Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
“Άσυλο, στέγη, χαρτιά για όλους” - αντήχησε παντού στις 20 Μάρτη

20/3, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Ένα μεγάλο πολύχρωμο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό ποτάμι διέσχισε τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας για τη Διεθνή Μέρα Δράσης ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό, το Σάββατο 20 Μάρτη. 

Από νωρίς το μεσημέρι στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ ανταποκρίθηκαν με τα πανό τους οι πρόσφυγες από τα κάμπ της Μαλακάσας και του Σχιστού αλλά και από τον ξενώνα του Ρέντη, Ιρακινοί πρόσφυγες, οι κοινότητες του Μπαγκλαντές, του Πακιστάν και του Καμερούν και η Εθνική Ομοσπονδία Φοιτητών Τζαμού και Κασμίρ. Μαζί τους, οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό με το πανό της αντικαπιταλιστικής κίνησης “Καμαριέρα”, οι εκπαιδευτικοί της Γ’, Ε’ ΕΛΜΕ και της Ν. Σμύρνης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ. Σάββας, οι εργαζόμενοι στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, η Ανατρεπτική Συσπείρωση Ηθοποιών καθώς και η Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή. Τη συγκέντρωση στα Χαυτεία πλαισίωσαν και φοιτητικοί σύλλογοι Μεταλλειολόγων και ΑΣΚΤ, φοιτητές/τριες από το πρόγραμμα Erasmus, φοιτητές/

τριες του ΠΑΔΑ, οι μαθητές/τριες Anticapitalista, το ΣΕΚ, η ΟΡΜΑ, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και η ΟΚΔΕ Σπάρτακος καθώς και τα δημοτικά σχήματα Ανοιχτή Πόλη από την Αθήνα και το Άνω Κάτω στο Καλαμάκι.

Στα Χαυτεία ηχούσαν πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ομιλίες τα συνθήματα “ανοίξτε τα σύνορα – ανοίξτε τις πόλεις”, “freedom – azanti”, και “πες το δυνατά, πες το καθαρά, οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι” μια στα ελληνικά, μια στα αγγλικά ή στα γαλλικά. 

Από την εξέδρα πρώτος πήρε τον λόγο ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής: “Είμαστε εδώ κάθε χρονιά, αλλά τώρα είμαστε εδώ για πρώτη φορά μετά την ιστορική νίκη της 7 Οκτωβρίου που έστειλε τη ΧΑ στη φυλακή. Είμαστε εδώ γιατί καμία δικαστική απόφαση δεν είναι αρκετή για να τελειώνουμε με το ρατσισμό και το φασισμό. Γιατί δεν γίνεται να μιλάμε για αντιφασιστικό αγώνα και να μην τον ενσαρκώνουμε με την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες που οι κυβερνήσεις τούς καταδικάζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Γιατί οι ίδιοι αστυνομικοί που τρομοκρατούν στις πλατείες είναι αυτοί που τραμπουκίζουν στα hotspot και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.”

Η Ναχίντ Χουσεϊνί, προσφύγισσα απο το στρατόπεδο της Μαλακάσας είπε μεταξύ άλλων πως “Θέλουμε εκπαίδευση για τα παιδιά, για τους ενήλικες και κυρίως για τις γυναίκες πολλές από τις οποίες είναι αγράμματες. Δώστε μας μια ευκαιρία να είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας. Θέλουμε καλύτερη περίθαλψη και υποδομές. Χρειαζόμαστε ασφάλεια μέσα στα καμπ. Θέλουμε δουλειές και χαρτιά για να μπορούμε να μετακινηθούμε μέσα στην χώρα γιατί είμαστε αντιμέτωποι με δύο περιορισμούς: τα χαρτιά και τον κορονοϊό. Σήμερα σας ευχαριστούμε που μας δίνετε τη δυνατότητα να είμαστε ελεύθεροι μαζί σας εδώ”. 

Η Στέλλα Μπελιά, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Κορυδαλλού και εκ μέρους της ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητας Ουράνιο Τόξο θύμισε πως “σαν εκπαιδευτικοί σταθήκαμε μπροστά σε όλους τους φασίστες που προσπάθησαν να εμποδίσουν τα παιδιά των μεταναστών και των προσφύγων να μπουν στα σχολεία. Συνεχίζουμε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση που προσπαθεί να κάνει τα σχολεία αδιάβατα για όλα τα παιδιά, που προσπαθεί να καταστήσει ανύπαρκτο το δημόσιο, δωρεάν σχολείο.” “Σαν ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητα” συνέχισε “ ξέρουμε πως όπως τα κινήματα βρέθηκαν ενωμένα μπροστά στη δίκη της ΧΑ, στο ξεκίνημα της δίκης του Ζακ και στις 8 Μάρτη, έτσι και τώρα πρέπει να συνεχίσουμε ενωτικά ενάντια στις διακρίσεις, για την τελική ισότητα.”

