Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20 Μάρτη - Διεθνής μέρα δράσης ενάντια σε ρατσισμό και φασισμό

Στις 20 Μάρτη κινήματα από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα διαδηλώσουν στις πρωτεύουσες και σε άλλες πόλεις ενάντια στον ρατσισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς. Ακτιβιστές και ακτιβίστριες από αυτά τα κινήματα στέλνουν αγωνιστικά μηνύματα για την προετοιμασία αυτού του διεθνούς συντονισμού.

 
 

Στη Βρετανία, η κυβέρνησή έχει διαχειριστεί την πανδημία καταστροφικά. Έχουν πεθάνει 100.000 άνθρωποι. Οι δυσανάλογοι θάνατοι των μαύρων και των εθνικών μειονοτικών είναι τρομακτικά μεγάλη. Αυτό έχει αναδείξει τον βαθύ θεσμικό ρατσισμό του πολιτικού συστήματος. Οι φασίστες και η ακροδεξιά έχουν αποτραπεί από μαζικές καμπάνιες, αλλά η εντατικοποίηση του κρατικού ρατσισμού από το υπουργικό συμβούλιο του Τζόνσον βοηθά αυτές τις δυνάμεις να αναπτυχθούν.

Η Ημέρα του ΟΗΕ κατά του Ρατσισμού και η συντονισμένη δράση πολλών χωρών και κινημάτων έρχεται σε μια βαθιά πολωμένη στιγμή για τους αντιρατσιστές σε όλο τον κόσμο. Εδώ στη Βρετανία, το SUtR καλεί από κοινού την ημέρα δράσης μαζί με την συνομοσπονδία των συνδικάτων TUC. Πρέπει να ενωθούμε σε μια ισχυρή επίδειξη αντιρατσιστικής δύναμης σε μια σημαντική ημέρα για την οικοδόμηση ενός κόσμου ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Weyman Bennett, 
συνιδρυτής Stand Up To Racism (Βρετανία)

 

Θυμάμαι τα φρικτά πράγματα που άκουσα και είδα στη Βραζιλία που έκαναν δυνατή την άνοδο του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρο. Αυτό τώρα εξαπλώνεται παντού, πιο πρόσφατα με τα αναπτυσσόμενα ακροδεξιά κόμματα στο ισπανικό κράτος και την Πορτογαλία. Δεν είναι σύμπτωση, αλλά πολιτικό σχέδιο. Χρειαζόμαστε έναν ενωμένο διεθνή αγώνα ενάντια σε αυτήν την παγκόσμια απειλή. Γι'αυτό η Βαρκελώνη και πολλές άλλες πόλεις εδώ θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις στις 20 Μάρτη.

Μαρία Ντάντας, 
UCFR - Ενότητα κατά του φασισμού και του ρατσισμού (Καταλονία) / Βραζιλιάνες ενάντια στο Μπολσονάρο

 

 

Η Ιταλία αποτελεί μια πύλη προς την Ευρώπη και διαδραματίζει βασικό ρόλο στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική. Η εσωτερική πολιτική της χώρας έχει συνέπειες τόσο στη Μεσόγειο όσο και για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Θέλουμε να βάλουμε τον σεβασμό για τον άνθρωπο πάνω από τα έθνη και το χρώμα του δέρματος. Οι φασίστες και οι ρατσιστές σε όλο τον κόσμο δείχνουν αλληλεγγύη μεταξύ τους. Ήρθε η ώρα να τους σταματήσουμε με αντίστοιχη, αν όχι μεγαλύτερη, δύναμη. Η μόνη πόρτα που πρέπει να κλείσει είναι αυτή που θέλουν να περάσουν οι φασίστες και οι ρατσιστές. Γι 'αυτό και εμείς μαζί εκεί!

# 6000Σαρδέλες (Ιταλία)

 

Ο Herbert Kickl, πρώην υπουργός Εσωτερικών του φασιστικού Κόμματος Ελευθερίας (FP) μίλησε σε μία διαδήλωση αρνητών του κορονοϊού όπου είπε: «Θα βγω από τους τοίχους του κοινοβουλίου και θα συμμετάσχω στην διαδήλωση». Προφανώς το βλέπει σαν μια ευκαιρία για να σχηματίσουν μια φασιστική πτέρυγα στους δρόμους.

Στην Πλατφόρμα για μια Ανθρώπινη Πολιτική Ασύλου υποστηρίζουμε πως χρειάζεται ένα ευρύ ενιαίο μέτωπο που θα περιλαμβάνει όλες τις αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις. Μια βασική πρόκληση για τους αντιρατσιστές σε πολλές χώρες είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την απειλή και τις διαιρέσεις που δημιουργεί ο ρατσισμός και η δεξιά και να αντιταχθούμε στις απόπειρες των φασιστών και της ακροδεξιάς να κεφαλαιοποιήσουν πάνω σε αυτά. Η ΚΕΕΡΦΑ στην Ελλάδα μας δείχνει το δρόμο. Η Ημέρα δράσης των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ρατσισμού και το διεθνές δίκτυο που οργανώνεται γύρω της είναι κρίσιμα προς αυτή την κατεύθυνση.

