Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Χαλκίδα: «Θα γκρεμίσουμε όσους ουρανούς χρειαστεί» - «Καλοδεχούμενα τα προσφυγόπουλα»

Ιούλης 2016, Σχολείο προσφύγων υπό την αιγίδα της ΕΛΜΕ Εύβοιας

Μια πλούσια σε συμμετοχή και περιεχόμενο διαδικτυακή εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι ΕΛΜΕ Εύβοιας, η El Camino-Ανοιχτή Δράση Αλληλεγγύης και η ΚΕΕΡΦΑ ως απάντηση στη ρατσιστική επιλογή του δημοτικού συμβουλίου Χαλκίδας να αποκλείσει τα προσφυγόπουλα από τα σχολεία της περιοχής. Τη συζήτηση συντόνισε η Εύα Ιλιάδη, εκπαιδευτικός στην Ε’΄ΕΛΜΕ Αθήνας.

Πρώτη πήρε το λόγο η Χαρά Νίκα, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ευβοίας. “Έχει περάσει ένας χρόνος που τα 800 παιδιά της δομής της Ριτσώνας είναι αποκλεισμένα από την εκπαίδευση. Ως πολίτες της Χαλκίδας αισθανόμαστε ντροπή και οργή για την απαράδεκτη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι ο φοβικός ρατσιστικός λόγος που άρθρωσε δεν μας εκφράζει. Όταν το 2016 εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες στη Ριτσώνα κάτω από άθλιες συνθήκες, η ΕΛΜΕ Εύβοιας και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας πραγματοποιήσαμε πολλές δράσεις με στόχο να γίνουν ορατοί στην πόλη. Μαζί οργανώσαμε ένα μουσικό γλέντι στο κέντρο της πόλης όπου φέραμε δύο πούλμαν με πρόσφυγες. Πολύ γρήγορα δράσαμε εθελοντικά ως σωματείο και οργανώσαμε απογευματινά μαθήματα σε δημόσια σχολεία ώστε να γίνουν αυτά τα παιδιά ορατά στην πόλη. Όλα τα παιδιά της δομής της Ριτσώνας είναι σήμερα εγγεγραμμένα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως θεσμικοί τοπικοί άρχοντες με την ανοχή, αν όχι με τη στήριξη. Εμείς, το σωματείο θα γκρεμίσουμε όσους ουρανούς χρειαστεί προκειμένου όλα τα παιδιά να είναι καλοδεχούμενα στα σχολεία μας.”

Η Ντίνα Γκαρανέ από τη Γ’΄ΕΛΜΕ Αθήνας τόνισε πως οι διάφορες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει τον τελευταίο καιρό πυροδοτούνται από τις ρατσιστικές πολιτικές της κυβέρνησης. Θύμισε ότι το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δώσει μεγάλες μάχες για την ισότιμη και πλήρη ένταξη όλων των παιδιών στην εκπαίδευση από τη δεκαετία του ‘90 αλλά και από το 2015.

“Όταν πληροφορηθήκαμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αναλάβαμε δράση. Πραγματοποιήσαμε μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο κρατώντας πλακάτ και ενημερώνοντας τον κόσμο για τη σημασία της πρόσβασης στην εκπαίδευση για όλους” είπε ο Νίκος Γιακουμάκης, μέλος της El Camino και εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια. “Στόχος μας είναι αυτά τα παιδιά να έρθουν στα σχολεία, να ενταχθούν στις κοινωνίες μας. Για εμάς δεν υπάρχουν μαθητές-πρόσφυγες παρά μονάχα παιδιά. Σταθήκαμε και θα σταθούμε απέναντι σε όποιον τοπικό άρχοντα προωθεί το ρατσισμό και αποκλείει παιδιά. Τα αντανακλαστικά όλων των αλληλέγγυων ομάδων και των φορέων λειτούργησαν άμεσα. Ανυπομονούμε για τις 20 Μάρτη, να βρεθούμε όλοι μαζί ενωμένοι στους δρόμους κάτω από το σύνθημα 'Χαλκίδα η πόλη της Αλληλεγγύης'”.

