Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
«Απολύομαι γιατί έχω άρρωστο γιο»

Ruqia Kohestani

Είμαι προσφύγισσα από το Αφγανιστάν. Έζησα στο στρατόπεδο της Μαλακάσας γύρω στον 1,5 χρόνο. Το περασμένο φθινόπωρο, και ενώ ζούσα στη Μαλακάσα, βρήκα δουλειά στην Solidarity Now, αρχικά ως διερμηνέας και στη συνέχεια ως φροντίστρια σε σπίτια φιλοξενίας. Χρειάστηκε να βρω προσωρινή φιλοξενία σε δυο σπίτια στην Αθήνα, ή να φεύγω από το καμπ στις 4 το πρωί προκειμένου να μπορέσω να δουλέψω και να αντεπεξέλθω σε όλες τις βάρδιες οι οποίες ήταν κυκλικές. 

Τον Δεκέμβρη ο γιος μου, που πάσχει από μια νευρολογική ασθένεια, παρουσίασε επιδείνωση και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 2 ολόκληρους μήνες στο Αγλαΐα Κυριακού. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου χιονιά τον Φλεβάρη τα δρομολόγια του προαστιακού διακόπηκαν για δυο ημέρες.

Ενώ μετακόμιζα στην Αθήνα, πιστεύοντας ότι θα μπορέσω έτσι να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου καλύτερα, έλαβα ένα mail με το οποίο η προϊστάμενή μου με ενημέρωσε ότι απολύομαι. Οι λόγοι: οι απουσίες και οι καθυστερήσεις μου στη δουλειά, το γεγονός ότι το τηλέφωνό μου χτυπάει συνέχεια, το γεγονός ότι μέσα στα σπίτια φιλοξενίας μιλάω συχνά στο τηλέφωνο και το γεγονός ότι μια φορά είχα βάλει τα κλάματα μπροστά στα φιλοξενούμενα παιδιά! Με δυο λόγια, απολύομαι επειδή ζούσα στη Μαλακάσα και έχω άρρωστο γιο. Δεν γνωρίζω τον εργατικό νόμο στην Ελλάδα. Δεν έχω λάβει καν μια μετάφραση του συμβολαίου μου στα αγγλικά. Πιστεύω ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να με προειδοποιήσουν και να μου δώσουν μια ευκαιρία να βελτιωθώ.

Ruqia Kohestani