Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Amerika Square: Refugee Lives Matter

Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

 

Οι ζωές των μαύρων μετράνε – οι ζωές των προσφύγων μετράνε. Αυτό ήταν το μήνυμα της μαζικής και πολύχρωμης συγκέντρωσης στην πλατεία Αμερικής και της διαδήλωσης που ακολούθησε στην Πατησίων το Σάββατο 3 Απρίλη. Παρόντες οι κοινότητες Γουινέας, Γκάνας και Καμερούν, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος “Η Ενότητα”, Κούρδοι πρόσφυγες, πλήθος μεταναστών από πολλές χώρες της Αφρικής, η ΚΕΕΡΦΑ, το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων-Κυψέλης “Καίτη Πανοπούλου”, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Α 'Αθήνας και η Εργατική Αλληλεγγύη. 

Από νωρίς οι πικέτες της ΚΕΕΡΦΑ με το σύνθημα “Άσυλο, στέγη, χαρτιά - Τώρα!” και “Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες στις γειτονιές μας” είχαν γεμίσει την πλατεία πλάι στις δεκάδες φωτογραφίες του Γουινέζου Μάκι Ντιαμπατέ και του Κούρδου Ιμπραήμ Εργκιούν που είχαν χάσει τη ζωή τους μέσα στα στρατόπεδα της Κω και της Κορίνθου αντίστοιχα, λίγες μέρες νωρίτερα.

Πρώτος στη συγκέντρωση μίλησε ο Μαζλούμ Εργκιούν, ανηψιός του Ιμπραήμ. “Ευχαριστώ όλους όσους ήρθαν εδώ σήμερα. Η ελληνική κυβέρνηση βασανίζει τους πρόσφυγες. Κάνει εγκλήματα και είμαστε μάρτυρες. Βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, εδώ που γεννήθηκε η δημοκρατία, όμως εμείς τη δημοκρατία την ψάχνουμε και δεν τη βρίσκουμε. Που είναι; Στο στρατόπεδο της Κορίνθου έγινε ένα έγκλημα και το κράτος προσπάθησε να το κρύψει. Δεν θα περάσει. Ζήτω η ελευθερία! Ζήτω η δικαιοσύνη!” είπε κρατώντας τη φωτογραφία του αδικοχαμένου θείου του.

“Ο Μάκι Ντιαμπατέ είναι ο τρίτος Γουινέζος που πεθαίνει στα χέρια της αστυνομίας” είπε ο Καπί Ντιαλό, πρόεδρος της κοινότητας Γουινέας. “Όμως είμαστε εδώ σήμερα για να διαδηλώσουμε την οργή μας και τον πόνο μας γιατί χάσαμε, όχι έναν αδερφό αλλά δύο. Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Να διεκδικήσουμε σεβασμό και δικαιοσύνη. Είτε είμαστε από το Κονγκό, τη Γουινέα, το Καμερούν, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Νιγηρία, τη Μπουρκίνα Φάσο, το Πακιστάν ή το Μπαγκλαντές, πρέπει όλες οι κοινότητες να δώσουμε τα χέρια και να παλέψουμε για δικαιοσύνη. Να πούμε όχι στη βαρβαρότητα που συμβαίνει μέσα σε αυτές τις φυλακές, γιατί για φυλακές πρόκειται”.

Επόμενος πήρε το λόγο ο Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος των οικογενειών των αδικοχαμένων προσφύγων. Ξεκίνησε θυμίζοντας πως οι Μάκι Ντιαμπατέ και Ιμπραήμ Εργκιούν θα έπρεπε να είναι ακόμα ζωντανοί γιατί ήταν νέοι άνθρωποι και υγιείς. “Είναι νεκροί μόνο και μόνο επειδή κρατούνταν στα στρατόπεδα, επειδή ήταν στα χέρια του ελληνικού κράτους. Αν ήταν ελεύθεροι, ο Μάκι δεν θα είχε πεθάνει από σκωληκοειδίτιδα, κανείς δεν πεθαίνει σήμερα από σκωληκοειδίτιδα. Και ο Ιμπραήμ δεν θα είχε θυσιάσει τη ζωή του διαμαρτυρόμενος για την τρίτη απόρριψη αίτησης ασύλου και για τη συνέχιση της κράτησης του πέρα από τους 17 μήνες” είπε. Στη συνέχεια, αφού μίλησε για την υποκρισία της κυβέρνησης που δίνει άδειες παραμονής, βίζες και ιθαγένεια σε πλούσιους Άραβες και Αφρικανούς, τόνισε πως “Τα στρατόπεδα είναι όλα παγίδες θανάτου και πρέπει να κλείσουν. Έχουμε τη δύναμη. Σήμερα η συγκέντρωση είναι παράνομη αλλά επειδή παλέψαμε στείλαμε στα σκουπίδια τις απαγορεύσεις. Η μεγαλύτερη τιμή που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν στους νεκρούς είναι να συνεχίσουμε. Να παλέψουμε γιατί οι οικογένειες θέλουν δικαίωση, θέλουν να αποκαλυφθούν οι ένοχοι. Δικαιούνται αποζημίωση από το ελληνικό κράτος” είπε κλείνοντας. 