Αντισώματα στον ρατσισμό

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πέπη Παπαδημητρίου συντονίστρια εκπαίδευσης της δομής Ριτσώνας και μίλησε εκτενώς για τις εμπειρίες των προσφυγόπουλων. “Πριν κάποιους μήνες» είπε «τα παιδιά διαδήλωσαν μέσα στη δομή κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ που έλεγαν 'θέλουμε σχολείο'. Τα σχολεία της Χαλκίδας χάνουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αυτά τα παιδιά και τον πολιτισμό τους. Για τον ιό που κρατάει τα υπόλοιπα παιδιά από το σχολείο βρέθηκε εμβόλιο. Για αυτό που κρατάει τα παιδιά της Ριτσώνας μακριά από τις τάξεις και είναι πιο νόσηρό δεν υπάρχει εμβόλιο αλλά υπάρχουν αντισώματα. Είμαστε όλοι εμείς που ορθώνουμε το ανάστημα μας ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία.»

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Χρήστος Αλεξίου, συντονιστής εκπαίδευσης Ριτσώνας. Μίλησε για την  έλλειψη μέτρων από την κυβέρνηση για την ασφάλεια και την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών που στην περίπτωση των προσφυγόπουλων είναι απόλυτη. «Τα παιδιά της Ριτσώνας δεν μπήκαν ποτέ ούτε στις κανονικές ούτε στις ψηφιακές τάξεις. Μάλιστα το Υπουργείο Παιδείας τους ζήτησε αρχικά ως προϋπόθεση να έχουν αρνητικό τεστ covid-19 τη στιγμή που δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο υγειονομικής προστασίας για αυτά τα παιδιά που είναι θύματα των ανταγωνισμών και της συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας». Στη συνέχεια ενημέρωσε για την νέα περίφραξη «νατοϊκού τύπου» που θα εγκατασταθεί στη δομή μετατρέποντας την σε κλειστό κέντρο κράτησης. «Την ίδια στιγμή» συμπλήρωσε «η κυβέρνηση μας τρολάρει καθώς στον νόμο για την αξιολόγηση των σχολείων που πέρασε στον θεματικό άξονα ‘ενταξιακή εκπαίδευση' αξιολογεί τα σχολεία στην υποστήριξη για την ένταξη των παιδιών προσφύγων!. Ποιοι ; Αυτοί που θα έπαιρναν με επιείκεια ένα ολοστρόγυλλο μηδενικό». «Όμως όσοι αγωνιζόμαστε είμαστε πολλοί και θα γίνουμε περισσότεροι» είπε κλείνοντας.

Έπειτα μίλησε η Λένα Αλτίνογλου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας στο Ιππείο της Λέσβου που στοχοποιήθηκε πρόσφατα από ακροδεξιούς, γιατί υποστήριξε την ένταξη των προσφυγόπουλων στο σχολείο της. «Αυτό που ζήσαμε ήταν μια ενορχηστρωμένη απαξίωση του σχολείου ως θεσμού αλλά και της δουλειάς μας… Έχουν φουντώσει την κοινωνία με ψέματα αλλά πρέπει να σταθούμε στο ποια μεριά έχει δίκιο. Δεν θα πάμε στα ΚΥΤ να κάνουμε μάθημα. Δεν θα αφήσουμε να γίνουν αόρατα μέσα στα σχολειά μας. Είναι δικαίωμα του καθενός να γράψει το παιδί του». «Η σημερινή συζήτηση μου δίνει πάρα πολλή δύναμη» είπε τελειώνοντας την τοποθέτηση της.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος ο οποίος μίλησε για τη σημασία της αλληλεγγύης και της έμπρακτης στήριξης όσων παλεύουν αλλά και τον βαθιά παιδαγωγικό χαρακτήρα που αποκτά ο συνδικαλιστικός λόγος όταν αυτός τίθεται στην υπηρεσία της υπεράσπισης των πιο αδύναμων παιδιών και ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωσταντίνου για να τονίσει μεταξύ άλλων τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει η 20 Μάρτη και λόγω του διεθνούς της χαρακτήρα αλλά και επειδή μπορεί να αποτελέσει το σημείο συνάντησης όλων των τοπικών αντιστάσεων και της οργής των προσφύγων και όσων αγωνίζονται ενάντια στη ρατσιστική ατζέντα της κυβέρνησης.