί σήμερα να νεκραναστηθεί πατώντας πάνω στις ρατσιστικές πολιτικές του Μητσοτάκη.


Λέσβος

Την προηγούμενη βδομάδα το δημοτικό συμβούλιο Μυτιλήνης, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη αποφάσισε την έγκριση μια νέας κλειστής δομής στο νησί. Για να παρθεί η απόφαση χρειάστηκε να αποκλειστούν οι πρόεδροι της δημοτικής ενότητας Λουτρόπολης Θερμής με τη δικαιολογία ότι εφόσον δεν είχε οριστεί η ακριβής τοποθεσία της δομής δεν είχαν λόγο να ψηφίσουν.

Σε συνέχεια των αντιδράσεων που προκάλεσε αυτή η αντιδημοκρατική κίνηση, οι 16 δημοτικοί σύμβουλοι που υπερψήφισαν, έβγαλαν ανακοίνωση όπου παριστάνουν τους προοδευτικούς απέναντι σε αυτούς που όπως λένε καταφεύγουν “σε πατριωτικές κορώνες”. Προσπαθούν να πείσουν πως οι ίδιοι “επιχειρούν να βάλουν ‘φρένο' σε φαινόμενα σαν αυτά που διαδραματίστηκαν στο σχολείο του Ιππείου”. Στην πραγματικότητα όμως η νομιμοποίηση κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης από όπου τα παιδιά δεν θα μπορούν καν να βγαίνουν για να πάνε στο σχολείο δεν βάζουν φρένο αλλά δίνουν γκάζι στο ρατσισμό και σε κάθε επίδοξο φασίστα. Οι ρατσιστικοί αποκλεισμοί που μιμούνται το απαρτχάιντ δεν πολεμούν, αντίθετα καλλιεργούν τον ρατσισμό.

 Η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου καταγγέλλει σε ανακοίνωση της πως “Η ρατσιστική εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των προσφύγων είναι το χαρτί που παίζει για να αποπροσανατολίσει από την αποτυχία της στη διαχείριση της πανδημίας που κοστίζει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Ο περιφερειάρχης Μουτζούρης για άλλη μια φορά κάλυψε τους ακροδεξιούς και τους φασίστες που επιχειρούν να βγουν ξανά μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση με δηλώσεις όπως ‘οι Έλληνες έχουν ξεχωριστό DNA'”. 

Στις κραυγές των ακροδεξιών ο Μουτζούρης είχε απαντήσει νωρίτερα με συγκατάβαση λέγοντας “να φύγουν, να φύγουν”. Αργότερα σε συνέντευξή του στο stonisi.gr προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντας πως “δεν υπάρχει ελληνικό DNA”. Είχε όμως ήδη δώσει τροφή σε αυτούς που κατηγορούν, απειλούν και ζητούν την απομάκρυνση της καθηγήτριας των αγγλικών του σχολείου γιατί είχε πει στους μαθητές το αυτονόητο. Η εκπαιδευτικός υποστηρίζει ότι επιτελούσε το εκπαιδευτικό της έργο και καθήκον όπως αυτά ορίζονται από το πρόγραμμα του υπουργείου παιδείας. Δηλώνει αποφασισμένη να κινηθεί νομικά εναντίον όσων την προπηλάκισαν την απείλησαν και την συκοφάντισαν στο χώρο εργασίας της. “Δεν είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζω τέτοιου είδους απειλές.” είπε. “Όμως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι εκπαιδευτικοί δεν γίνεται να έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αποφάσισα να υπερασπιστώ την αξιοπρέπεια όπως πάντα. Πρόσφατα, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, διαβάσαμε στην τάξη ένα κείμενο που μας έστειλε ειδικά για αυτήν τη μέρα το Υπουργείο Παιδείας. Αργότερα έγινα δέκτης προσβολών τύπου “φιλοεβραία” λες και ήταν προσβολή. Το σχολείο βάλλεται από μια μερίδα ανθρώπων αλλά τα μηνύματα συμπαράστασης που δέχομαι από παλιούς και νέους μαθητές αλλά και γονείς είναι πολλά. Με την στάση μας και την πράξη μας προσπαθούμε "να μην αφήσουμε καμία χαραμάδα ανοιχτή", όπως αναφέρει το μήνυμα του υπουργείου, "που θα επιτρέψει την αναβίωση του φασισμού, του ναζισμού, του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας'”.

Δέκτης χυδαίων προσβολών έγινε και ο διευθυντής του σχολείου όμως, επειδή δέχτηκε τους εννέα μαθητές στο σχολείο. Χαρακτηριστικό των ψευδών ειδήσεων που επιστρατεύουν οι ακροδεξιοί είναι το ζήτημα της ηλικίας των παιδιών. Τα εννιά αυτά παιδιά, πέντε αγόρια και τέσσερα κορίτσια που υποτίθεται πως ήταν εικοσιπεντάχρονοι, είναι παιδιά που διαπιστευμένα έχουν γεννηθεί μεταξύ 2005 και 2008 κάποια εκ των οποίων πήγαιναν ήδη σχολείο στο πρώτο Γυμνάσιο Λέσβου σύμφωνα με τον διευθυντή.

Ανακοίνωση εξέδωση η ΕΛΜΕ Λέσβου όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως “Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας και καταγγέλλουμε απερίφραστα τον διασυρμό που υπέστησαν o Διευθυντής και τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Ιππείου. Στεκόμαστε στο πλευρό του Συλλόγου Διδασκόντων και του Δ/ντή του Γυμνασίου Ιππείου όπως κάθε εργαζόμενος με δημοκρατική συνείδηση και δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε βήμα του Συλλόγου στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών... λειτουργούν εδώ και 5 χρόνια ΤΥΖΕΠ και ΔΥΕΠ σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας, από τα οποία έχουν περάσει αρκετές εκατοντάδες μαθητές/τριες δικαιούχοι διεθνούς προστασίας. Σε αυτή τη διαδικασία δεκάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας έχουν στηρίξει και πλαισιώσει αυτές τις λειτουργίες με ευαισθησία και υπευθυνότητα. Η σχολική καθημερινότητα είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά που διαμένουν στην Ελληνική επικράτεια...”

Η ΚΕΕΡΦΑ Λέσβου καλεί “το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, τα σωματεία, τους φοιτητές και τους μαθητές, τις δημοτικές κινήσεις, να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στη κυβέρνηση, τον Μηταράκη και την Κεραμέως. Να σταθούμε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και να απομονώσουμε την σκοταδιστική ρατσιστική εκστρατεία για τον αποκλεισμό των παιδιών από το δικαίωμα στην εκπαίδευση.”