Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πλ. Αμερικής: Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, στη φυλακή οι ναζί

20/2, Αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής. Φωτό: Γ. Πίττας

 

Αντιφασιστική-αντιρατσιστική συγκέντρωση-εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 20/2 στην Πλατεία .Αμερικής – ακριβώς ένα μήνα πριν από τη Διεθνή μέρα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό στις 20 Μάρτη. Ακολούθησε πικετοφορία στους γύρω δρόμους που κατέληξε μέσω Φωκίωνος Νέγρη στην πλ. Κυψέλης.

Δεκάδες κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου, της Κοινότητας του Καμερούν, της Κατάληψης Πάτμου και Καραβία, του Στεκιού Αλληλεγγύης Κυψέλης, «Μυρμήγκι», με κεντρικά αιτήματα: «Όχι στην προκλητική αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Παπαβασιλείου, στη φυλακή οι νεοναζί, ανοιχτές γειτονιές σε πρόσφυγες και μετανάστες, όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία».

Τέσσερις μήνες μετά την ιστορική καταδίκη της ΧΑ ο χρυσαυγίτης Παπαβασιλείου καταδικασμένος σε κάθειρξη έξι ετών για τη δολοφονική του δράση στις γειτονιές της πλατείας Αμερικής και του Άγιου Παντελεήμονα αποφυλακίστηκε πριν ακόμα καθαρογραφεί η απόφαση της δίκης της Χ.Α. Είχε καταδικαστεί επίσης για τον εμπρησμό, στις 13/5/2013 στην πλατεία Αμερικής, του μπαρ «Cointreau» που ανήκε σε μετανάστη από το Καμερούν. «Ποτέ ξανά φασισμός, Solidarite avec les immigres, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά, εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» ήταν κάποια από τα συνθήματα που φωνάχτηκαν στην πικετοφορία που με χαμόγελα υποδέχτηκε ο κόσμος στους δρόμους των Πατησίων και της Κυψέλης. 

Οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στις 20 Μάρτη για την οποία μοιράστηκε υλικό τυπωμένο σε διάφορες γλώσσες. Νωρίτερα στη συγκέντρωση, το λόγο πήραν ο Μοντέστε, πρόεδρος της Κοινότητας Καμερούν, ο Καπί, πρόεδρος της Κοινότητας Γουινέας, ο Χοσάμ εκπρόσωπος των προσφύγων από το Ιράκ, ο Γρηγόρης Τσαρδανίδης από το «Μυρμήγκι», ο πρόεδρος της Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας Μπάμπης Κόκλας, η Φύλλια Πολίτη από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ, ο Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος από την πολιτική αγωγή στη δίκη της Χ.Α, ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός που συμμετείχε στην ταινία Amerika Square. Το παρών έδωσαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και Μαίρη Μαυρή Βαβαγιάννη και αγωνιστές από κινήσεις της αριστεράς.

«Προτού να καθαρογραφτεί η απόφαση, το δικαστήριο που έκρινε την αίτηση αναστολής του Παπαβασιλείου -χωρίς να είναι σε θέση να διαβάσει το σκεπτικό με το οποίο καταδικάστηκε και το σκεπτικό με το οποίο δεν του δόθηκε ανασταλτική δύναμη στην έφεσή του από την απόφαση του Οκτώβρη- έρχεται και πετάει στα σκουπίδια μια δικαστική απόφαση που προέκυψε μετά από 5,5 χρόνια δίκης» τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης στον χαιρετισμό του. «Τον βγάζει έξω από την φυλακή ενώ έκτος από την κάθειρξη έξι ετών για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση 27 μηνών αμετάκλητα για εμπρησμό και έχει παραπεμφθεί για πρόκληση σωματικών βλαβών ενάντια σε αντιφασίστες στη μοτοπορεία του Σεπτεμβρίου του 2012. Έχουμε χρέος να απαιτήσουμε να σταματήσει η υπονόμευση της δικαστικής απόφασης και να μην υπάρξει άλλη αποφυλάκιση, να κλείσει η κυβέρνηση τα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης, να αποζημιωθούν τα θύματα της Χ.Α, να συλληφθούν οι φυγόδικοι». 

«Η αποφυλάκιση-ντροπή του Παπαβασιλείου προσβάλει όλο τον δημοκρατικό κόσμο. Η Γ’ ΕΛΜΕ έχει δώσει μεγάλους αγώνες διαχρονικά ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό αλλά θέλει πολύ αγώνα ακόμη» τόνισε ο Μπάμπης Κόκλας. «Στην περιοχή μας ζούνε πολλά παιδιά μεταναστών και προσφύγων και μπήκαμε μπροστά για τα ζητήματα εκπαίδευσής τους. Αυτή η κυβέρνηση δεν έστειλε καθηγητές για να στηρίξουν τα τμήματα υποδοχής στις σχολικές μονάδες. Δεν μπορεί να στέλνονται καθηγητές για τα προσφυγόπουλα, Γενάρη μήνα. Σαν Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας θα συμμετέχουμε στο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Μάρτη».

