Κορονοϊός
Η καθυστέρηση των εμβολιασμών δεν αντιμετωπίζεται με …απολύσεις

23/6, Αθήνα, Πανελλαδική κινητοποίηση των εργαζομένων στην Υγεία. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Είναι σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με την ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι να χτυπήσει άλλη μια φορά τα εργασιακά δικαιώματα, να ανοίξει τον δρόμο για απολύσεις και να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για την εξάπλωση της πανδημίας. Η ρύθμιση προβλέπει υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και χωρίς ένσημα για όσους εργαζόμενους αρνηθούν να εμβολιαστούν σε γηροκομεία και δομές Υγείας αρχικά, με υπαρκτό το σενάριο να ακολουθήσουν τα σχολεία, οι σχολές και η εστίαση-τουρισμός. Με λίγα λόγια εμβολιάζεσαι με το ζόρι, αλλιώς δεν θα έχεις να φας.  

Η διαβεβαίωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αρ. Πελώνη ότι η άρνηση εμβολιασμού δεν θα συνδεθεί με απολύσεις δεν αποτελεί καμία εγγύηση. Είχε προηγηθεί η δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου ότι όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν, που μετά έτρεξε να την μαζέψει. Κυβερνητικά στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης επιμένουν για τις απολύσεις, καθώς υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί την άρνηση εμβολιασμού ως σπουδαίο λόγο για απόλυση (ή παραπομπή σε πειθαρχικό για το δημόσιο).

Ταξική επίθεση

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βγουν μπροστά για να σταματήσουν αυτές τις μεθοδεύσεις. Όπως καταγγέλλει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ: “Μας στοχοποιούν χωρίς λόγο καθότι τα ποσοστά συμμετοχής μας στον εμβολιασμό είναι στο 90% (εάν συνυπολογισθούν και όσοι συνάδελφοι διαθέτουν φυσική ανοσία). Την ίδια ώρα δεν έχουν επιλύσει κανένα από τα εργασιακά μας αιτήματα (Επίδομα, ΒΑΕ, μονιμοποίηση συμβασιούχων κλπ.)....Φανταστείτε όμως τα Νοσοκομεία το Σεπτέμβρη με την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας να μείνουν χωρίς έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό λόγω μη εμβολιασμού. Δεν υπάρχει περίπτωση αναπλήρωσης αυτών των υπαλλήλων με έκτακτο προσωπικό”. 

“Πρόκειται για μια νέα ταξική επίθεση της κυβέρνησης, όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μου είμαστε εξαγριωμένοι με αυτό που πάνε να φέρουν”, διαπιστώνει ο Μιχάλης Βερβέρης, εργαζόμενος στο Αγία Όλγα. “Επιδιώκουν να φορτώσουν την αποτυχία τους σε σχέση με την πανδημία ξανά στην ατομική ευθύνη και στον απλό κόσμο, που είναι δικαιολογημένος να έχει μια σειρά από προβληματισμούς για τον εμβολιασμό. Οι ευθύνες πέφτουν στην κυβέρνηση που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αναξιόπιστη. Αναξιόπιστη και στο πλάνο των εμβολιασμών και στην ενημέρωση. Δικαιολογημένα ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τις φαρμακοβιομηχανίες, ξέρει για τα σκάνδαλα της Novartis και έχει ανησυχίες, αλλά δεν παίρνει σοβαρές απαντήσεις.

Στοχοποιούν εμάς τους εργαζόμενους στην Υγεία που δώσαμε τεράστια μάχη στην πρώτη γραμμή με την πανδημία. Η προτεραιότητά τους δεν είναι η δημόσια Υγεία. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι βγαίνει ο πρωθυπουργός σε αυτή την περίοδο να πει ότι τα νοσοκομεία είναι πάρα πολλά και πρέπει να μειωθούν. Αντί για προσλήψεις, ετοιμάζεται στις 31 Οκτώβρη να απολύσει όλους τους επικουρικούς και τους συμβασιούχους, δηλαδή 15 με 20 χιλιάδες κόσμου.

Τα συνδικάτα πρέπει να βγουν μπροστά με το σύνθημα κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους. Μπροστά μας υπάρχει μια συνολική μάχη για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις”.