Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20Μ - Όλοι στους δρόμους: Στην τελική ευθεία

Πακιστανοί εργάτες ετοιμάζονται για τη διαδήλωση της 20 Μάρτη. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι ετοιμασίες για τη μεγάλη διεθνή αντιρατσιστική και αντιφασιστική κινητοποίηση της 20 Μάρτη στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις. Τοπικές επιτροπές της ΚΕΕΡΦΑ, μαζί με μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων, συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις και παρέμβηκαν στις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου 13-14 Μάρτη σε 43 γειτονιές, και σε 6 πάρκα την καθαρή Δευτέρα όπου ο κόσμος είχε βγει για τα κούλουμα. 

Όπως και στη μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση της 11 Μάρτη, όπου είχε συμμετάσχει με πανό “Ανοίξτε τα σύνορα”, έτσι και σε όλες τις γειτονιές που ο κόσμος βρισκόταν σε αναβρασμό ενάντια στην αστυνομική βία αλλά και όλη την πολιτική της κυβέρνησης, η ΚΕΕΡΦΑ έφερε το μήνυμα του διεθνούς ξεσηκωμού ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, και σύνδεσε τη μάχη ενάντια στην αστυνομική βαρβαρότητα με τη μάχη για τα δικαιώματα των προσφύγων/ισσών και των μεταναστών/τριών. Το σύνθημα των νέων υλικών με τα οποία η ΚΕΕΡΦΑ προπαγανδίζει στην τελική ευθεία τις διαδηλώσεις της 20 Μάρτη είναι “Να σώσουμε ζωές από τις δολοφονικές επιθέσεις Μητσοτάκη – Χρυσοχοΐδη”.

“Στο στρατόπεδο του Σχιστού δουλεύουμε με 2-3 παιδιά με τα οποία έχουμε επαφή. Τους εφοδιάζουμε με υλικά της ΚΕΕΡΦΑ και φτιάχνουμε μαζί ένα προπαγανδιστικό βιντεάκι – κάλεσμα για τη διαδήλωση, σε περσικά, αγγλικά και προσπαθούμε και αραβικά για να το διακινήσουν και ηλεκτρονικά. Είναι τα παιδιά που είχαν κατέβει και στις 8 Μάρτη και τώρα κατεβαίνουν διεκδικώντας χαρτιά και δουλειά γιατί κυριολεκτικά δεν μπορούν να ζήσουν. Οργανώνουμε το κατέβασμά τους με πούλμαν από τον δήμο Κερατσινίου”, είπε η Ελένη από την ΚΕΕΡΦΑ Πειραιά. “Στο νέο στρατόπεδο της Μαλακάσας οι πρόσφυγες οργανώνονται. Έχουν επιλέξει εκπροσώπους από κάθε μια γλωσσική ομάδα και οι εκπρόσωποι συνεργάζονται μεταξύ τους για την οργάνωση της συμμετοχής. Μέλη της ΚΕΕΡΦΑ μέσα στο στρατόπεδο, πρόσφυγες από το Καμερούν, διακινούν το υλικό για την 20 Μάρτη. Η αστυνομία και οι εταιρίες σεκιούριτι του στρατοπέδου προσπαθούν να διακόψουν την πολιτική συζήτηση λέγοντας ότι δεν επιτρέπεται να είμαστε εκεί γι' αυτό και η ΚΕΕΡΦΑ θα συνεχίσει απαρέγκλιτα και μετά το συλλαλητήριο της 20 Μάρτη να παρεμβαίνει ώστε να σπάσει η απομόνωση”, περιγράφει ο Θάνος από την ΚΕΕΡΦΑ Ν. Ιωνίας. Η Δήμητρα από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης συμπληρώνει: “Στο στρατόπεδο του Βαγιοχωρίου, το οποίο βρίσκεται μια ώρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, οργανώσαμε παρέμβαση το περασμένο Σαββατοκύριακο. Έχει εκατοντάδες πρόσφυγες, πολλές οικογένειες από διάφορες χώρες. Πολλοί είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που δεν έχουν πάρει ακόμα τα χαρτιά τους. Έχουν ξανακατέβει στη διαδήλωση του Ιούνη, το Refugees Lives Matter, και οργανώνουν να κατέβουν και στις 20 Μάρτη”.

“Την Κυριακή φτιάξαμε πανό με Πακιστανούς από τη γειτονιά μας για να κατεβάσουμε κοινό μπλοκ της τοπικής Πακιστανικής Κοινότητας με την ΚΕΕΡΦΑ. Είχε προηγηθεί μάζεμα 15 ατόμων και αυτοί τώρα κάνουν ειδοποιήσεις στη γειτονιά. Επιπλέον οι πρόσφυγες από τον ξενώνα αιτούντων άσυλο στον Ρέντη καταγγέλλουν τις άθλιες συνθήκες και τον συνωστισμό που επικρατεί στον ξενώνα, την έλλειψη γιατρών και εμβολιασμού, το γεγονός ότι οι συνεντεύξεις τους έχουν προγραμματιστεί για το 2023. Έχουν στείλει στην ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας δυο επιστολές που έχουμε δημοσιεύσει. Θέλουν να κατέβουν μαζικά στη διαδήλωση του Σαββάτου”, περιγράφει η Κατερίνα από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας. 

“Κάναμε τρεις εξορμήσεις, στην Αχαρνών, στην πλ. Αμερικής και στο Πεδίον του Άρεως. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή από μετανάστριες από το Καμερούν, με τις οποίες είχαμε οργανώσει και τη συμμετοχή της κοινότητάς τους στις 8 Μάρτη, καθώς επίσης και από πρόσφυγες. Στο πεδίο του Άρεως μοιράσαμε και στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί ενάντια στην καταστολή και συνεχίσαμε στο πάρκο, όπου έχει πολύ κόσμο, ντόπιους και μετανάστες. Πουθενά ούτε μια αρνητική κουβέντα. Την προηγούμενη Κυριακή υπήρχε πολύς ενθουσιασμός για την 8 Μάρτη και παρατηρήσαμε τον ίδιο ενθουσιασμό και για τις 20 Μάρτη! Οι ντόπιοι φαίνονταν έξαλλοι με τις εικόνες φρίκης από τα στρατόπεδα και το προσφυγικό”, τόνισε η Σταυρούλα από την ΚΕΕΡΦΑ Κυψέλης.

Νέες εξορμήσεις οργανώνονται μέσα στην εβδομάδα στις γειτονιές και στα στρατόπεδα, ενώ ο κατάλογος των σωματείων που στηρίζει και καλεί στη διαδήλωση, 3μμ στην Ομόνοια και στις άλλες πόλεις, μεγαλώνει.