Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
20Μ - Όλοι στους δρόμους: Γαλλία - 200 συλλογικότητες στο πλευρό των “Χωρίς Χαρτιά”

Το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας, Αλήθειας και Αλληλεγγύης συσπειρώνει συλλογικότητες των οικογενειών των δολοφονημένων, τραυματισμένων και ακρωτηριασμένων από τη βιαιότητα και τα εγκλήματα της αστυνομίας και των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Η Πορεία Αλληλεγγύης αποτελείται από τις συλλογικότητες των Χωρίς Χαρτιά και τις συλλογικότητες πάλης για την ιθαγένεια όλων, που κινητοποιήθηκαν γύρω από τις 4 Πράξεις (σ.σ: Πράξεις ονομάζονταν οι κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων, από όπου πήραν και το όνομά τους οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις των Χωρίς Χαρτιά) από τον Μάη του 2020. 

Ιδιαίτερα γύρω από την πανεθνική κινητοποίηση των Χωρίς Χαρτιά, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2020 από τον νότο, τον βορρά, τη δύση και την ανατολή της χώρας και συνέκλινε στις 17 Οκτώβρη σε μια διαδήλωση στο Παρίσι με πάνω από 50 χιλιάδες κόσμο. Από εκείνη τη μέρα, οι Χωρίς Χαρτιά πολλών πόλεων οργανώθηκαν σε συλλογικότητες (στη Μασσαλία, τη Λυόν, τη Ρεν, το Στρασβούργο, το Μονπελιέ, τη Γκρενόμπλ, τη Ρουέν, το Αμιέν, τη Νίκαια) σε σύνδεση με τα δίκτυα των αλληλέγγυων που συνάντησαν κατά μήκος των σχεδόν 100 δράσεων που έγιναν στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης, καθώς και σε συντονισμό με τις παλιότερες συλλογικότητες των Χωρίς Χαρτιά στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και στη Λιλ.

Ρατσιστική ρητορική

Μέσα σε λίγες ημέρες, το κάλεσμα για τις διαδηλώσεις της 20 Μάρτη σε όλη τη Γαλλία υπογράφτηκε από 200 οργανώσεις, συλλογικότητες, συνδικάτα, κινήσεις και πολιτικά κόμματα! Από την αρχή της πανδημίας, ο Μακρόν έχει αφήσει 90 χιλιάδες ανθρώπους να πεθάνουν από την ασθένεια αυτή και, αντί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των εργαζόμενων στην Υγεία, η κυβέρνηση πολλαπλασίασε τη ρητορική, τις ενέργειες και τα νομοσχέδια ενάντια στους μετανάστες και τις μετανάστριες, στους μουσουλμάνους και τις μουσουλμάνες, στους άνεργους και τις άνεργες, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στους κατοίκους των λαϊκών γειτονιών. Οι υπουργοί της κυβέρνησης συμμετέχουν στα τηλεοπτικά παράθυρα μαζί με την ακροδεξιά και διαγωνίζονται ποιος μπορεί να φέρει καλύτερα σε πέρας μια αυταρχική και ρατσιστική πολιτική, προετοιμάζοντας με αυτή την κατεύθυνση τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές που θα γίνουν σε έναν χρόνο και που προβλέπονται αηδιαστικές. 

Μπροστά σε μια τέτοια απειλή η πλευρά μας πρέπει να οργανωθεί! Αυτό είναι το διακύβευμα της φετινής 20 Μάρτη στη Γαλλία, για την οποία όλες οι αντιρατσιστικές δυνάμεις έχουν κληθεί να κινητοποιηθούν. Μόνο ένα μαζικό και αποφασισμένο αντιρατσιστικό μέτωπο, που αποτελείται από το σύνολο τις τάξης μας, μπορεί να σηκώσει αυτή τη μάχη. Με τα ίδια προτάγματα, των ίσων δικαιωμάτων, οι συλλογικότητες ενάντια στην ισλαμοφοβία θα κινητοποιηθούν και στις 21 Μάρτη. Η Πορεία Αλληλεγγύης θα βρίσκεται στο πλευρό τους. Κρυμμένη πίσω από την απαγόρευση κυκλοφορίας, μαζί με τα εργοδοτικά συνδικάτα και μια αστυνομία που κατέστηλε σκληρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 2020, η εξουσία κάνει ό,τι μπορεί για να μας εμποδίσει να διαδηλώσουμε μαζικά, Αλλά οι φεμινιστικές διαδηλώσεις της 7 και 8 Μάρτη, οι καταλήψεις των θεάτρων που αυτή τη στιγμή πολλαπλασιάζονται στη Γαλλία και οι συλλογικότητες των Χωρίς Χαρτιά που συνεχίζουν να οργανώνονται δείχνουν ότι μπορούμε να κλιμακώσουμε τον αγώνα.

Ματιέ Παστόρ,
Πορεία Αλληλεγγύης, A2C