Η Ντόλις Ντοφάκ απο την Κοινότητα Καμερουνέζων στην Ελλάδα είπε πως “είμαστε πολλοί, δεν έχουμε καν πρεσβεία. Ζητάμε χαρτιά και δουλειές. Δεν μπορούμε να πάμε στο νοσοκομείο. Θέλουμε να αναγνωριστούν τα παιδιά μας που έχουν γεννηθεί εδώ, να τους δοθεί μόνιμη άδεια παραμονής, θέλουμε πρόσβαση στην Υγεία”.

Ακολούθησε ο Βασίλης Κουκαλάνι, ηθοποιός, μέλος του ΣΕΗ. “Είναι μια μέρα που ενώνει όλες τις διεκδικήσεις των τελευταίων μηνών για δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία σε ένα μέτωπο: το αντιρατσιστικό. Τα σωματεία που τα έχουν διεκδικήσει αυτά βρίσκονται σήμερα εδώ. Στο Ιράν σήμερα είναι πρωτοχρονιά. Είναι μια μέρα γιορτινή και εύχομαι να μας βρει ενωμένους, στους δρόμους στο κέντρο της δράσης” είπε και στη συνέχεια απηύθυνε μήνυμα αλληλεγγύης στα περσικά. 

Βάρβαρη κυβέρνηση

“Είμαστε εδώ απέναντι σε μια βάρβαρη κυβέρνηση που στέλνει τους μπάτσους στους πρόσφυγες αλλά και ενάντια στις μάχες που δίνουμε στα νοσοκομεία” είπε ξεκινώντας ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός και πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων Αγ. Σάββα. “Παλεύουμε για ανοιχτά νοσοκομεία για όλο τον κόσμο και για τους πρόσφυγες. Έχουμε τεράστια ιστορία σαν υγειονομικοί στο αντιρατσιστικό κίνημα. Μπορούμε να σταματήσουμε τα εγκλήματα που κάνουν, από τα σύνορα μέχρι τις ΜΕΘ. Ενωμένοι, απεργιακά και αντιρατσιστικά”. 

“Όταν δεν έχει χαρτιά ένας εργάτης, δεν έχει δικαιώματα, δεν έχει σεβασμό. Θέλουμε λοιπόν χαρτιά. Θέλουμε να κλείσουν τα ρατσιστικά κέντρα στην Αμυγδαλέζα, την Κόρινθο, τη Λέσβο και το Παρανέστι. Μαζί με όλες τις κοινότητες θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη, για ένα κόσμο χωρίς ρατσισμό” δήλωσε δυναμικά από το βήμα ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα» ενώ ο κόσμος φώναζε “Τι θέλουμε; Χαρτιά!”. 

Ο Αμπντούλ Κουντούς, πρόεδρος της Μπαγκλαντεσιανής Κοινότητας είπε πως “είμαστε εδώ για να πούμε στην ελληνική κυβέρνηση πως πρέπει να δώσει χαρτιά σε όλους, να ανοίξει τα σύνορα, να δώσει άσυλο, να δώσει ΑΜΚΑ και πρόσβαση στην Υγεία. Είναι ντροπή εδώ που ξεκίνησε η Δημοκρατία, να αντιμετωπίζονται έτσι οι μετανάστες.” 

Η επόμενη ομιλήτρια, η Άννα Στάμου από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, είπε πως “ενάντια στο ρατσισμό πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Ζητάμε τα αυτονόητα. Ενάντια στους παράνομους διωγμούς που αποτελούν καταπάτηση κάθε ανθρωπιάς. Πρέπει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Υγεία και στη Παιδεία. Θα είμαστε εδώ κάθε χρόνο για να πούμε όχι στο ρατσισμό, όχι στην ισλαμοφοβία”. 