“Εσείς φταίτε κύριε Μηταράκη! Αυτοί φταίνε που δυο νέοι άνθρωποι 24 και 44 χρονών έχασαν τη ζωή τους. Είναι ψέμα ότι πρόκειται για κέντρα φιλοξενίας. Πρέπει να κλείσουν!” φώναξε παίρνοντας το λόγο ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας “Η Ενότητα”. “Κάθε μέρα φτάνουν στην Πακιστανική Κοινότητα και στην ΚΕΕΡΦΑ καταγγελίες για βιαιότητες. Δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κλείσουν όλα τα κέντρα. Από την Κόρινθο και την Κω μέχρι την Αμυγδαλέζα και το Παρανέστι”.

Ακολούθησε ένας πύρινος λόγος από τον Σαμ από τη Γκάνα. “Βρισκόμαστε εδώ για το Μάκι και τον Ιμπραήμ αλλά όχι μόνο. Σύριους, Ιρακινούς, Ιρανούς, Αφρικανούς, μας αφορά όλους. Σήμερα ήταν ο Μάκι, αύριο μπορεί να είναι ο καθένας μας” είπε μεταξύ άλλων και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να ακουμπήσουν ένα γόνατο στο έδαφος και να υψώσουν τη γροθιά τους, θυμίζοντας τη συμβολική κίνηση του διεθνούς κινήματος “Black Lives Matter”. “Οι ζωές των μαύρων μετράνε, όλες οι ζωές μετράνε, θέλουμε δικαιοσύνη για το Μάκι Ντιαμπατέ” φώναξε από το μικρόφωνο και οι εκατοντάδες γονατισμένοι επί της πλατείας ανταποκρίνονταν επαναλαμβάνοντας τα συνθήματα του. 

“Καταδικάζουμε την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ που μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια απέραντη φυλακή χιλιάδων ανθρώπων. Είναι μια εγκληματική και απάνθρωπη πολιτική. Το προσφυγικό δεν λύνεται με στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταστολή και συρματοπλέγματα που οδηγούν σε τραγωδίες όπως τους δύο αυτούς θάνατους και σε θαλασσοπνιγμένους στο Αιγαίο. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της γειτονιάς να απομονώσουμε κάθε ξενοφοβική και ρατσιστική αντίληψη και μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες να παλέψουμε ενάντια στη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Ο κοινός αγώνας είναι ο μόνος δρόμος. Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, να κλείσουν όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης” είπε η Τούλα Ζαγαρέλου από το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων-Κυψέλης “Καίτη Πανοπούλου” που συμμετείχε με πανό που έγραφε “Έλληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι”.

Να πληρώσουν οι δολοφόνοι

Τελευταία πήρε το λόγο η Φύλλια Πολίτη εκ μέρους της ΚΕΕΡΦΑ: “Είμαστε εδώ σήμερα, εξοργισμένοι απέναντι σε μια κυβέρνηση που εγκληματεί. Εγκληματεί με την πανδημία, απολύοντας γιατρούς και αφήνοντας τα νοσοκομεία χωρίς κρεβάτια. Εγκληματεί με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες καθημερινά. Μια κυβέρνηση που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να στέλνει τα ΜΑΤ να σπάνε τα χέρια 13χρονων παιδιών, όπως στη Λάρισα. Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες κάνει ακόμα χειρότερα. Τους αντιμετωπίζει λες και η μετανάστευση είναι έγκλημα. Αλλά δεν είναι. Είναι δικαίωμα. Θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα να έρθουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όσοι θέλουν να ζήσουν και να δουλέψουν”. Συνέχισε αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τους πρόσφατους θανάτους: “Ο Μάκι Ντιαμπατέ και ο Ιμπραήμ Εργκιούν δεν πέθαναν. Δολοφονήθηκαν από αυτή την κυβέρνηση. Είναι ένοχοι και θα πληρώσουν για αυτό τους το έγκλημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε βάλει εγκληματίες στη φυλακή. Θα βγούμε λοιπόν στην Πατησίων να φωνάξουμε ότι οι ζωές των μαύρων και των προσφύγων μετράνε και ότι τη φτώχεια δεν τη φέρνουμε εμείς αλλά η κυβέρνηση και οι πλούσιοι φίλοι της”. 

Η γεμάτη πλεόν πλατεία αντηχούσε συνθήματα καθώς οι συγκεντρωμένοι έβγαιναν στην Πατησίων όπου και διαδήλωσαν δυναμικά φωνάζοντας συνθήματα σε διάφορες γλώσσες. “Είμαι εδώ γιατί το ελληνικό κράτος μας αντιμετωπίζει ρατσιστικά. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ακόμα δύο θύματα. Οι κυβερνήσεις μας αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενα. Υπάρχουν Φιλιππινέζοι που είναι εδώ τέσσερις δεκαετίες και ακόμα παιδεύονται με τις άδειες παραμονής” είπε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Τζο Βαλένθια, από την κοινότητα Φιλιππινέζων Kasapi. Λίγο πριν φτάσει η πορεία στο Πεδίο του Άρεως οι διαδηλωτές γονάτισαν και πάλι αυτή τη φορά στη μέση του δρόμου. Οι εικόνες μεταναστών από διαφορετικές ηπείρους να κρατάνε μαζί το πανό της ΚΕΕΡΦΑ που έγραφε “Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, Νόμιμοι οι μετανάστες - Άσυλο στους πρόσφυγες” ήταν συγκινητικές. Αφρικανοί κρατούσαν τη φωτογραφία του Κούρδου Ιμπραήμ Εργκιούν και Πακιστανοί αυτή του Γουινέζου Μάκι Ντιαμπατέ σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης μέχρι και την επιστροφή στην πλατεία Αμερικής. Ένας πολύ επιτυχημένος συντονισμός παρακαταθήκη για τις μάχες που έρχονται.