David Albrich,
Plattform fur eine menschliche Asylpolitik (Αυστρία)

 

Στην Πολωνία οι φανταστικές διαδηλώσεις για το δικαίωμα στην έκτρωση έχουν υπονομεύσει την υποστήριξη της ακροδεξιάς. Οι φασίστες προσπάθησαν - ανεπιτυχώς - να τις διακόψουν. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τι είδους απειλή αποτελούν αυτοί οι βίαιοι φασίστες. Η κυβέρνηση καυχιέται ότι εδώ και χρόνια δεν επιτρέπει στους πρόσφυγες να μπουν στη χώρα. Η ρατσιστική της προπαγάνδα οδηγεί σε βίαιες επιθέσεις εναντίον των εθνικών μειονοτήτων. Κάθε επιτυχία για τους φασίστες και τους ρατσιστές σε μια χώρα, τους ενισχύει και σε άλλες, κάθε ήττα τους αποδυναμώνει. Γι' αυτό η διεθνής απάντηση είναι ζωτικής σημασίας. Ας συμμετάσχουμε όλοι!

Andy Zebrowski,
Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi – Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό (Πολωνία)

 

 

Η ρατσιστική βία έχει αυξηθεί δραστικά στη Γερμανία. Αυτοί που δίνουν πυρομαχικά στους δράστες με τη ρατσιστική και μισαλλόδοξη ρητορική τους κάθονται στα γερμανικά κοινοβουλευτικά έδρανα. Στόχος του Aufstehen gegen Rassismus είναι να σταματήσουμε το AfD και να γκρεμίσουμε τις αντιδημοκρατικές πολιτικές του. Η εναλλακτική μας λύση είναι η αλληλεγγύη! Ειδικά μέσα σε συνθήκες πανδημίας. Γι 'αυτό συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού ενάντια στους αποκλεισμούς, τον στιγματισμό, την Ισλαμοφοβία, τον αντισημιτισμό, το μίσος κατά των Ρομά και κάθε άλλο είδους ρατσισμού!

Christine Buchholz, 
Aufstehen gegen Rassismus -  Παλεύουμε ενάντια στο Ρατσισμό (Γερμανία)

 

 

Στην Πορτογαλία γιορτάσαμε το τέλος της δικτατορίας πριν από σαράντα επτά χρόνια. Τώρα το Φασιστικό Κόμμα, είναι τρίτη πολιτική δύναμη. Είναι ένα ακραίο δεξιό κόμμα με  κοινοβουλευτική έδρα, το οποίο έχει χτίσει τη δημοτικότητά του πάνω στην καταδίωξη των μειονοτήτων. Είμαστε ενωμένοι εδώ για να πούμε: Δεν θα περάσουν! 

Ρίτα,
Plataforma Antifascista Lisboa e Vale do Tejo, Αντιφασιστική Πλατφόρμα, Λισαβόνα και Βάλε ντο Τέχο (Πορτογαλία)

 

 

Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια απειλή από το αναπτυσσόμενο κίνημα της “λευκής ανωτερότητας” και την ακροδεξιά όπως φανερώνουν οι επιθέσεις εναντίον των καταπιεσμένων μειονοτήτων και η εισβολή στο Καπιτώλιο. Φαίνεται ότι ο Τραμπισμός δυστυχώς δεν θα τελειώσει με την προεδρία του Τραμπ. Είναι επείγουσα η ανάγκη να ενωθούμε τώρα για να σταματήσουμε την άνοδο του ρατσισμού, του φασισμού και του μίσους. Θα ξεσηκωθούμε στις 20 Μάρτη για να στείλουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης κατά του ρατσισμού και του φασισμού σε όλα τα διεθνή κινήματα.

Elise Bryant & Virginia Rodino, 
United Against Hate (ΗΠΑ)

 

«Στη Δανία αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα για τις μειονότητες, ειδικά για τους πρόσφυγες που είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και των δεξιών κομμάτων. Η Δανία θέλει να ανακαλέσει τις άδειες παραμονής 900 Σύριων. Το ρατσιστικό Δανικό Λαϊκό Κόμμα καταρρέει και είναι πολύ αδύναμο αλλά πολλές πολιτικές του έχουν υιοθετηθεί από τα κυρίαρχα κόμματα. Ταυτόχρονα, ένα νέο ακροδεξιό κόμμα αναπτύσσεται και αγγίζει το 10% στις δημοσκοπήσεις. Στις 20 Μάρτη φέρνουμε μαζί αντιρατσιστές, εθνικές μειονότητες, συνδικάτα και φίλους προσφύγων σε διαδηλώσεις στην Κοπεγχάγη, το Ώρχους και την Οντένσε».

Λένα Γιούνκερ,
Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τις διακρίσεις (Δανία)