“Είμαστε όμηροι. Θέλουμε την ελευθερία μας. Ανθρώπινες ζωές χάνονται κάθε μέρα. Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού εμείς βρισκόμαστε κλεισμένοι μέσα στα καμπ. Ζητάμε να ανοίξουν τα σύνορα και να μας δοθεί η ελευθερία μας” φώναξε δυνατά ο Τζοχόβα Κουαρσίε, πρόσφυγας από την Γκάνα. 

Η Άννα Μαρία Παραθυρά μίλησε εκ μέρους του Φοιτητικού Συλλόγου Μεταλλειολόγων ΕΜΠ: “Διαδηλώνουμε ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τον ιμπεριαλισμό που γεννούν τους πρόσφυγες. Όλοι μαζί δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να επιβάλλουν τις πολιτικές της λιτότητας και του ρατσισμού.Όλοι μαζί, εργαζόμενοι, φοιτητές, μετανάστες, πρόσφυγες θα νικήσουμε” είπε και πέρασε τη σκυτάλη στον Γιακίμπι Αλί, από την Αφγανική Κοινότητα. “Σαν πρόσφυγας που είμαι εδώ καιρό, ξέρω τι σημαίνει κάθε φορά που βγαίνει η ΝΔ στην κυβέρνηση: ξύλο και βία και ρατσισμός. Ελπίζω να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας” είπε. 

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο Πέτρος Κωσταντίνου. Αφού ξεκίνησε απευθύνοντας χαιρετισμούς στα αραβικά, στα περσικά, στα αγγλικά και τα γαλλικά είπε πως “απέναντι σε αυτούς που ευθύνονται για τους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, τους δολοφόνους δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Έχουμε να οργανωθούμε καλύτερα και να δώσουμε τις μεγάλες μάχες που έρχονται. Να σιγουρέψουμε ότι δεν θα μείνει κανένας πρόσφυγας και καμία προσφύγισσα μόνοι απέναντι στην αστυνομική βαρβαρότητα. Στην Αμερική είπαν ‘οι ζωές των μαύρων μετράνε’ εμείς εδώ λέμε ‘οι ζωές των προσφύγων μετράνε’. Θέλουν απελάσεις. Εμείς απαντάμε πως η μόνη απέλαση που ζητάμε είναι αυτή του Μητσοτάκη”. Στη συνέχεια μίλησε για τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ που θυμίζουν απαρτχάιντ και έκλεισε λέγοντας πως “αυτό το απαρτχάιντ δεν θα ζωντανέψει στην Ευρώπη. Τέλος!”.

Στη συνέχεια οι χιλιάδες πλέον διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Τα συνθήματα “εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι”, “αλληλεγγύη με τους πρόσφυγες” ακούγονταν από την κεφαλή της πορείας που έμπαινε στην Πανεπιστημίου μέχρι τα τελευταία μπλοκ διαδηλωτών που έφταναν την ίδια στιγμή στην Όθωνος. Η πορεία συνέχισε το ίδιο δυναμικά μέχρι την Ομόνοια με τη μουσική συνοδεία του σχήματος Οιστρογόνες και κάτω από τις εκατοντάδες πικέτες της ΚΕΕΡΦΑ αλλά και δεκάδες αυτοσχέδιες που στόλιζαν την Πανεπιστημίου. 

Μια πολύ πετυχημένη μέρα δράσης στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της χώρας μέρος ενός διεθνούς συντονισμού από τη Ν. Ζηλανδία ως το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. (βλ. σελ. 20) που βάζει τις βάσεις για μια χρονιά αντιρατσιστική και αντιφασιστική.

Δημήτρης Δασκαλάκης

 

20/3, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης


Είναι όμορφο που διαδηλώνουμε σήμερα πλάι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, έχουμε ανάγκη να παλεύουμε μαζί. Η κυβέρνηση και το κράτος στέκονται ρατσιστικά απέναντί τους, τους ασκούν πολλή βία, δεν τους δίνουν δικαιώματα. Η παραπληροφόρηση για τους πρόσφυγες είναι τεράστια, τίποτα καλό δεν κάνουν οι από πάνω για αυτούς. Τους θέλουμε δίπλα μας, στα σχολεία μας, στις γειτονιές μας. Μέσα σε αυτό το κλίμα αντίστασης με τον κόσμο κάθε μέρα στο δρόμο είναι πολύ σημαντικό ότι διαδηλώνουμε σήμερα και για τον ρατσισμό. 

