Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Παλεύουμε για να κλείσουν τα “γκέτο”

Η ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων σε αντιφασιστική διαδήλωση στην Αργυρούπολη τον Νοέμβρη 2018

Μια πολύ πλούσια, τόσο σε παρουσίες όσο και σε περιεχόμενο, διαδικτυακή εκδήλωση για την οργάνωση της διεθνούς μέρας δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 20 Μάρτη πραγματοποίησε την Κυριακή 7/2 η ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων. Ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η συμμετοχή εκπαιδευτικών της περιοχής. Όλοι όσοι μίλησαν τόνισαν την βαρβαρότητα των στρατοπέδων όπου κρατούνται οι πρόσφυγες και των αποκλεισμών των προσφυγόπουλων από τα σχολεία και την ανάγκη να παλέψουμε ενάντια στις νέες δομές κλειστού τύπου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. 

“Κάθε χρονιά όλο και περισσότερος κόσμος, όλο και περισσότερες χώρες στηρίζουν την διεθνή αντιρατσιστική κινητοποίηση στις 20 Μάρτη” είπε η Χρύσα Δουζένη. “Έτσι φέτος έχουμε μια μεγάλη αντιρατσιστική ομπρέλα, από τη Ν. Ζηλανδία και την Αμερική μέχρι την Πορτογαλία όπου οι φασίστες έγιναν τρίτο κόμμα αλλά και την Ιταλία με το κίνημα των Σαρδελών. Σε τοπικό επίπεδο πρόκειται για μια ξεκάθαρη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  που με αφορμή την πανδημία κλιμακώνει την πολιτική της ενάντια στους πρόσφυγες”. 

Για την δράση της μέσα στο σχολείο όπου εργάζεται μίλησε η Τζένη Σιούτη, εκπαιδευτικός από το 2ο γυμνάσιο Ηλιούπολης: “To 2011 είχαμε ανεβάσει μια παράσταση με τίτλο 'Ελπίδας και Αλληλεγγύης γωνία'. Ως υπεύθυνη, δέχτηκα απειλές από φασιστικούς κύκλους στην περιοχή. Αλλά με τη στήριξη των γονιών, του Συλλόγου των εκπαιδευτικών και πολλών αντιφασιστών της γειτονιάς, ανεβάσαμε την παράσταση και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, η δράση αυτής της ομάδας κέρδισε τη στήριξη των παιδιών και μεγάλης μερίδας γονέων”. Έκλεισε την ομιλία της λέγοντας πως “σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαίο να παλέψουμε για να κλείσουνε τα γκέτο όπως αυτά του Καρά Τεπέ και της Μαλακάσας. Να μπουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, να έχουν δωρεάν σίτιση και πλήρη υγειονομική περίθαλψη, δωρεάν μεταφορά στα σχολεία. Να παλέψουμε όμως για να γίνουν και οι αναγκαίοι μαζικοί διορισμοί μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων αυτών των εκπαιδευτικών αναγκών”.

Η Λιάνα Μαΐλη, παιδίατρος και τέως πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, μίλησε για την εμπειρία της ως γιατρός σε στρατόπεδα προσφύγων. “Στη Λέρο χάρη στο δίκτυο αλληλεγγύης των ντόπιων η κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων στη δομή του ΠΙΚΠΑ ήταν πολύ καλή. Λίγους μήνες μετά, αυτή η δομή έκλεισε με υπουργική απόφαση. Στην άλλη δομή, στο hotspot η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Το στρατόπεδο ήταν φτιαγμένο πάνω στη θάλασσα. Οι προδιαγραφές ήταν για 1200 άτομα αλλά ζούσαν πάνω από 3000. Όλα τα παιδιά ήταν γεμάτα από τσιμπήματα ψύλλων. Το φαρμακείο ήταν άδειο. Γάλα προβλεπόταν μόνο για τα μωρά έως έξι μηνών”. “Οι συνάδελφοι μας, οι δάσκαλοι, οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, οφείλουν να πάρουν θέση”. 

“Τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα που συγκρούεται με την επιθετική πολιτική της κυβέρνησης ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση”, είπε ο Στέλιος Γιαννούλης, ταμίας Συλλόγου Εκπαίδευσης Α' Βάθμιας Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, και συνέχισε λέγοντας ότι “αυτή η πολιτική συνδυάζεται με τον ρατσιστικό αποκλεισμό των προσφυγόπουλων από τα σχολεία. Είναι ενδεικτικό ότι η δήμαρχος Χαλκίδας ανέφερε ότι υπήρχε δέσμευση από το Υπουργείο ότι αυτά τα παιδιά δεν θα πάνε στο σχολείο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες πόλωσης η διεθνής μέρα δράσης στις 20 Μάρτη και η οργάνωσή της μέσα από τα σωματεία γίνεται ακόμα πιο σημαντική”. “Είναι φοβερό ότι στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια έχουμε δει μια μαζική παρουσία προσφύγων και μεταναστών. Είναι σύμμαχοι μας και εμείς από την πλευρά μας ζητάμε να έχουν, πέρα από την εκπαίδευση, πρόσβαση στην Υγεία και σε αξιοπρεπή στέγαση. Οι κοινοί μας αγώνες είναι η δύναμη για να κερδίσουμε όλα τα αιτήματα μας απέναντι στην κυβέρνηση και μπορούμε να το καταφέρουμε”. 

Η κυβέρνηση μιμείται το απαρτχάιντ

«Η εκπαίδευση που παρέχεται στα παιδιά των προσφύγων έως τώρα στα σχολεία δεν είναι ικανοποιητική καθώς είναι αποκλεισμένα και δεν είναι μαζί με τα ελληνόπουλα. Τώρα όμως δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Η κυβέρνηση μιμείται το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ» είπε ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος και στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία μιας εκπαίδευσης απαλλαγμένης από το ρατσισμό για παιδιά ντόπιων και μεταναστών σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον ενώ η Άννα Στάμου πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας στάθηκε στο ότι “η κατάσταση που επικρατεί αποτελεί κρατική πολιτική”. 

Η Γιώτα Μαρρέ, πρόεδρος της Ζ' ΕΛΜΕ μίλησε για τις προσπάθειες των εκπαιδευτικών να υποδεχτούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία αλλά και τις ολιγωρίες και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας που καταλήγουν να αφήνουν τα παιδιά εκτός. Ο Κώστας Αμοριανός, αντιπρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων Ηλιούπολης μίλησε για τη σημασία της ενημέρωσης των γονέων ενώ ο Γιάννης Σηφακάκης από το κεντρικό συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ είπε πως “ζούμε σε μια χώρα που η πλειοψηφία του κόσμου είναι ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό. Το έδειξε αυτό η ιστορική καταδίκη της ΧΑ. Αυτή τη διάθεση πρέπει να οργανώσουμε και για τις 20 Μάρτη, για να δείξουμε ξανά τη δύναμη μας και να τσακίσουμε την επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση. Ήμασταν με τους πρόσφυγες στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, πρέπει να είμαστε σαν ΚΕΕΡΦΑ στην απεργία των νοσοκομείων στις 16 Φλεβάρη, πρέπει να είμαστε όλοι στις εξορμήσεις στα στρατόπεδα την επόμενη βδομάδα”. 

H Εύη Καβαλάρη προέδρος του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 10ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης μίλησε για το διήμερο αντιφασιστικής δράσης που είχε διοργανωθεί στο σχολείο πριν από δύο χρόνια στις 19-20 Μάρτη και εξέφρασε την πρόθεση του συλλόγου να επαναλάβει αυτήν την κίνηση και φέτος. 

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις παρεμβάσεις της φοιτήτριας ΕΜΠ Γεωργίας Σακελλάρη, της Σίτσας Καραμπάτη από την παράταξη Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι, της Κατερίνας Ζαμαρία, γενικής γραμματέα του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αθήνας-Πειραιά, του Φώτη Χρυσουλάκη, διευθυντή του 4ου Λυκείου Ηλιούπολης, της Αλεξάνδρας Κανέλλου από το διαπολιτισμικό λύκειο Ελληνικού, του Διονύση Πανταζόπουλου από την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων και του Γιώργου Κοντόσταυλου, ιδιωτικού εκπαιδευτικού και πρώην δημάρχου Καισαριανής.   

Στο τέλος της σύσκεψης οι παρευρισκόμενοι δεσμεύτηκαν να προωθήσουν το ψήφισμα στα αντίστοιχα σωματεία τους και έθεσαν ως επόμενο σταθμό για την ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων Προαστίων τις εξορμήσεις αυτή την Κυριακή στα στρατόπεδα προσφύγων.