Γειτονιές κοινού αγώνα

«Δεν θέλουμε του ναζί στις γειτονιές μας. Μας φαίνεται απαράδεκτη η απόφαση για πρόωρη αποφυλάκιση. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για γειτονιές που θα είναι τόπος κοινού αγώνα και αλληλεγγύης ώστε να μην αφήσουμε το ρατσιστικό και το ναζιστικό δηλητήριο να ξαναγεννηθεί. Να μην αφήσουμε να υπάρξουν πισωγυρίσματα. Να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ενωτικά γι’ αυτόν τον σκοπό» τόνισε ο Γρηγόρης Τσαρδανίδης από το «Μυρμήγκι».   

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 20 Μάρτη κάλεσε ο Μοντέστε, πρόεδρος της κοινότητας Καμερούν που μίλησε στα γαλλικά, απαιτώντας χαρτιά, πρόσβαση στα νοσοκομεία, να μπούνε τα παιδιά στα σχολεία, να σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης, να ξαναγυρίσει ο δράστης των φασιστικών επιθέσεων στην φυλακή. «Η σημερινή συγκέντρωση ενδιαφέρει όλες τις κοινότητες των μεταναστών, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να πολεμήσουμε τον φόβο» τόνισε ο Καπί που ζήτησε ενός λεπτού σιγή για τον Μουμίν, μετανάστη από τη Γουινέα που έχασε την προηγούμενη μέρα τη ζωή του στον Ευαγγελισμό. «Ευχαριστούμε την ΚΕΕΡΦΑ που είναι δίπλα μας, ευχαριστούμε τις κοινότητες από την Αφρική που σήμερα βρίσκονται εδώ. Θα συνεχίσουμε μαζί μέχρι να νικήσουμε» τόνισε ο Χοσάμ, εκπρόσωπος των προσφύγων από το Ιράκ. 

«Όταν το χειμώνα 2015-16 φτιάχναμε την ταινία Αmerika Square, ήταν η περίοδος αμέσως μετά το καλοκαίρι της αλληλεγγύης στο Αιγαίο» τόνισε ο Βασίλης Κουκαλάνι . «Όταν ο κόσμος έφευγε σωρηδόν από τη Συρία, όταν ο κόσμος πνιγόταν και όλοι οι αιτούντες άσυλο ερχόταν στην Ελλάδα. Κλείσανε τα σύνορα μετά από λίγο, δεν αφήνανε τον κόσμο να περάσει, τον έκλεισαν στα καμπ – και από τότε επικρατεί μια άθλια κατάσταση που θα συνεχιστεί αν εμείς δεν κάνουμε κάτι. Τότε αφηγηθήκαμε μια ιστορία που ήταν γύρω από αυτήν την πλατεία. Ένας σύριος πρόσφυγας με το παιδί του που θέλει να πάει μπροστά, μια αφρικανή που έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και δεν μπορεί να πάρει ιθαγένεια. Καταγράψαμε την ιστορία της ποικιλομορφίας αυτής της πόλης, όπως την κατανοούσαμε τότε.  Σήμερα χαίρομαι που αυτή η πλατεία έχει τον δικό της χαρακτήρα, ένα χαρακτήρα πολύχρωμο και διεθνιστικό». 

«Η κυβέρνηση -απέναντι στην ολική της αποτυχία της να διαχειριστεί την πανδημία και πρόσφατα την κακοκαιρία, την ίδια στιγμή που νομοθετεί ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία– ένα όπλο έχει για να γυρίσει την οργή του κόσμου μακριά από την ίδια, τον ρατσισμό» τόνισε η Φύλλια Πολίτη. «Μια κυβέρνηση που συναγελάζεται με πλούσιους βιαστές, που περνάνε ώρες στις δεξιώσεις και τα σαλόνια τους και που εκμεταλλεύονται παιδιά, τα πιο αδύναμα παιδιά. Τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών που οι πολιτικές τους βάζουν στο περιθώριο και μας λένε μετά ότι κινδυνεύουμε από αυτά ενώ κινδυνεύουμε από την ίδια και τους φίλους της. Ενάντια σε αυτήν την κυβέρνηση παλεύουμε μαζί με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που απεργούν ενάντια στις περικοπές και τις απολύσεις, μαζί με τα σωματεία και τις γυναίκες που διαδηλώνουν στην φετινή απεργιακή 8 Μάρτη, και όλοι μαζί διεθνώς στις 20 Μάρτη ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό».