Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Εύοσμος: Ακροδεξιοί “θεματοφύλακες”, κυβερνητικό φύλλο συκής

1o Λύκειο Ευόσμου. Φωτο: Φανή Χαρίση

Τις πρόσφατες επιθέσεις και απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών και μαθητών του 1ου Λυκείου Ευόσμου με αφορμή τα self test καταγγέλλει η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της ύστερα από σειρά περιστατικών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.

Τα ΜΜΕ μπορεί να εστίασαν στη Σοφία Ρωμαίου, μητέρα του μαθητή που απαιτούσε ο γιος της να μπει στο σχολείο χωρίς self test αλλά οι εκπαιδευτικοί ξεκαθαρίζουν πως “Δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη ενέργεια ενάντια στη χρήση των self test ή της μάσκας. Πρόκειται για οργανωμένη κίνηση γνωστών κύκλων οι οποίοι συνεχώς παρεμβαίνουν στα σχολεία, άλλοτε με εθνικιστικά ζητήματα, άλλοτε ενάντια στη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα σχολεία και στην παρουσία των προσφύγων στη χώρα, άλλοτε με επιθέσεις και απειλές εναντίον όποιου διαφωνεί μαζί τους και στοχοποίηση εκπαιδευτικών”. Η συγκεκριμένη κυρία άλλωστε, ως άλλη Θέμις Σκορδέλη, δεν είναι απλά “μια μητέρα που αντιτίθεται στα self test” όπως την παρουσίαζαν τα ΜΜΕ αλλά γνωστή για τις ακροδεξιές και ρατσιστικές τις τοποθετήσεις. 

Οι συγκεκριμένες ομάδες ακροδεξιών που αυτοαποκαλούνται “θεματοφύλακες του Συντάγματος” και κάποιων μαθητών, άδραξαν την ευκαιρία που προσφέρει η καταστροφική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Συγκεντρώθηκαν μπροστά από το σχολείο με “στρατιωτική εμφάνιση, χωρίς μάσκες” με “στόχο να σπείρουν το φόβο για να επιβάλουν τις απαράδεκτες απαιτήσεις τους...”. Η αστυνομία που βρισκόταν εκεί ακολούθησε την πάγια τακτική της απέναντι στις συγκεντρώσεις ακροδεξιών και δεν παρενέβη. 

Φαρσοκωμωδία

Οι “Θεματοφύλακες” βρήκαν πάτημα από τη μία στη φαρσοκωμωδία των υποχρεωτικών self test και την απογοήτευση και την οργή που έχει δημιουργήσει και στη συνέχεια από την σύλληψη της Ρωμαίου για το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή (καθώς παρακίνησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους γονείς να μην κάνουν το self test στα παιδιά τους) για να παρουσιαστούν σαν αγωνιστές ενάντια στην “τυραννία του λοκντάουν”. 

Οι εκπαιδευτικοί με την ανακοίνωση τους καλούν “Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη ζωή και την ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών”. Συγχρόνως όμως αρνούνται να γίνει ο αγώνας τους ενάντια στους ακροδεξιούς κύκλους της περιοχής, φύλλο συκής των αποτυχημένων κυβερνητικών πολιτικών και αναφέρουν πως “το κράτος αξιοποιεί όλους αυτούς για να καλύψει την αποτυχημένη και εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας… Έχουμε επανειλημμένα διατυπώσει τη θέση ότι τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν δια ζώσης με όλα τα μέσα προστασίας, καθώς και συγκεκριμένες προτάσεις από την αρχή της πανδημίας... Η τηλεκπαίδευση έχει ξεπεράσει τα όριά της προ πολλού, το ίδιο και οι αντοχές μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα self test δεν αρκούν, δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Απαιτούμε τώρα 15 μαθητές στα τμήματα, τεστ και ιχνηλατήσεις από συνεργεία του ΕΟΔΥ στα σχολεία, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας και άμεσο εμβολιασμό όλου του προσωπικού των σχολείων”.

“Καλούμε όλους τους κοινωνικούς φορείς, όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αγωνιστούμε για τη ζωντανή λειτουργία των σχολείων, απαιτώντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας για να μπορέσουν να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά και να διασφαλιστεί η ζωή, η υγεία, τα δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών” καταλήγει η ανακοίνωση τους.