Ευαγγελία Χλέντζου, 
μαθήτρια anticapitalista
 
 

Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στις αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις. Ο μεγάλος Μπρεχτ έλεγε ότι ένας καλλιτέχνης για να μην είναι διασκεδαστής του συστήματος πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές κινητοποιήσεις για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων της γης. Η τέχνη μου λοιπόν με καλεί να συμπαραστέκομαι σε όλους τους πρόσφυγες. Είναι καλοδεχούμενοι στη γειτονιά μου, στη χώρα μου, παντού. Είναι καλό ότι οι ηθοποιοί δεν καταγγέλουν το άδικο μόνο από τη σκηνή, αλλά έχουν σωματείο που συμμετέχει σε κινητοποιήσεις που αφορούν σημαντικά πράγματα για τη ζωή μας.

Κώστας Ξυκομηνός, 
ηθοποιός, μέλος ΣΕΗ
 
 

Η κυβέρνηση μας έδιωξε από τα ξενοδοχεία και εδώ και τέσσερις βδομάδες μένω στο καμπ του Σχιστού, αλλά δεν είμαι καταγεγραμμένος. Δεν έχουμε καμία στήριξη. Δεν μπορώ να βρω δουλειά και φαΐ μας δίνουν οι άλλοι πρόσφυγες και οι ντόπιοι αλληλέγγυοι. Είμαι 23 χρονών, είμαι εδώ με τη μητέρα μου, ενώ η αδερφή μου, 20 χρονών, ξέμεινε μόνη της στη Μόρια, γιατί η κυβέρνηση δεν της έδωσε τα απαραίτητα έγγραφα. Πρώτη φορά σε διαδήλωση κατέβηκα στις 8 Μάρτη, τη μέρα της Γυναίκας. Μόλις άκουσα ότι υπάρχει αντιρατσιστική πορεία ασχολήθηκα κατευθείαν. 

Arash, 
πρόσφυγας από το καμπ του Σχιστού
 
 

Αίτημα των εκπαιδευτικών εδώ και χρόνια είναι να έρθουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στα δημόσια σχολεία. Δίνουμε αυτή τη μάχη τη στιγμή που η Παιδεία γίνεται όλο και πιο ταξική, αποκλείει τους πιο φτωχούς και πιο καταπιεσμένους. Είναι σημαντικό ότι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας έβγαλαν αποφάσεις στήριξης της σημερινής κινητοποίησης. 

Νίκος Κουράκης,
ΣΕΠΕ «Αθηνά»

Συγκέντρωση και διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη παρά τη δυνατή βροχή. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΚΕΕΡΦΑ Θεσσολονίκης που είχε καλέσει την κινητοποίηση: “Συμμετείχαν με πανό η ΕΝΙΘ, οι φοιτητικοί σύλλογοι Αγγλικού, Αρχιτεκτονικής, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Νομικής, Φιλολογικού, Ψυχολογίας Φ.Π., η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων, πρόσφυγες και μετανάστες με σύνθημα «open the borders-open the cities», καθώς και οργανώσεις της Αριστεράς, μεταξύ άλλων το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΜέΡΑ 25, η ΟΚΔΕ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Στη διαδήλωση κυριάρχησαν αντιρατσιστικά συνθήματα, όπως ‘άσυλο και στέγη, πόλεις ανοιχτές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες’, ‘υγεία και σχολεία για τους πρόσφυγες, όχι απελάσεις και φυλακές’ αλλά και συνθήματα ενάντια στη κυβέρνηση και τις εγκληματικές της πολιτικές, όπως το ‘σεξισμός-ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία’”.

Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο και στα Χανιά. Προηγήθηκε συγκέντρωση με μικροφωνική στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Όπως μας είπε ο Ειρηναίος Μαράκης από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ “με οργανωμένα μπλοκ και συνθήματα συμμετείχαν επίσης η Πρωτοβουλία Γυναικών Χανίων, ο ΣΕΠΕ Χανίων, το ΣΕΚ, η Πρωτοβουλία Αντίστασης, η Λαϊκή Ενότητα, το ΝΑΡ και νΚΑ, η Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και η Κατάληψη Ρόζα Νέρα, ενώ ακούστηκαν συνθήματα όπως: ‘Άσυλο στέγη, πόλεις ανοιχτές για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες’, ‘Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία, κάτω η Νέα Δημοκρατία’”. 

Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στο Ηράκλειο της Κρήτης από την ΚΕΕΡΦΑ και την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τη στήριξη και του Φοιτητικού Συλλόγου του Φυσικού. “Οι φασίστες που είχαν ανακοινώσει συγκέντρωση τελικά δεν εμφανίστηκαν” μας είπε ο Γιάννης από την ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου. Παρά την πολύ δυνατή βροχή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα από την ΚΕΕΡΦΑ και την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

“Κινητοποίηση έγινε το Σάββατο σε συνεργασία της ΕΛΜΕ Εύβοιας, των συντονιστών της Ριτσώνας (Α/θμιας & Β/θμιας εκπ/σης και της Ανοιχτής Δράσης Αλληλεγγύης El Camino”, μας είπε ο Νίκος Γιακουμάκης, εκπαιδευτικός . “Φωνάξαμε συνθήματα κάνοντας πορεία στον κεντρικό δρόμο της Χαλκίδας και καταλήξαμε στην πλατεία Ταχυδρομείου. Συνεχίστηκε η διαμαρτυρία μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό, κρεμώντας στα κλαδιά των δέντρων μαρτυρίες και ζωγραφιές μαθητών - προσφύγων και τραγουδώντας. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για αρχές Μαΐου με προσδοκία να συμμετέχουν και άλλα σωματεία και φυσικά οι ίδιοι οι μαθητές της Ριτσώνας”.

Με το διεθνές κίνημα κατά του ρατσισμού και του φασισμού ένωσε την φωνή του για άλλη μια χρονιά και ο κόσμος της Ξάνθης. Δεκάδες αντιρατσιστές κι αντιρατσίστριες συγκεντρώθηκαν και στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης. Στο συλλαλητήριο μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ συμμετείχαν η ΕΛΜΕ Ξάνθης και το Δίκτυο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ισότητα των Φύλων. “Πηραν την απάντηση τους” μας είπε ο Τζεμαλή από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ. “Συνεχίζουμε μέχρι να σταματήσουμε τις ρατσιστικές πολιτικές και μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης”.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε και εκεί. Οι φοιτητικοί σύλλογοι ΗΜΜΥ, ΠΤΕΑ και Αρχιτεκτονικής είχαν πάρει απόφαση για συμμετοχή από τις συνελεύσεις τους και ήταν εκεί με το πανό τους, δίπλα στην ΚΕΕΡΦΑ. “Με τον κόσμο εκεί συζητήσαμε το πώς προχωράμε αυτή τη μάχη, δένοντας τα αιτήματα των προσφύγων με τα αιτήματα εργατών και των φοιτητών. Συζητήσαμε ότι οι ίδιοι οι πρόσφυγες είναι κομμάτι αυτής της μάχης και για αυτό χρειάζεται να πάμε στη δομή προσφύγων στην Άλλη Μεριά για να τους μιλήσουμε και να οργανώσουμε τη συνέχεια” δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τάσος Τσιούνης, φοιτητής και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ Βόλου. 

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν και η διαδήλωση στην Πάτρα με πάνω από 400 αντιρατσιστές και πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Πλατεία Γεωργίου και διέσχισαν τους δρόμους της πόλης. Ο Στάθης, εκπαιδευτικός από την Πάτρα, είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη πως “αξίζουν εύσημα στην ΚΕΕΡΦΑ για αυτή της την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που παίρνει σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς”. “Σαν εκπαιδευτικοί”, συμπλήρωσε “στηρίζουμε τα αιτήματα των προσφύγων για φοίτηση χωρίς αποκλεισμούς στα σχολεία, για ΑΜΚΑ και μαζικούς εμβολιασμούς. Στην πορεία συμμετείχαν μαζί μας φοιτητές από το Βιολογικό αλλά και άλλες σχολές ενώ στο τέλος της διαδήλωσης στήθηκε κουζίνα. Εντύπωση μου έκανε ένα σύνθημα που είδα πάνω σε μια πικέτα μιας προσφυγοπούλας: ‘Κανείς δεν έχει ανάγκη από φιλανθρωπία όταν υπάρχει δικαιοσύνη'. Ήταν μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση. Είμαστε στο πλευρό τους – τα προσφυγόπουλα είναι και αυτά μαθητές μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα”. 


Θεσσαλονίκη. Φωτό: Έφη Γεωργακοπούλου

 

Χανιά. Φωτό: Ειρηναίος Μαράκης

 

Χαλκίδα. Φωτό: Γιώργος Κουλουρίδης

 

Πάτρα. Φωτό: τόνια Λαχανιώτη