Κορονοϊός
Χρειάζεται εργατικός έλεγχος στα εμβόλια

Όσο ο εμβολιασμός παραμένει στα χέρια των κυβερνήσεων (και) αυτή η μάχη απέναντι στη πανδημία θα χαθεί. Με τα επίσημα στοιχεία, στις αρχές Απριλίου και σε διάστημα τριών μηνών από την έναρξη του εμβολιασμού, έχει εμβολιαστεί, με έστω μία δόση, μόλις το 4,7 % του παγκόσμιου πληθυσμού. Στην Αφρική αυτό το ποσοστό είναι 0,6%. Στην ΕΕ, το 12,5 % έχει εμβολιαστεί με έστω μία δόση και το 5% έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα είναι 11,2% και 6% ενώ, σύμφωνα με το Politico, μέχρι το τέλος καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 33 % του πληθυσμού (που έχει ΑΜΚΑ) στην Ελλάδα.

Στα βασικά προβλήματα στη πορεία του εμβολιασμού έρχεται να προστεθεί και αυτό της αλλοπρόσαλλης διαχείρισης από τις κυβερνήσεις και τους αντίστοιχους Οργανισμούς Υγείας των παρενεργειών των εμβολίων με πρόσφατες αυτές των θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η πρόσφατη παραίτηση του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλου από την Eπιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) του ΕΟΦ και η σχετική επιστολή προς τον Κικίλια που αναφέρει ότι «...η Επιτροπή δεν έχει το θάρρος να αναδείξει πιθανά προβλήματα των εμβολίων... πιστεύω ότι αυτό λέγεται εθελοδουλία και όχι ελεύθερη επιστημονική σκέψη», όχι απλά εκθέτει την Επιτροπή και την κυβέρνηση αλλά καθιστά την κυβέρνηση και επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία.

Παρενέργειες

Έπρεπε να υπάρχει η επιστολή παραίτησης του Βλαχογιαννόπουλου, για να αναγκαστεί ο ΕΟΦ να απαντήσει και να μάθουμε ότι στις 16 Μαρτίου ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τη σύνδεση του εμβολίου με το περιστατικό της θρόμβωσης ως "possible" και «...έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν επί του παρόντος να αποκλείσει την αιτιολογική συσχέτιση του αναφερόμενου συμβάντος με τον εμβολιασμό». Όμως, την ίδια μέρα ο Κικίλιας είχε ήδη ανακοινώσει δημόσια ότι «έχει αποδειχθεί (!) ότι δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca το περιστατικό της θρόμβωσης».

Είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν παρενέργειες από τη χορήγηση εμβολίων. Σε όλα τα μέχρι τώρα κυκλοφορούντα εμβόλια (και φάρμακα) παρατηρούνται παρενέργειες, που εκδηλώνονται ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες και τα υποκείμενα νοσήματα του πληθυσμού. Παρενέργειες, που σε μεγάλο ποσοστό, ανιχνεύονται (και φυσικά πρέπει να ανακοινώνονται) ήδη από τις κλινικές δοκιμές όταν υπάρχει ένα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό δείγμα αλλά και ο κατάλληλος χρόνος για να εκδηλωθούν.

Όμως, η μεγάλη πίεση από τις κυβερνήσεις και ο αγώνας δρόμου μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών για την γρήγορη κυκλοφορία εμβολίων είχε συμπιέσει σε μεγάλο (και αντιεπιστημονικό) βαθμό και τα χρονικά όρια αλλά και το εύρος των κλινικών δοκιμών. Όλα τα μέχρι τώρα εμβόλια έχουν πάρει έγκριση υπό το καθεστώς "έκτακτης ανάγκης". Σε αυτό πρέπει να προστεθεί και η μυστικότητα γύρω από τις συμφωνίες των φαρμακοβιομηχανιών με τα κράτη. Η πραγματική αποτελεσματικότητα, οι πιθανές παρενέργειες αλλά και η χρονική περίοδος της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα και αυτό είναι  μεγάλο πρόβλημα.

Παλινωδίες

Για παράδειγμα, όταν οι εποπτικές αρχές εμβολίων των ΗΠΑ χαρακτήρισαν, στις αρχές Μάρτη, ως παρωχημένα τα στοιχεία που η AstraZeneca είχε παραδώσει (ήταν τα ίδια στοιχεία με τα οποία είχε πάρει τις άδειες σε Βρετανία και ΕΕ) για να πάρει την άδεια για το εμβόλιο της στις ΗΠΑ, αυτή αναγκάστηκε να τα επικαιροποιήσει και τελικά το εμβόλιο της αποδεικνύεται να είναι αποτελεσματικό κατά 76% στην πρόληψη συμπτωματικών κρουσμάτων ενάντι 92% που είχε δηλωθεί (και πήρε έγκριση) στην Ευρώπη.

Το εμβόλιο της AstraZeneca (το «εμβόλιο του κόσμου», όπως είχε χαρακτηριστεί γιατί είναι φθηνό και εύκολο στην αποθήκευση και την μεταφορά) παρουσιάζει τα μεγαλύτερα, μέχρι στιγμής, προβλήματα αλλά και τον μεγαλύτερο παραλογισμό ως προς την αντιμετώπιση τους από τις κυβερνήσεις και τις εποπτικές αρχές της ΕΕ και όχι μόνο.

Τον Φεβρουάριο μια σειρά χώρες της ΕΕ, και η Ελλάδα μέσα σ' αυτές, σταμάτησαν τον εμβολιασμό σε ηλικίες άνω των 55 ή 65 χρόνων γιατί υπήρχαν έρευνες που έδειχαν ότι το εμβόλιο έχει χαμηλή αποτελεσματικότητα γι' αυτή την ηλιακή ομάδα. Τον Μάρτιο, όμως, η χορήγηση του εμβολίου εμφάνισε (λίγα αλλά υπαρκτά) φαινόμενα θρομβώσεων για άτομα (κυρίως γυναίκες) ηλικίας κάτω των 60 ετών και πολλές ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν στην προληπτική αναστολή του. Μπορεί, ο ΕΜΑ να έδωσε εκ νέου το «πράσινο φως» (αν και αναγκάστηκε να παραδεχθεί τη σύνδεση του με φαινόμενα θρόμβωσης), αλλά πολλές χώρες (με πρώτη τη Γερμανία) σταματάνε τη χορήγηση του εμβολίου για άτομα κάτω των 55 ή 60 ετών. 

Αυτό το αντίστροφο ηλικιακό κριτήριο (από το "όχι στους άνω των 55 - 65" στο "όχι στους κάτω των 55 - 65") και κυρίως η καθυστερημένη παραδοχή των παρενεργειών από τον ΕΜΑ (αλλά και από τον εδώ ΕΟΦ) κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca και καθυστερεί την πορεία του εμβολιασμού. Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι μόνο το τρίγωνο κυβερνήσεις – εποπτικές αρχές – φαρμακοβιομηχανίες που παίζουν παιχνίδια σε βάρος της υγείας του κόσμου.

Ο έλεγχος της ασφάλειας των εμβολίων πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων και των επιστημόνων στην Υγεία.