Κορονοϊός
Αντίσταση στην απόλυση Καταραχιά - αντίσταση στο Νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Αθήνα 26 Νοέμβρη 2020, Πανεργατική απεργία. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Η απόλυση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Άγιο Σάββα, Κώστα Καταραχιά, είναι μια ευθεία επίθεση στα συνδικάτα της υγείας, την πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. Είναι ταυτόχρονα και μια στοχευμένη επιλογή που ανοίγει το δρόμο για όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση συνολικά για τα εργασιακά και το συνδικαλισμό το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, είναι πρόβα τζενεράλε για το νέο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο του Χατζηδάκη.

Οι σαρωτικές αλλαγές που αυτό θα φέρει στα ωράρια εργασίας, τις υπερωρίες και όλα τα εργασιακά δικαιώματα, μαζί με το χτύπημα των απεργιών, της συνδικαλιστικής δράσης και της λειτουργίας των σωματείων, είναι λίγο πολύ ήδη γνωστά από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη όταν επιχειρήθηκε να κατατεθεί από τον Βρούτση.  Η κατάργηση του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας, η ελαστικοποίηση του ωραρίου με διεύρυνση των ατομικών συμβάσεων, τα μεγαλύτερα εμπόδια στην κήρυξη απεργιών και ο έλεγχος των συνδικάτων με παράλληλη κατάργηση της προστασίας της συνδικαλιστικής δράσης και των συνδικαλιστών, βρίσκονται στον πυρήνα του.

Επιθέσεις

Είναι επιθέσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες των αφεντικών για όλη την επόμενη περίοδο. Ό, τι κι αν λέει η κυβέρνηση για επιστροφή στην κανονικότητα μετά την δύσκολη φάση της πανδημίας, το άνοιγμα της αγοράς δεν θα συνοδευτεί από οικονομική άνθιση και ευημερία, αλλά από περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη κρίση. Αυτό που έρχεται είναι ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα απολύσεων και ανεργίας. 

Το τσάκισμα του συνδικαλισμού είναι απαραίτητο για να μπορέσουν όλα αυτά να εφαρμοστούν. Στο ήδη αντεργατικό πλαίσιο της κήρυξης των απεργιών που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έρχονται να προστεθούν μια σειρά ακόμα μέτρα, όπως η απαγόρευση των καταλήψεων των χώρων δουλειάς και των απεργιακών φρουρών, η αύξηση του προσωπικού ασφαλείας, τα μητρώα των μελών των συνδικάτων υπό τον έλεγχο του υπουργείου και της κυβέρνησης, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες με απαρτία πάνω από 50%, ως συνέχεια του νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την απαρτία των «έγκυρων» γενικών συνελεύσεων. Μέχρι και τη δυνατότητα αποζημίωσης του εργοδότη σε περίπτωση που κηρυχτεί μια απεργία παράνομη και καταχρηστική σχεδιάζουν.

Η κατάργηση μιας σειράς προστατευτικών διατάξεων για τα μέλη των ΔΣ των Σωματείων και των όρων απόλυσής τους συμπληρώνουν την εικόνα. Σε αυτή την προσπάθεια κολλάει η απόλυση του Κώστα Καταραχιά, η πρώτη απόλυση προέδρου Σωματείου στο δημόσιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Γι' αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία η ανατροπή της. Θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για τα σχέδια του Χατζηδάκη και της κυβέρνησης.